Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителски фонд в Бяла Слатина подкрепя граждански инициативи

Отправена е поредна покана за финансиране

Със съдействието на дарителския фонд е открита детска площадка по безопасност на движение в НУ "Цани Гичнев"
Снимка: Архив: Сдружение Първи юни-гр. Бяла Слатина

За трети път Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина отправя покана към граждански групи, организации и институции да представят свои инициативи, за чието изпълнение Фондът да помогне с финансиране. Могат да участват също училища, детски градини, читалища, спортни клубове. Условие е всички те да развиват дейност на територията на общината. 

Фондът "Участвам - дарявам - променям”- Бяла Слатина е учреден преди шест години по инициатива на сдружение "Първи юни" в Бяла Слатина. За помощта, която ще бъде оказана през тази година разказа председателят на сдружението Наталия Костадинова:

"Могат да кандидатстват организации, институции, граждански групи, които работят и предлагат идеи, свързани с детско развитие и образование. Например идеята може да е насочена към спортни дейности, но целевите групи да обхващат деца и да са насочени към детското развитие, защото това са приоритетите на Обществения фонд в Бяла Слатина. Две проучвания правихме на общественото мнение и през годините се запазват тези приоритети...Даваме си сметка, че сумата не е много голяма, но такива са правилата Фонда. На предходните покани той също отпускаше между 2500 и 3000 лева на проект, но пък практиката доказа, че тези средства са достатъчни за реализирането на не една и две качествени идеи. Освен това се предвижда участниците да имат и собствен принос- финансов и нефинансов. Надяваме се най-добрите идеи да привлекат и допълнителни ресурси."     

Срокът за подаване на проектни предложения е до 10-ти юни 2021 г., включително. Насоки и документи за кандидатстване са достъпни на следния линк:
В началото на юни се навършват шест години от създаването на Обществения дарителски фонд. По традиция датата ще бъде отбелязана заедно с читалището в Бяла Слатина, което организира годишен концерт на школите. Тогава ще бъдат обявени и резултатите от конкурса по третата покана.

Близо 20 години сдружение "Първи юни" в Бяла Слатина реализира различни инициативи в подкрепа на децата. Поредната от тях, която е в партньорство с детска градина "Незабравка“, приключи.  Осигурени са театрални декори, реквизити и костюми, които да помогнат за подобряване на говорните умения и емоционалното развитие на децата, каза председателят на сдружението Наталия Костадинова.

"Приключи проектът "Приятели на децата", стара наша идея. Миналата година имахме щастието да бъде припозната от Фондация "Уни кредит" и подкрепена с една сума, чрез която успяхме да закупим декори, театрални реквизити за възпитаниците на детската градина, която освен в града, има и филиали в две малки населени места...Това е нещо, което може да се ползва много дълго време. Изключителна устойчивост има на всичко това, което се случи през тази една година по проекта." 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30