Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарна дегустация на събора в Слана бара

Автор:
Снимка: Радио Видин

Традиционният ежегоден събор на видинското село Слана бара ще се проведе на 10-ти юни - Спасовден. Тази година с организацията са се заели кметският наместник Толя Йорданова и председателят на Читалище  "Съгласие -1936" с. Слана бара Емилия Върбанова. Празничната програма предвижда кулинарна изложба с дегустация, участие на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" и Градският духов оркестър, разказа за Радио ВИДИН Емилия Върбанова:

"Съборът се провежда на Спасовден - такава е традицията, откъм 1900 година е започнало провеждането на събора на тази дата. Предполага се, че е имало жител на селото, който се е казвал Спас, направил си е курбан на тази дата и затова тази дата се отбелязва по този начин. В организацията сме се наели взаимно читалището с кметството - ще участват Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" и градски духов оркестър към Общински културен институт Видин. Програмата ще започне в 17 часа и след тях за настроение на жителите и гостите на селото ще вземе участие Антимовската духова музика".

Програмата включва и кулинарна изложба с дегустация, поясни още Емилия Върбанова:

"Не са местни храни - по желание е, волна програма сме оставили на всички участници. Предимно участие взимат танцьорките от танцов състав "Весели ритми" към читалището и от селото, от читалищното настоятелство. Разлепили сме плакати, гласност сме дали на събитието и който има желание - всеки може да участва. Това нещо ще бъде изложено на площада на селото и всеки ще има възможност да го види и да го опита... Няма предварително записване. В деня на събора ще бъдат подредени маси и всеки ще може да си донесе и да си представи своето кулинарно изкуство". 

Традиционния събор безспорно е празник за село Слана бара, това е и семеен празник казва 84 годишната баба Таска, която от дете, покрай баба си и майка си, участва в подготовката за събора. След това тя сама със съпруга си дядо Митко е подготвяла и посрещала гости, а сега ѝ помагат нейната дъщеря и внуци:


"Ние сме се събирали много през онова време, през дедо Тошовото време, тогава много хора ни гостуваха, ама сега няма така. От Дунавци мой пръв братовчед е идвал с каруцата всяка година... Манджи обезателно - ние сме си имали животни - овци, кози и сме си клали агне, обезателно за събора сме имали печено агне. И сърми сме правили с лозова шума - много хубави. Навремето, когато Митко работеше в Млекоцентрала, тогава много гости имахме, така ни гостуваха по много хора, ама после се намали така... Миналата година се отложи заради тази пандемия и нямаше събор... Сега сме купили агне, на доста добра цена, има си коляч тук, специалист - да го заколи, да го приготвим, да го печем. Ние сме си пекли - тук сме си имали фурна и моя баща тук от махалата е събирал и е пекъл на хората... Обезателно духова музика е имало тук и е имало хоро". 


Празничната програма започва на 10 юни точно в 17 часа на площада пред Читалище  "Съгласие -1936" - Слана бара. 

Повече чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05