Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвим се за вота през април, какви са нагласите във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Област Видин е с по-малко от 83 хиляди жители, които ще бъдат представлявани в парламента от четирима депутати. Те ще бъдат избрани от регион, който е сред най-бедните в Европейския съюз, с висока безработица, застаряване на населението и миграцията на младите в чужбина и големите градове в страната. Негативните тенденции трябва да се променят, убедена е Зорница Василева, която е 12-класничка в езиковата гимназия във Видин и тази година ще гласува за пръв път:


"Очаквам нещо различно да се случи в държавата ни, защото от години насам се случва едно и също.  Очаквам подобрение в цялата ситуация... Смятам, че вече като пълнолетен гражданин, че всеки млад човек трябва да е наясно с правата си. Да отстоява позицията си. Общата култура също е много важна. Имаме право на глас и трябва да го дадем. Преди да се гласува, за мен е доста важно човек да бъде силно информиран. Да обмисли добре за кого дава гласа си, също така да не го продава за 20, 30, 50 лева, защото нашето бъдеще зависи от нас самите."


Разколебани са по-възрастните във Видин, показа наша анкета:

"Нямам вяра в политиците. На 68 години съм. Поне аз така мисля, това е мое мнение... Мислим да гласуваме, да... Не знам дали има смисъл, защото всички са едни и същи... До сега винаги съм гласувала. Има време за още размисъл... Не ме интересува политиката... Ще гласувам... Не е сигурно, защото не съм доволна изобщо..."


Хората имат мнение за настоящите управляващи, но различни:

"Един успешен мандат, и то от най-успешните... Управлението е добро и ще се радвам, ако спечелят пак те... Мисля, че се проваля... Не съм им фенка."


Някои от тези, които не се колебаят да гласуват, ще заложат на познатите  политически формации. Други са категорични, че вече не им вярват. Видинчани искат да знаят не само партиите, които ще участват, но и лицата на кандидатите.


В най- малката община в областта - Бойница жителите са по-малко от 900 души. Много от местните са напуснали преди години, а новите жители на общината като Линда и Питър Доун са британци.  Нямат българско гражданство и на тези избори не могат да гласуват, но посочват проблемите в региона, които трябва да бъдат решени: пътищата трябва да бъдат оправени, няма много болници, проблем е и липсата на работа.

Местните хора избягват да говорят за политика. Иначе имат убеждения и казват, че няма да пропуснат да гласуват:

"Ние, знаеш ли, бабите какво говорим? Да пукне пролет, да започнем да си садим лука, да садим градинките, да си произведем, пък натам какво правят по София, те си знаят... Ще гласуваме, пак сигурно ГЕРБ ще подкрепим, специално аз де... Важното е да гласуваме... Щом живеем в тази държава, е редно да си гласуваме... Чакай, аз да ти кажа. Аз цял живот съм си гласувала за БСП. Не мога да се прехвърлям от тази партия на онази... Все още мисля за кого ще гласувам... Аз не искам старите муцуни. Те се редуваха един мандат тия, друг мандат ония и промяна никаква. Нека дадат път на младите, неопетнени хора. Промяната може би тогава ще се почувства."


Нямат притеснения заради пандемията. В общината ще помислят за по-големи изборни помещения, казва кметът Анета Генчева:


"Избирателните секции най-вероятно ще бъдат старите, тези които са ползвани до сега, но заради пандемията трябва да се съобразим с кубатурата на помещенията, тъй като във всяка избирателна секция освен избирателната комисия, ще има наблюдатели и застъпници. Трябва да се предвидят по-големи помещения, така че да осигурим отстояние на хората, поне метър и половина един от друг. Все пак трябва да ги предпазим. Здравето е най-важното нещо, така че в тази насока трябва да помислим дали ще останат старите секции или ще потърсим друг вариант с по-големи помещения, където хората да не са притеснени. Иначе ще подсигурим дезинфектанти, маски, ръкавици, всичко, което е необходимо и се надявам изборите да минат безпроблемно. Дано след изборите само не се увеличи броят на заразените."


В региона вече започнаха номинации на кандидати за народни представители. На 4 февруари ще са консултациите за състава на Районната избирателна комисия за парламентарните избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Христос е животът и възкресението на света

В Третата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15