Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се завърнеш у дома за Великден- какви са настроенията в Северозапада?

Снимка: Светослав Цветанов

За много жители на Северозападна България Великден и Коледа не са просто празници, а всичко, което им е липсвало през годината и същевременно шанс да се завърнеш, макар за кратко у дома. Великденските празници обикновено събират баби и дядовци, майки и бащи, деца и внуци отново на празничната трапеза и всички са заедно. За съжаление през годините младите хора все по- често напускат Северозапада и търсят своята реализация в други градове на страната или в чужбина. Една от магиите на Великденските празници ни позволява да видим тези, които обичаме, но живеят далече. Какви са настроенията в страстната седмица? Безспорно всеки българин, докоснал се до творчеството на класика Димчо Дебелянов, е бил разтърсен от историята на една майка, чакаща своя син да се завърне. В творбата изплува цялата картина на завръщането в "бащината къща" и споменът за отминалите дни. 

"Да се завърнеш в бащината къща,
когато вечерта смирено гасне
и тихи пазви тиха нощ разгръща
да приласкае скръбни и нещастни."

За много жители на Северозапада днес празничните дни са голямо завръщане към хубавите спомени, детските игри и ученическите години. Теа Иванова, родом от Видин е ветеринарен лекар, която днес практикува своята специалност в Пловдив. Тя очаква с нетърпение предстоящото си завръщане в родния град за Великден.

"Настроенията са само хубави. Има трепет, има очакване да прегърнеш любимите хора, да седнем на една маса, да си кажем неща, които дълго време не сме си казвали ... Всеки човек търси перспектива и реализация в професионалното си направление. Ние сме учили за дадена професия, станали сме специалисти и е нормално да търсим място, където да работим и да се развиваме. Мисля, че градът ни ще се напълни с млади хора, ще разцъфти, емоциите и атмосферата в града ще се променят."- сподели Теа Иванова.

Студентите са другата част от обществото на Северозапада, която липсва на този регион, предвид малкото висши учебни заведения и когато се завърнат за празниците тяхното присъствие сякаш съживява родните им места. Много от тях през последната година учат дистанционно, заради пандемията. Разговаряхме с Михаела Войденова от Видин, която в момента е студент в Американския университет в Благоевград.

"Да съм далече от дома не винаги е приятно, понякога обаче е необходима, защото понеи на мен, когато остана твърде дълго време у дома и не се занимавам с нищо, мястото започва да ме задушава. Имам нужда да отида на други места, да уча, да работя ... Във Видин очакванията ми за пролетта беше да го видя по- жив, по- шарен. Аз много харесвам Видин през пролетта и лятото, дори и през есента. само през зимата ми е малко по- мрачен и сив ... Ще се съберем с баба, с дядо, с братовчедите, ще се съберем с всички на село в градината със сигурност, нямам търпение."- каза Михаела Войденова.

Как се отразява като цяло на психиката ни завръщането у дома, макар и само по празниците? Как младите хора реагират на предизвикателството да напуснат родните си места и да се реализират в други градове или в чужбина? Разговаряхме с Крум Крумов, психолог от Видин с практика в столицата:

"Можем да очакваме два типични и съвсем обясними ефекта. Единият е този на еуфорията. Когато сме радостни се отпускат ендорфини на щастието- допамин, окситоцин, серотонин. Обзема ни едно общо чувство за приповдигнатост, след което обаче можем да очакваме при самата раздяла и отново връщането към рутината и градът, който сме избрали втория ефект- този на загубата и тъгата." 

През годините за възрастните хора в Северозапада посрещането на Великденските празници се превърна в един от малкото радостни мигове през годината. Те с нетърпение очакват децата и внуците си, които отдавна за съжаление са напуснали региона и са потърсили препитание в други по- големи градове на страната или в чужбина. Какви са настроенията тази година- разговаряхме с Малинка Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004- Видин.

"В детството си и в предишните години всички сме очаквали с радост Великден, всички сме били заедно около трапезата, всички сме били с оптимизъм за утрешния ден. Днес нещата са по- различни. Различна е международната обстановка, различна е обстановката в нашата държава, различна е обстановката около пандемията. Тези деца, които са чужбина със сигурност няма да дойдат, но дали всички, които се намират в големите градове на нашата мила родина, ще се завърнат в бащините къщи и ще има ли кой да ги посрещне?"- коментира Малинка Башлийска.

Какво казват здравните власти за опасностите, които крие голямото завръщане? Как трябва да се пазим, за да не развалим настроението си в празничните дни, обясни д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"Не трябва да има повод за успокоение, хубавото е, че намалява броят на положителните, но това не трябва да ни успокоява напълно. Има вероятност нещата да продължат и по- нататък. Съветът ми към хората е да внимават със събирането на обществени места. В събота вечерта хората ще посетят църкви, манастири. Това не е забранено, но нека вътре да носят маски и да бъдат на отстояние един от друг." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45