Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

780 000 лева получиха собственици на отчуждени имоти по трасето на пътя Видин-Ботевград във Видинско

Снимка: МС



Собственици на имоти, отчуждени във връзка с модернизацията на пътя Видин-Ботевград на територията на Видинска област, твърдят, че все още не са получили обезщетенията си. Отчуждителните процедури стартираха след решения на Министерския съвет от средата на миналата година. В писмата за отчуждаване, изпратени до собствениците, е записано, че средствата за обезщетяване са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура", посочен е и 14-дневен срок за обжалване пред административния съд по местонахождение на имота.

Част от отчуждените имоти са на територията на община Макреш. Всички уведомителни писма са връчени на собствениците. Голяма част от тях вече са получили обезщетенията си, други продължават да събират необходимите документи, но има и такива, които не са направили необходимото, за да получат парите си, обясни кметът Митко Антов:

"Събирахме се в Областна администрация, разнесли сме писмата, хората са обезщетени. Някои, които не са си представили достатъчно документи от наследници, в момента продължават да ги изваждат и да ги представят. За да се открие площадката, трябваше да бъдат връчени всички писма и всички писма са връчени. Проблемът е, че повече са наследниците, трябва да се извади удостоверение, трябва пълномощно, за да се открие банкова сметка и т.н. Тези процедури си вървят. С две думи нещата, които спираха проекта да тръгне, са оправени и сега, в един момент, който не си е представил удостоверение, не си е представил банкова сметка или обжалва процедурата за отчуждаване, защото може да не е съгласен с оценката, сега вече си текат тези процедури... Има хора, не искам да коментирам, лично съм присъствал на един човек, който... Срещата беше в Димово и човекът от Вълчек, излизайки от срещата в Димово, случайно го виждаме, защото щяхме да ходим да го търсим, и му връчихме писмото. Той е първият, на който е връчено, още не се и получил обезщетението, защото не е направил нищо, за да го получи..."

1660 са отчуждените имоти по трасето на пътя във Видинска област. Изплатени са 780 000 лева по около 420 заявления, каза областният управител Момчил Станков и припомни какъв е пътят, по който трябва да преминат собствениците, за да получат обезщетенията си:

"Парите сами няма как да дойдат до тях. Или по електронен път, или идват на място, попълват заявление, легитимират се като собственици с документ за собственост, който може да бъде нотариален акт, съдебно решение, решение на поземлена комисия, договор за доброволна делба. Това са видовете документи за собственост. Ако са наследници на този имот, представят и удостоверение за наследници. Посочват банкова сметка, защото парите се превеждат по банков път. Попълват декларация дали тези имоти имат вещи тежести на тях или нямат. Служителите на Областна администрация разглеждат документите, правят своевременно проверка дали имат вещи тежести, дали са ипотекирани, или са собственост на други лица, и изплащаме буквално на следващия ден сумата, която се полага на собственика."

Собственици на имоти, чиито обезщетения са в по-малък размер, често се отказват да ги търсят, защото не им се струва изгодно. Непотърсени остават и обезщетения за имоти с голям брой наследници, които трябва да получат малка сума, но преди това е необходимо да отидат при нотариус, за да направят делба. Във всички случаи обаче парите не се губят, когато и да дойдат, тези собственици ще ги получат, добави областният управител. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00