Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници, заради обилното хранене, трупаме по някой друг излишен килограм, а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун.

За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното тяло на човека, според Чавдар Славчов. Той се храни здравословно и се занимава с фитнес от 16 години. В 12 от тях като професионален военен. Ходил е два пъти за по 6 месеца на обучение в американската армия и веднъж в немската. След това се качил на круизни кораби, които пътуват за Карибите, където е работил като фитнес инструктор и асистент спа мениджър. 

"След Коледните пости се започна прекомерна консумация на сърми, месо и т.н. Това наистина забавя метаболизма и от там идват тези екстра килца, които всеки се опитва да отърве малко или много и още повече имайки предвид, че сме в ситуация на локдаун и нямаме много движение. Единствения начин да се отървем от това нещо, е да разгледаме тялото - физичното тяло на човека. То представлява една купчина храна. Храната е важен елемент, но има един елемент, който е още по-важен - това е водата. Ако вземем човешкото тяло и го разделим на елементи, ще видим, че водата заема 70 процента от човешкото тяло. Много интересно е да осъзнаем, колко важен е този елемент върху цялостната система на човека. Ако видите, едно тяло на бебе съдържа около 90 процента вода. Ако вземем тялото на 60-70 годишен, процентът на вода е около 60. Вижда се тенденция, че когато намалява водата в организма, болестите се увеличават. Имаме 12 процента елемента земя или това е храната, която се опитваме сега да коментираме. Храната можем да я разделим на 3 вида: такава, която дава енергия; която отнема енергия; и нула - нито ти дава енергия, нито отнема, а просто засища и натоварва храносмилателната система. Храната, която е номер 1 и дава енергия, това е медът. След медът препоръчвам черния пипер. Също така свежите плодове. Тези, които отнемат енергия, това са - зелените люти чушки, лукът, чесъна. Ако се прекали с тях, ще предизвикат неприятна реакция в организма. Добри са като антибиотик в малки количества, например чесъна. Нулата са картофите и доматите."

Другите елементи в тялото са 8 процента въздух и 4 процента огън. Макар и по- малко като процент, важността им за здрав дух и тяло е от голямо значение, обясни Чавдар Славчов.

"Важно е да излизаме на чист въздух покрай реката, в гора, около езеро. Това са много добри източници на кислород, от които тялото се нуждае. Елемента въздух е единствения източник на енергия на тялото след храната. Когато спортуваме и тичаме, ние се нуждаем от енергия. Взимам я от дробовете, чрез ускореното дишане. На следващо място, имаме 4 процента огън. Телесната температура е представителя на този елемент. Макар и малък, ако телесната ни температура се понижи, това се нарича хипотермия и реално живота напуска тялото. Този елемент най-лесно може да се зареди от Слънцето. Ако наблегнем на качествената вода, в най- добрия вариант това е изворната, която не бива да бъде в пластмасови контейнери. Препоръчително е да бъде в медни или стъклени. Медни, доказано е още в миналото, че е антибактериално, и освен това водата, ако престои 5-6 часа придобива един специфичен алкален метален вкус, който е много близък до вътрешното pH на тялото."

На ден тялото ни се нуждае от около 45 минути физическа активност, но с определен интензитет, което ще допринесе за цялостно развитие на системата, поясни Чавдар Славчов.

"Ако успеем да запазим 1 час, от тези 24, които са ни на разположение всеки ден, само за физическа активност, ще допринесем, за цялостно развитие на системата. Ако сме над 30-годишна възраст 2 хранения на ден са напълно номрални в интервал от 8 часа. Ако сме под 30-годишна възраст по 3 хранения на ден, защото тогава се предполага, че сме по активни и извършваме повече дейности."

Относно това, какво да ядем, Чавдар препоръчва три основни храни - ядки, семена и зърна в суров вид. Медът и пчелните продукти също са много важни. Лъжица мед на гладно, която да се разтопи под езика и после едно смути с шепа сурови бадеми, предварително накиснати във вода и изцедени, тиквено семе, овесени ядки и една ябълка ни дава всичко необходимо за следващите 8 часа. След такава закуска второто ядене, не е от голямо значение. Важно е и да се храним бавно и да предъвкваме храната по 24 пъти, преди да преглътнем. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 2 ноември 2025 година

Здравейте приятели! Зима идва… време за топли чорапи, усмивки и добри новини! „Неделник“ е добра новина и вече е на сайта. За начало отново прелистваме старите вестници и с усмивка си припомняме онези хубави новини от близкото минало - защото хубавите истории никога не остаряват! Първата ни спирка е Бяла Слатина , където..

публикувано на 02.11.25 в 14:35

Да бъдем милостиви с надежда за вечния живот

Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото;  сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш."  /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..

публикувано на 02.11.25 в 08:00

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00

Където е Хера, има усмивки!

Кучетата - най-добрите приятели на човека!  Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..

публикувано на 31.10.25 в 15:05