Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионът от Вълчедръм

Автор:
Снимка: Личен Архив на Цветелин Велков

Тракторист от Вълчедръм е трикратен шампион на България по рали кросЗа него във Вълчедръм казват, че кара Лада, ама не точно. Всъщност Цветелин Велков си изкарва хляба като тракторист, но хобито му е свързано със състезателните автомобили. Всичките си купи е спечелил с неговата любима кола.

"Тя си е Лада, купето е Лада, мотора е Лада, просто всичко е преправено, усилено, подобрено, за да отговаря на стандартите, които се изискват за автомобилните състезания. Никоя обикновена кола не може да участва в състезания, без да е подготвена за тази цел. Всичко си е оригинално, но например, скоростната кутия си е ладова, в ладов корпус, обаче не е тази стандартната кутия, която знаем, че бабите и дедите ни са карали - това си е специално за спортни цели, нищо общо няма вътре с оригиналната кутия. Както и мотора. Моторът на външен вид е същия - вътре са повече нещата от западни марки. В мотора има една глава от Лада и един блок от Лада, всичко останало е пърформанс. Спортни части, които се произвеждат специално за състезателни цели. Има си електроника, дюзи, настройва се на компютър", разказа Цветелин Велков. 

Шампионът разказва, че от малък му било интересно да се занимава с автомобили и мотоциклети, и имал не малка страст към техниката. Но основната роля в това да се запали по този спорт, изиграл баща му, от когото е наследил много умения

"Едно хоби се превръща в мечта. Мечтата малко или много - стремиш се към това да я осъществиш и или успяваш, или не. На мен лично ми се получи, като че ли съм си сбъднал мечтата и съм доволен", обяснява Цветелин и допълва, че това не може да се нарече професия, по-скоро е много скъпо хоби, което той много обича. Колата я подготвя сам, но винаги може да разчита на помощ от приятели и подкрепата на няколко сервиза и на хора, занимаващи се с тази сфера. 

"На състезания ходя с две-три момчета, сервизни механици. На състезание ми е трудно сам да обръщам внимание на всичко. Разчитам на тях да преглеждат течностите по колата, гумите, наляганията - да следят общото състояние на автомобила. Без подкрепа не става, сам не се стига до никъде".

Цветелин е завършил  Техникума по механо-техника в Монтана със специалност "Двигатели с вътрешно горене", казва за себе си, че е щастлив във Въчедръм. Купил си е къща, където живее с приятелката си и работи цитирам "супер престижната работа тракторист", която му носи спокойствие и удовлетворение. А какво му носят състезанията?

"Всеки човек, когато побеждава се радва и когато губи съжалява и се ядосва. Много често ми се случва да побеждавам и коли от по-висок клас, може би за хората е интересно - за мен не е, защото аз в никакъв случай не си подценявам колата като техника. Нищо, че тя е Лада, но аз знам какво има в нея. Знам, че отговаря на техните автомобили и не им отстъпва по нищо. Просто хората живеят в заблудата, че това е Лада-та на дядо и с нея побеждаваш, но това не е точно така".

Според Цветелин този автомобил се управлява лесно, и дори шофирането му му носи огромно удоволствие. Но истинско удоволствие и щастие изпитва като спечели и го наградят. Човешко, твърде човешко, въпреки, че няма парични награди, а материалните са символични. 

"За мен най-голямата награда е да съм награден. Като вземеш купата това е един вид признание и оценка".

Всъщност марката на автомобила е чиста случайност, разказва още Цветелин:

"Купих кола, която е участвала в автомобилни състезания. Купих я много евтино, зарадвах се, карах я любителски известно време. След това започнах да я развивам - едно по едно". 

Дебютът му е бил през 2015 година, когато става трети в неговия клас, което още повече го мотивира да върви напред и да се развива. В момента Цецо се готви за тазгодишните състезания и подготвя нов автомобил. Разбира се, отново Лада. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52