Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Монтана ще бъде с най-модерната сцена в града

Снимка: Любо Андреев

До дни започва обновяването на една от най-старите обществени сгради в Монтана – тази на читалище "Разум 1883". Това стана ясно по време на подписването на договора за финансиране на проекта по Оперативна програма "Региони в растеж". Сградата на читалището ще претърпи пълната промяна на вътрешните помещения, ще бъде изградена нова концертна амфитеатрална зала с капацитет от 285 места. Тя ще е оборудвана с модерна сценична техника. Ще бъдат направени водопроводна, електрическа, отоплителна и вентилационна инсталации, мазилки и пребоядисване. Инвестицията е на стойност 2 милиона 156 хиляди лева, а срокът за изпълнение на проекта е 2 години и половина. Кметът на Монтана Златко Живков изрази надежда, че ремонтът ще завърши за по-кратко време, тъй като са минали повечето от процедурите по обявяване на обществени поръчки за изпълнение на различните дейности.


„Убеден съм, че ще направим една нова перфектна сграда, която ще отговори на всички съвременни изисквания за концерти и театрални постановки”, заяви кметът на Монтана.", каза Живков след подписването на договора.


Народно читалище "Разум" - гр. Монтана е създадено през 1883 г. Негов пръв председател е Гаврил Душков, преселен учител от Копривщица, който донася от китния град възрожденските идеи на времето. Като всички създадени читалища в този период, читалище "Разум" поставя началото на библиотечната, театралната и музикална дейност в града. През 1911 г. читалището закупува парцел в центъра на града. Този парцел принадлежал преди Освобождението на турската управа и ремонтираният конак станал първата читалищна сграда. По-късно, от 1934 до 1937 г, с помощта на населението, се построява голяма сграда, която читалището ползва до днес. До 70-те години на миналия век, читалище "Разум" е единственият културен институт в град Монтана, който съчетава в себе си цялата културна и просветителска дейност. През 1922 г. в читалището се прави първата оперетна постановка "Самодивското изворче", през 1929 г се създава духов оркестър, който функционира и до днес, създава се симфоничен оркестър - 1926 г., който озвучава немите филми, изнася много концерти и става основа на създадения по-късно оперетен състав. Особено активна дейност има и театралния колектив, който създава доста известни артисти, сред които  н.а. Стефан Савов. В читалище "Разум" се създават градското кино, драматичния театър, музикалната и балетна школа, кукления театър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 август 2024 година

Продължават дейностите по гасене на  пожар  в землището на село Долно Церовене, община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа.  Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди.   Консултанти ще помагат при попълването на заявленията на..

публикувано на 26.08.24 в 18:00

Пожар гори край село Долно Церовене

Продължават дейностите по гасене на пожар в землището на село Долно Церовене , община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Днес на терен са 6 служители на Държавно горско стопанство -  Монтана с две пожарни коли. Унищожена е близо 250 дка акациева гора. Потушен е пожарът в..

публикувано на 26.08.24 в 16:37

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 г. се проведе в Мездра

Публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за 2023 г. и на отчета на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) се проведе в Община Мездра, съобщават от местната администрация. На обсъждането присъстваха представители на Общинската администрация, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на бюджетни..

публикувано на 26.08.24 в 16:07

Два автомобила се удариха между Дунавци и Арчар

Тежка катастрофа е станала по пътя Дунанвци- Арчар . Временно беше ограничено движението и в двете посоки, съобщават от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Инцидентът е станал след депото за битови отпадъци около 14:00 часа. Челно са се блъснали два автомобила. Единият от тях е с разградска регистрация, а другият - с видинска, съобщи източник на..

публикувано на 26.08.24 в 16:02

Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди

Консултанти от днес помагат при попълването на заявленията на хората, които ще кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди по проект на Общината. Открит е офис за техническа подкрепа, който е на адрес улица "Баба Тонка" №3 във Видин. Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на нивото на фини прахови частици...

публикувано на 26.08.24 в 14:48

С две премиери, турнета и гостуващи спектакли врачанският театър започва новия сезон

Драматично-куклен театър-Враца  (ДКТ-Враца) стартира новия творчески сезон. През септември програмата на театъра обещава разнообразие от постановки, турнета, гостуващи спектакли и две впечатляващи премиери, посочват от културната институция. Още на 5 септември, четвъртък, Врачанският театър ще зарадва публиката в село Габаре с две..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

До края на август се приемат заявки за "Балканът пее и танцува" в Берковица

31-ви август е крайния срок за подаване на заявки за участие в традиционния фолклорен фестивал в Берковица "Балканът пее и танцува" , чието начало е поставено в далечната 1937 година с подкрепата на легендарния Дан Колов.  Фестивалът ще се проведе на 7-и и 8 септември в Берковица. Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872"...

публикувано на 26.08.24 в 12:00