Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденски благослов на Видинския митрополит Даниил

Снимка: Росен Ракаджиев

Възлюбени в Господa отци, братя и сестри –
чеда на светата ни Църква в пределите на богоспасаемата Видинска епархия,


Христос Воскресе!


Днес „празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушаването на ада, началото на новия, вечен живот и тържествувайки, възпяваме Причината – Бога на Отците ни, Който единствен е благословен и препрославен вовеки.“ (Тропар от седма песен на Пасхалния канон)

Днес Христос умъртви смъртта! Смъртта, която е резултат от греха, беше умъртвена от Извора на Живота. Безгрешният Бог, Който стана Човек, победи причината на смъртта – греха. Днес Любовта победи греха!

Днес Христос разруши ада! Адът – онова мрачно място, което владееше всяка човешка душа от Адам до идването на Христа, но и мрачното състояние на богооставеност, на безнадеждност, на безкрайна самота, чувство за изоставеност, неразбраност, самозатварянето в себе си, пресъхването на Божията благодат, безнадеждността пред сянката на смъртта, която всичко поглъща – това дяволско състояние беше преодоляно, победено, разорено! Адът беше разрушен!

Днес Христос постави началото на новия, вечен живот! Христос е Самият Живот – досега ние живеехме за себе си, за своя егоизъм, себелюбие и самодостатъчност, за своите греховни страсти, а по този начин – живеехме за смъртта. От днес ние живеем за Живота! Живеем за Христос и за нашия ближен! Живеем в Неговата Църква, в която всички заедно се подвизаваме и която ни дарува Тялото и Кръвта Му, с които се храним за прошка на греховете и вечен живот.

Днес ние тържествуваме – тържествуваме, защото сме Христоносци: кръстени сме в Христовата смърт, но сме облечени в Неговото Възкресение, призвани сме да бъдем Христови във всеки наш помисъл и дело, във всяка частица на нашата вътрешност, във всеки кът на душата си да имаме Него – Живота. Ние сме Христови – малко избрано стадо, последователи на апостолите, подражатели на светиите. Ние сме малко на брой, немощни сме, грешим, падаме, съгрешаваме, но сме Христови. Стремим се към Христа, знаем, че можем да открием Христос в Неговата Църква с нейните Тайнства и с непогрешимата ѝ Православна вяра!

Днес ние възпяваме Причината за днешното тържество – Бога на нашите Отци! Бог, Който заради нас стана един от нас! Възпяваме Го по същия начин, както са Го възпявали Отците ни: пророците, апостолите, мъчениците, преподобните!

Днес ние ликуваме, заедно с Христовите ученици, за които мъчителната кръстна смърт на Спасителя беше лична трагедия, а Неговото възкресение беше оправдание и осъществяване на Неговите обещания, което им донесе неземно блаженство.

Почти две хиляди години по-късно Христос, според Своето нелъжовно обещание, продължава да бъде заедно с нас. Той е Причината на всяко добро в нашия живот, Той е Дарителя на всяко благодеяние, на всеки радостен миг, на всяка добра среща, на всеки жест на внимание и състрдание, на всичко истински красиво. Той ни дарува познание за това що е добро и зло, самопознание, разкаяние, решимост за промяна, жертвоготовност! Той ни дарува желание за спасение, за подвизаване и за борба със себе си!  И всички тези дарове извират от Възкресението Му! Заедно с освободените от ада души на всички живели с вяра в идването на Христа праведници, това е голямата победна плячка, която ни донесе Христос – Освободителя от греха!

Нека и ние, озарени от нетварната благодатна светлина на Възкресението, като простим на всички всичко, да попросим от нашия Спасител и Освободител от смъртта и греха, да ни даде истинска радост, чувство на признателност към Него, та „безстрашно да Му служим в светост и правда пред Него, през всички дни на живота си“ (Лук. 1: 75). Без страх от смъртта, която беше умъртвена; без страх от греха, който с Божията помощ можем да победим; без страх от своята собствена немощ, в която се проявява Божията сила (срв. 2 Кор. 12: 9), но само когато я търсим с вяра, смирение и търпение.

Всесърдечно поздравяваме всички вас – обични чеда на светата ни Църква в пределите на Видинската епархия по случай славното Възкресение на нашия Спасител! Благопожелаваме на всички ви крепко здраве, бодрост, духовна бдителност и трезвение, благодатни сили и постоянство в молитвата и подвизаването, за да имаме неизменно и неотменно в сърцата си Пасхалната радост – не само днес, а винаги! Нека не позволяваме на временните изкушения и трудности да ни отнемат тази радост, която не е мимолетно преживяване, а предвкусване на вечността!


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС!


С любов и благословение във Възкръсналия Спасител,

+Видински митрополит Даниил


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  "Издадено е разрешение за строеж за..

публикувано на 06.07.24 в 12:05

Летни занимания за децата в Борован

Народно читалище "Цани Иванов 1907" във врачанското село Борован организира през летните месеци забавни дейности за най-малките жители на общинския център.  Всеки вторник от 10:00 часа ще има "Забавно лятно четене" в библиотеката.  Във всяка сряда от седмицата е времето за кино, като от 09:00 часа в салона на читалището ще бъдат излъчван филми..

публикувано на 06.07.24 в 08:37

ЦИК предлага на президента да насрочи нов избор за кмет на Габровница

Централната избирателна комисия предлага на президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на монтанското село Габровница. Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кмет на Габровница. До решението на ВАС се стигна след оспорването на резултатите от вота през октомври миналата година от страна на..

публикувано на 06.07.24 в 08:30
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05