Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един неразделен клас на прага на раздялата

Снимка: Радио Видин

За пореден път през май абитуриентите броят от 1 до 12, за пореден път училищата изпращат своите пораснали деца, за пореден път ние ще видим себе си в тези щастливи и пъстри млади хора, готови да полетят и да се втурнат в живота. Едва ли има някой, който да остане безразличен при спомена за раздялата с училище - един от най-свидните моменти в живота ни. 

Симона, Оги, Данчо, Надя, Анита, Зорница, Антония, Весела, Никол са абитуриенти от 12б клас на езиковата гимназия "Йордан Радичков" във Видин. Те са умни, красиви, уверени в успехите си. Не са от онези класове, които пет години не могат да се понасят, а после плачат на раздяла. Те са един истински неразделен клас. Класната им Милена Ружева ги определя като жив и интересен клас, красива смесица от  талант, креативност, забавление, музикалност:

"Прекарах едни чудесни 4 години четири години с тях и много ми е мъчно, че си тръгват и че трябва да ги пусна."

За 12 б  нещата не тръгнали съвсем гладко, защото в осми клас били разделени на потоци по английски език, открили се в девети клас. За тези четири години те говорят с усмивка и си спомнят за притеснението в първия учебен ден, за бягствата, за изненадата, която направили на класната си за рождения ѝ ден и още много моменти. Съзнават, че това, което са преживели заедно, е ценно и всеки от тях ще отнесе напред в живота си по нещо, което е получил в училище:

"Най-вече едни от най-добрите ми приятелства и едни от най-хубавите ми моменти, освен знанията, разбира се... Много възможности да пътуваме. Показаха ни учителите не само как да учим, но как и да бъдем хора и как да ценим това, което имаме, и това, което ни предстои... Лично аз съм намерила много добри приятели в лицето на някои от учителите, които са ми помагали в много трудни моменти, и наистина съм много благодарна за това, защото винаги е хубаво да видиш различна гледна точка, на човек, който е по-възрастен от теб... Аз смятам, че е възможност да се учим от грешките си, да станем по-дисциплинирани... Много приятелства и изживявания ми е дало училището, както и опит в сфери, в които аз искам да се развивам... Реално ми даде клас с 21 хубави момичета, даде ми много спорт, доста ми помогна да съм в добра форма - физически, даде ми едно готино море, Милена Ружева ми даде... Много различни сфери, в които да се развиваш или поне да пробваш да се развиваш. Различните клубове, в които съм била и дейности, с които съм се захващала са ми дали много запознанства, много знания и въобще не съжалявам, че съм се записала в това училище... Научих се да ценя мнението на другите, да уважавам повече другите... Научих се на търпение, което вярвам, че ще ми помогне за в бъдеще..."

Как и къде се виждат след 10 години и какво си пожелават момичетата и момчетата от 12б чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16