Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои трябва да са основните акценти в националния ни План за възстановяване и устойчивост

Доклад ЕК о состоянии данного государства
Снимка: Архив

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027, съчетан със Следващо поколение ЕС / NextGenerationEU/ - временния инструмент за стимулиране на възстановяването, ще бъде най-големият пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС. Как България ще се включи в усвояването на средствата и в какви области трябва да работи, за да получи средствата чрез Планът за възстановяване и устойчивост?

Възстановяването на Европа след COVID-19 ще бъде подпомогнато с общо 1,8 трилиона евро. Това ще бъде една по-екологична, по-цифрова и по-устойчива Европа. В новия дългосрочен бюджет ще бъдат подсилени механизмите за гъвкавост, за да се гарантира, че той разполага с капацитет за посрещане на непредвидени нужди. Този бюджет е подходящ не само за настоящето, но и за неизвестностите, които крие бъдещето.

Целта е да се смекчат икономическите и социалните последици от пандемията от коронавирус и да се повишат устойчивостта, издръжливостта и подготвеността на европейските икономики и общества за предизвикателствата и възможностите на екологичния и цифровия преход.

Държавите от ЕС работят по своите планове за възстановяване и устойчивост, за да получат достъп до средствата в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост. Това обясни Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на Комисиите по бюджетен контрол и регионално развитие:

"Основните акценти, върху които ние трябва да се фокусираме, аз бих ги определила като три. Проекти и инвестиции в областта на развитието на зелена икономика, проекти за развитието на иновации и технологии, и проекти, които биха подпомогнали прехода, който предстои на пазара на труда.

В първата посока- на зелена икономика, това значи, че ние трябва да помислим за начини, по които да се развива водородната икономика, защото този преход започва и вече предстои. Ние трябва да помислим за всякакви източници на алтернативна енергетика и какви проекти биха могли да се финансират в тази сфера. Има страшно много малки и средни предприятия в България, които работят именно в тази посока. Секторът е наличен и го има в България и той се ръководи предимно от млади предприемачи."

Това е един от начините, чрез този план, да бъдат подпомогнати младите хора, за да намерят възможности и желание за реализация в България, смята Пенкова:

"На второ място- иновации и технологии. Нашата държава може да се възползва от една уникална възможност, защото кадровият потенциал в развитието на информационните технологии определено е наличен в страната. Това е една възможност на държавата и Европа като цяло да подпомогне развитието в тази посока и да даде причина на тези хора да разработват своите проекти в страната ни, защото до този момент, когато има някаква разработка на ниво нови технологии в каквато и да е сфера, обикновено за жалост финансирането на тези проекти идва от чужбина."

И третата задача- държавата да преструктурира пазара на труда:

"Предстоят много промени в тази област, включително и последните 18 месеца ни показаха, че вероятно начинът на работа и обучение ще претърпят много промени с навлизането и на цифровите технологии, и с навлизането на по-гъвкавите форми както на работно време, така и на месторабота. Но ключова, която според мен трябва да започне още сега, освен промените в законодателството, които ще настанат следствие на тези промени, е по какъв начин ние да заложим на обучение и преквалификация на работещите в момента... Тук трябва да се говори за доста мащабни конкретни проекти- как, къде и какво трябва да се случи в тази посока.
Според мен, ако ние на тези три направления заложим, то бихме могли да се възползваме до един сериозен етап и тези средства ще имат отражение върху българската икономика и общество."
 
Планът е възможност за подобряване на живота и в Северозапада, смята Сабрина Калъчова, от Информационен център "Европа Директно - Видин“:

"Засега няма кой знае какъв регионален и местен фокус. Ние очакваме в него да има възможности за развитие на региона и възможности от тази ситуация, в която се намираме на безработица и на икономическа криза, да бъде преодоляна и се поемат достатъчно мерки в регионален мащаб."
Фондът за възстановяване или т.нар. Следващо поколение ЕС е с бюджет от 750 милиарда евро за заеми и безвъзмездни средства в подкрепа на реформите и инвестициите на държавите от ЕС. Помощта ще дойде на база на националните планове за възстановяване и устойчивост. България може да получи до 12 милиарда евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52