Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници, заради обилното хранене, трупаме по някой друг излишен килограм, а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун.

За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното тяло на човека, според Чавдар Славчов. Той се храни здравословно и се занимава с фитнес от 16 години. В 12 от тях като професионален военен. Ходил е два пъти за по 6 месеца на обучение в американската армия и веднъж в немската. След това се качил на круизни кораби, които пътуват за Карибите, където е работил като фитнес инструктор и асистент спа мениджър. 

"След Коледните пости се започна прекомерна консумация на сърми, месо и т.н. Това наистина забавя метаболизма и от там идват тези екстра килца, които всеки се опитва да отърве малко или много и още повече имайки предвид, че сме в ситуация на локдаун и нямаме много движение. Единствения начин да се отървем от това нещо, е да разгледаме тялото - физичното тяло на човека. То представлява една купчина храна. Храната е важен елемент, но има един елемент, който е още по-важен - това е водата. Ако вземем човешкото тяло и го разделим на елементи, ще видим, че водата заема 70 процента от човешкото тяло. Много интересно е да осъзнаем, колко важен е този елемент върху цялостната система на човека. Ако видите, едно тяло на бебе съдържа около 90 процента вода. Ако вземем тялото на 60-70 годишен, процентът на вода е около 60. Вижда се тенденция, че когато намалява водата в организма, болестите се увеличават. Имаме 12 процента елемента земя или това е храната, която се опитваме сега да коментираме. Храната можем да я разделим на 3 вида: такава, която дава енергия; която отнема енергия; и нула - нито ти дава енергия, нито отнема, а просто засища и натоварва храносмилателната система. Храната, която е номер 1 и дава енергия, това е медът. След медът препоръчвам черния пипер. Също така свежите плодове. Тези, които отнемат енергия, това са - зелените люти чушки, лукът, чесъна. Ако се прекали с тях, ще предизвикат неприятна реакция в организма. Добри са като антибиотик в малки количества, например чесъна. Нулата са картофите и доматите."

Другите елементи в тялото са 8 процента въздух и 4 процента огън. Макар и по- малко като процент, важността им за здрав дух и тяло е от голямо значение, обясни Чавдар Славчов.

"Важно е да излизаме на чист въздух покрай реката, в гора, около езеро. Това са много добри източници на кислород, от които тялото се нуждае. Елемента въздух е единствения източник на енергия на тялото след храната. Когато спортуваме и тичаме, ние се нуждаем от енергия. Взимам я от дробовете, чрез ускореното дишане. На следващо място, имаме 4 процента огън. Телесната температура е представителя на този елемент. Макар и малък, ако телесната ни температура се понижи, това се нарича хипотермия и реално живота напуска тялото. Този елемент най-лесно може да се зареди от Слънцето. Ако наблегнем на качествената вода, в най- добрия вариант това е изворната, която не бива да бъде в пластмасови контейнери. Препоръчително е да бъде в медни или стъклени. Медни, доказано е още в миналото, че е антибактериално, и освен това водата, ако престои 5-6 часа придобива един специфичен алкален метален вкус, който е много близък до вътрешното pH на тялото."

На ден тялото ни се нуждае от около 45 минути физическа активност, но с определен интензитет, което ще допринесе за цялостно развитие на системата, поясни Чавдар Славчов.

"Ако успеем да запазим 1 час, от тези 24, които са ни на разположение всеки ден, само за физическа активност, ще допринесем, за цялостно развитие на системата. Ако сме над 30-годишна възраст 2 хранения на ден са напълно номрални в интервал от 8 часа. Ако сме под 30-годишна възраст по 3 хранения на ден, защото тогава се предполага, че сме по активни и извършваме повече дейности."

Относно това, какво да ядем, Чавдар препоръчва три основни храни - ядки, семена и зърна в суров вид. Медът и пчелните продукти също са много важни. Лъжица мед на гладно, която да се разтопи под езика и после едно смути с шепа сурови бадеми, предварително накиснати във вода и изцедени, тиквено семе, овесени ядки и една ябълка ни дава всичко необходимо за следващите 8 часа. След такава закуска второто ядене, не е от голямо значение. Важно е и да се храним бавно и да предъвкваме храната по 24 пъти, преди да преглътнем. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Торлашките къщи вдъхновиха приказки за малки читатели

Детска книжка, вдъхновена от старите торлашки къщи и техните истории, излезе от печат. Автор е преподавателят по архитектура доц. Милена Маркова от Училището по архитектура към университета в Портсмут, Великобритания. Вече две години доц. Маркова и ръководен от нея екип от млади учени проучват торлашките къщи във Видинско и съседния пограничен..

публикувано на 30.07.25 в 15:10

Лозята в сезона на градушките- грижа и превенция

Поредно лято с високи температури - все по-редки са валежите, а градушките не са изключение. Те са едно от най-непредсказуемите природни явления, които могат да нанесат сериозни щети върху лозовите насаждения само за минути. Затова и адекватните действия след градушка са особено важни за възстановяване на лозето и минимизиране на загубите, каза в..

публикувано на 30.07.25 в 14:40

Да избереш живота на село - когато земята е дом

Все по-често говорим за обезлюдяването на селата, за младите хора, които заминават в търсене на по-добър живот и за това как земята остава пуста. Но все още се срещат и други истории, като тази, която ще ви разкажем. Истории за хора, които избират да останат, да се върнат към корените си и да градят бъдещето си там, където други виждат само..

публикувано на 30.07.25 в 14:09

„Кармина Бурана“ ще огласи сцената край крепостта в Белоградчик

Броени дни остават до началото на десетото издание на фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик. Сцената вече е изградена в подножието на крепостта "Калето" и е една от най-големите в България. За публиката са осигурени 720 седящи места. Фестивалът ще бъде открит на 1 август, петък, със спектакъла на Държава опера Русе "Зоро" - мюзикъл с..

публикувано на 30.07.25 в 14:00

Книга представя български художници, творящи настроение

Първата българска книга за арт наив изкуството за последните почти 40 години ще бъде представена официално в Белоградчик. "Съвременни български наивисти" съдържа портрети на 20 творци и 10 доайени на наивистичното изкуство у нас. Съставител е Даниела Осиковска, която преди 6 години заедно със своя съпруг арх. Георги Георгиев създава именно в..

публикувано на 30.07.25 в 13:00

Александрина Попова: Жената, която пътува, за да разказва истории

Днес ще ви срещнем с Александрина Попова , родом от Стара Загора, където прекарва първите пет години от живота си. По-късно съдбата я отвежда в Пловдив, където живее близо три десетилетия, а от две години насам е жител на столицата. Интересното е, че любовта я среща в лицето на мъж от Видин, поради което тя с усмивка се определя като "видинска..

публикувано на 29.07.25 в 17:40

Планинско катерене - новото предизвикателство за видинчанина, който изкачва върхове

Видинчанинът Светослав Евгениев, запален планинар, за когото Радио Видин писа  преди две години , че за два дена е изкачил четири алпийски четирихилядника, се завърна от поредното си приключение в Австрия. Планинско катерене е новото предизвикателство, което предприемат той и неговите приятели. Те участват в два сравнително сложни маршрута в..

публикувано на 29.07.25 в 15:10