Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години от смъртта на Видинския митрополит Неофит

Снимка: Видинска света митрополия

На 26 февруари се навършват 50 години от смъртта на Видинския митрополит Неофит. По този повод утре в митрополитския храм "Свети Николай" ще бъде отслужена заупокойна молитва. Подготвена е и брошура с негови духовни наставления обясни Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил и разказа за живота на митрополит Неофит, посветен на духовността в региона в продължение на 57 години:

"57 години от дядо Неофит е неразривно свързан с Видинска епархия. Оставя огромно духовно и материално наследство и е един от изключителните Архипастири на Видинска епархия и на родната ни Българска православна църква. 3 дни след въдворяването му, което става на 16 ноември 1914 г., се взема решение да се учреди и организира едно братство и да се учреди един фонд за милосърдна дейност. През 1920 г. се основава такова братство при митрополитският храм "Свети Николай". Това братство поема издръжката за един старчески дом в град Видин, като е имало 26 човека, за които са полагани грижи. Чрез фондовете, които се основават тогава, се построява административната сграда на Видинска митрополия, която и до днес е една от дълголетните и красиви сгради на град Видин. По-късно се построява мирополитският храм "Св. Николай Мириклийски Чудотворец" тук в митрополитския комплекс, мавзолейната гробница на първият български екзарх Антим и епархийското училище, което по-късно през атеистичната власт е използвано като пионерски дом. Във Видин, в следствие на неуморнитите грижи на дядо Неофит, се построява един детски дом, който и сега се използва по това предназначение - детската градина "Желязко Попниколов". Редица храмове са построени по негово време."

Видинска митрополияМитрополит Неофит се ражда в ескизаарското село Кум Дуванджии със светското име Никола Митев Караабов. Рождената му дата е неясна - различни източници сочат 29 юни 1868 г., 17 юли 1868 г., 20 октомври 1868 г. Според Българската патриаршия нови данни сочат, че той е роден в 1865 година. Първоначално образование получава в родното си село, а след това учи в третокласното училище в село Обруклии. След като завършва втори клас, през 1884 г. е назначен за писар на селската община, като същевременно е и певец при местната църква. На 12 януари 1889 година е ръкоположен в дяконски чин, а на следващия ден и за свещеник. Назначен е за енорийски свещеник на търновосейменските села Гючерлии и Пиринчлии. В 1889 или 1890 година съпругата му Желязка умира при раждане. С помощта на управляващия Старозагорската епархия архимандрит Максим от януари 1892 година свещеник Никола Караабов учи в Цариградската българска духовна семинария. По-късно се мести в Самоковското богословско училище и през 1896 г. завършва Санктпетербургската духовна семинария. От същата година учи в Санктпетербургската духовна академия, която завършва в 1900 година. След Деветосептемврийския преврат ръководството на фонда "Желязка презвитера и син Желязко" е овладяно от хора, които се опитват да откраднат приходите и митрополит Неофит е принуден с писмо от 5 февруари 1946 г. да се обърне към Епархийския духовен съвет да закрие фонда. В 50-те години натрупаните капитали в благотворителните фондове на митрополит Неофит са национализирани от комунистическата власт. През лятото на 1949 година заместник-министърът на вътрешните работи Йонко Панов го определя като "предан представител на реакцията в църквата" и предлага да бъде отстранен от Светия синод в рамките на кампания за "демократизация", но предложението е отхвърлено от Политбюро. Митрополит Неофит умира на 26 февруари 1971 година във Видин. Погребан е зад митрополитската църква в града. 

Заупокойната молитва ще започне утре (20.02.2021 г.) от 9 часа в митрополитската църква "Свети Николай Мириклийски Чудотворец“.

Повече за Видинския митрополит Неофит чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  "Издадено е разрешение за строеж за..

публикувано на 06.07.24 в 12:05

Летни занимания за децата в Борован

Народно читалище "Цани Иванов 1907" във врачанското село Борован организира през летните месеци забавни дейности за най-малките жители на общинския център.  Всеки вторник от 10:00 часа ще има "Забавно лятно четене" в библиотеката.  Във всяка сряда от седмицата е времето за кино, като от 09:00 часа в салона на читалището ще бъдат излъчван филми..

публикувано на 06.07.24 в 08:37

ЦИК предлага на президента да насрочи нов избор за кмет на Габровница

Централната избирателна комисия предлага на президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на монтанското село Габровница. Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кмет на Габровница. До решението на ВАС се стигна след оспорването на резултатите от вота през октомври миналата година от страна на..

публикувано на 06.07.24 в 08:30
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05