Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години от въдворяването в длъжност на Видинския митрополит Даниил

НВП Видински митрополит Даниил: Там където вярата живее има мир, има съгласие

Първата служба на митрополит Даниил в катедралния храм във Видин
Снимка: Радио Видин

С Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил разговаряме за вярата в Бога като упование. Поводът е навършването на три години, откакто оглави епархията. На 10 февруари 2018 година новоизбраният видински митрополит  е посрещнат в града. На тържествената служба за въдворяването му са митрополити от светия синод на Българската православна църква, свещеници, миряни.


Радио Видин: "Изминаха три години от въдворяването Ви на митрополитския престол, какви години бяха това, Ваше високо преосвещенство, успяхте ли да се почувствате  у дома?"

НВП Видински митрополит Даниил: "Динамични години. Мога да кажа, неусетно изминаха. Много неща се случиха и да, мисля, че се чувствам у дома. Още от годините на монашеското ми пострижение през 1999-та година, служението в църквата е мой дом. Църквата е мой дом. И през това време, където съм бил изпращан на послушание, където и да е било това, съм се чувствал комфортно и у дома, защото служението в църквата действително създава и един уют, дава и една радост. Изпълва със съдържание и смисъл живота ми. И убедено мога да кажа, че с идването ми в епархията, и като се добави това, че Видинска епархия, където и да отида, накъдето и да погледна, това са неземни красоти, изключителни природни дадености, богата история, благолепни, величествени храмове, прекрасни хора, така че мога да кажа, не само че се чувствам у дома в епархията, обичам Видинска епархия и се радвам на служението ми тук.“


Посрещането на НВП митрополит Даниил във ВидинРадио Видин: "Вие дойдохте със заявката: "Да се укрепваме в православната вяра и да я пазим",  как оценявате постигнатото?"

НВП Видински митрополит Даниил: "Действително вярата е голямо благословение. Православната вяра е изключително ценен дар за нас, затова, че сме се родили в православна страна, затова, че имаме възможността още от ранните ни години да вкусваме да живеем от православната традиция, православната вяра, защото вярата ни води при Бога. Вярата ни просвещава. Вярата ни обнадеждава. Вярата ни дава сили. Затова тя е изключително ценен дар. Не е лесно да се направи оценка на вярата и на постигнатото във вярата, но общо взето, там, където вярата живее, там има мир, има съгласие. Има приятност във взаимоотношенията. Има стабилност, една градивност. И според мен, близките ми сътрудници във Видинска света митрополия, служителите, свещенослужителите в епархията, мисля, че в нашите взаимоотношения има един мир, едно взаимно разбиране, добра съвместна работа и от тази гледна точка мога да кажа, че има една стабилност във вярата и едни условия за добра работа и един  градеж, едно укрепване във вярата. Разбира се, необходимо е много, което да се направи. Това, което е важно, са нашите преки задължения, богослуженията, които извършваме редовно, посещенията на различни места, населените места в епархията, службите в храмовете, срещите с хората. Стараем се да правим допълнително. От миналата година Видинска митрополия издава един вестник "Видински благовестник". Негова цел е просветата във вярата, която също така спомага Божията благодат чрез словото Божие, чрез словото, оставено ни от просветени, свети хора, да стига до православните християни в епархията, да просветява, просвещава умовете, сърцата и така да ги укрепва и наставлява във вярата."


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Хаджитошев- лидерът в църковно-националните борби във Врачанско

Днес ще си припомним за личността на Димитър Хаджитошев - един от най-изявените лидери във врачанската история и наследник на видната фамилия Хаджитошеви. Роден е 1780 година, а баща му хаджи Тошо Ценов е едър търговец и общественик. един от първите известни и авторитетно хаджии в града. В продължение на съзнателния му живот, той и семейството му,..

публикувано на 21.10.24 в 17:09

Новопостъпили дарения показва в изложба музеят във Видин

Видинският музей ще представи на 22 октомври изложбата "Благословен е този, който дарява". С нея работещите в културната институция ще изкажат своята благодарност към хората, с чиито дарения през последната година е обогатен фондът на музея и ще отбележат Духовния празник на Видин - Димитровден. Това обясни директорът на Регионален исторически музей..

публикувано на 21.10.24 в 17:04

Негодувание в Тополовец заради поредна авария на водопровода в Цар Петрово

Жители на кулското село Тополовец негодуват, че в съседното село, което е на около 4 километра, Цар Петрово, питейна вода тече по една от улиците вече две седмици  след поредната повреда на водопровода им. При тях авариите са една след друга, не взимат мерки, а водата после се плаща от всички нас, коментират местни.  "Логично е да..

публикувано на 21.10.24 в 16:45
Теди Генова

Психологът Теди Генова: Перфектността е илюзия и ни пречи да живеем пълноценно

Днес в рубриката, в която поставяме психичното здраве на пиедестал, ще обсъдим една тема, която е особено актуална в днешно време. Знаете добре, всички ние ежедневно виждаме в социалните мрежи перфектно заснети снимки, успешни кариери, впечатляващи фитнес резултати и примери за блестящ личен живот. Този стремеж към перфектност и..

публикувано на 21.10.24 в 16:15

Северна България през обектива: Фотоконкурс за младежи търси най-любима сграда

Фотоконкурсът "Моята любима сграда" търси млади таланти , които могат да уловят красотата и уникалността на архитектурните съкровища в Северна България . Ако си на възраст между 15 и 29 години , имаш възможността да покажеш любимата си сграда и да разкажеш нейната история.  Конкурсът приканва участниците да изпратят до 5..

публикувано на 21.10.24 в 15:35

С какво се отопляват видинчани?

С понижаването на температурите и идването на по-студените дни, въпросът за отоплението  става все по-актуален. За предимствата на пелетните отоплителни системи ни разказа Йоан Христов , който е управител на видинска фирма, специализирана в производството на такива уреди: "Предимството при пелетните горелки - на първо място,..

публикувано на 21.10.24 в 13:50

Бруно Марс в „Музикална зона“

  Бруно Марс е считан за съвременния крал на поп музиката. Държи три световни рекорда на Гинес, наред с множество други отличия. Участва в списъка за най-добри автори на песни на Music Week и в класацията на Billboard за “Най-великите изпълнители на всички времена”.  Рожденото име на Бруно Марс е Питър Джийн Ернандес. Роден е през октомври..

публикувано на 21.10.24 в 09:00