Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли ремонтиран пътя Подгоре - гара Макреш

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Сигнал че третокласния път Подгоре - гара Макреш в област Видин е в изключително лошо състояние и създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия пристигна в Радио Видин. Нашият слушател Красимир Илиев обяснява, че пътят е осеян с множество дълбоки дупки на асфалтовото платно. Крайпътните дървета и храсти затрудняват разминаването на два автомобила. Пътни канавки няма и при проливен дъжд водата е на пътното платно. Заради водата не се виждат дълбоките дупки на асфалта и автомобила пропада. Възмущението му идва от това, че за да се движи по този път той плаща винетка, а пътя не се поддържа:

"На 20.06 пътувах със семейството си при стари хора в село Подгоре, често си идвам, поне два - три пъти в месеца. И на 20.06 движейки се пътя Подгоре - Макреш, точно не мога да ви опиша, точно къде беше. Те участъците са доста, липсва канавка на пътя - тя просто се е сравнила с пътя, водата не може да се оттича, което пък не позволява при дъжд въобще да се видят дупките, които на места са, може би, около 10-15 сантиметра. Достатъчно е като попаднеш в нея да спукаш гума и да изкривиш джанта... Зная какви са законовите разпоредби, че трябва да извикам КАТ, да се напише това, след което мога по съдебен път, но сами разбирате, че в 11-12 часа през нощта, когато се прибирам, защото аз тръгвам около 17-18 часа от София, нямаш време да правиш тези неща. Затова, разчитайки на вашата възможност да информирате повече български граждани и най-вече видинчаните, които живеят, защото аз да ви кажа - аз минавам 2-3 пъти в месеца по този път, но има сигурно хора, които минават всеки ден - медицински персонал, зареждащи аптека, да не говорим за автомобилите, които зареждат - 1-2 магазинчета ли са останали вече в Подгоре. Така че молбата ми е чрез вас, аз съм го пуснал и до АПИ, нека преди да почне тази рехабилитация, поне да минат да запълнят най-големите дупки, което ще бъде от полза за всички ни. Растителността е попаднала на пътя - две коли не могат да се разминат, а представяте ли си товарен автомобил като минава и ти отиваш в храсталаците - това вече е предпоставка за пътнотранспортни произшествия".

Изпратихме официално запитване до Агенция "Пътна инфраструктура", като им зададохме 3 конкретни въпроса: Знаят ли за този проблем?;  Ще се направи ли нещо за разрешването му?; Какво и кога ще бъде направено?. От АПИ реагираха изключително бързо и ни изпратиха следния отговор:

"В момента пътноподдържащата фирма, с която Агенция "Пътна инфраструктура" има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в област Видин, изкърпва компрометираните участъци от третокласния път III-1403 Подгоре - Шишманово - гара Макреш, за да се осигури безопасността на движение. Ремонтните дейности се предвижда да завършат в началото на юли. За трайно подобряване на технико-експлоатационното състояние на третокласното трасе е необходим цялостен ремонт. На 26 май т. г., след проведена обществена поръчка по ЗОП, на "Рутекс" ООД е възложено изработването на техническия проект за основен ремонт на над 20 км от път III-1403 Подгоре - Шишманово - гара Макреш. Техническият проект ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, които е необходимо да се предприемат, прогнозната стойност на строителните работи и срокът им за изпълнение".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00