Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две оброчни плочи бяха осветени днес в Брегово

Оброчните плочи в църковния двор в Брегово
Снимка: личен архив


Днес, на Петровден в Брегово отец Любен освети две оброчни плочи.  Наскоро те бяха преместени от частен двор и поставени в църковния двор на храма "Успение Богородично".  Това стана със съдействието на Диана Кирилова, която живее в Брегово и която се интересува от фолклор и етнография. В момента тя е втора година студентка във филиала на Русенския университет специалност "Български език и история". Ето и нейният разказ и  предисторията:


" Преди около месец пред моето магазинче подочувам, че говорят жени, че някъде в нечии двор в Брегово се намирали някакви камъни... Това отвори моето любопитство... Случайно разбирам, че в двора на моя позната се намира една каменна плоча...Първото ми впечатление - аз разбрах, че това е светилище... Била е взета от баща ѝ... Плочата просто лежеше на земята, била донесена вкъщи, за да послужат за стълби... Голямата плоча това е  оброчен камък с правоъгълна форма, гравираният текст върху камъка е ограничен от двойна линейна рамка. В центъра на оброка е изобразен вдлъбнат кръстен знак с типична за района на Видинско форма. Около кръста са изписани съкратено следните текстове: IC (Иисус) над кръста и XC (Христос) под кръста, NI в ляво от кръста и КА в дясно (Побеждава, Победител). Над кръста в дясно се вижда изписана част от мъжко име IWBA (Иван, Йован или Йованицул) . Новият надпис, който излезе по-ясно сега след чистенето, се намира под кръста, непосредствено над нивото на двойната линейна рамка. В ляво, под кръста е гравирана сричката AW, която сигурно представлява част от съкратено мъжко име (Андрей, Йонут), а от дясно е сричката IE, която пък вероятно е съкращение от Йерей (Свещеник). Този надпис е възможно да посочва свещеника, осветил оброка. Но има преценки на етнолози,че е нещо още по - древно.


До кръста другите знаци не са имена или години,а някакви много стари руни, казват експертите. Може да е от някакво светилище и християните да са издялкали кръста по - късно във времето. Виждат се три хоризонтални и една вертикална чертичка. Този знак се вижда по вази от неолита.

На другия камък се виждат два образа на светци на снимката.Понякога ми се струва, че е само един образ... Вдигайки първия камък, отдолу гледам някакъв камък... Странен ми се видя материалът... Оказа се, че вторият камък е още по-тежък."

Оброчна плоча
Жената, в чиито двор са били плочите, разрешава на Диана да премести оброчната  плоча, тъй като в семейството се случили   много нещастия, които според нея са свързани с оброчната плоча.
Саша Бизеранова, етнолог в РИМ Видин, присъства на освещаването на плочите, за това, което тя е видяла на място и за това дали наистина тези плочи са оброчни, тя коментира:
"Все още нещата са предварителни, тъй като наблюденията ми са много пресни и не мога да се произнеса категорично дали това е част от оброчен кръст или това е надгробен паметник на покойник. ....Похвално е, че хората са се активизирали и има едно връщане към традициите.."



Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00

Общинските съветници във Видин приеха декларация за "Ел Би Булгарикум"

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе днес  във Видин .  Съветниците приеха декларация за запазване дейността на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие  "Ел Би Булгарикум"  в града .  Документът е адресиран до председателя на Народното събрание, президента, премиера,..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Летен творчески лагер се провежда във Видин

Тази година между 19-и и 23 август във видинската библиотека  се провежда летен творчески лагер, част от проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството!" . В рамките на пет дни и с помощта на ментори, младежите, които участват в киноателиетата, ще се превърнат в един сплотен екип и чрез различни творчески..

публикувано на 21.08.24 в 13:50

Специалисти ще помагат на кандидатите по проект "За по-чист въздух в община Видин"

Ще бъде открит офис за техническа подкрепа  по проект „За по-чист въздух в община Видин“ . Десислава Тодорова , заместник-кмет по европейските политики и инвестиции в Община Видин  ни разказа повече подробности за това какво ще бъде предназначението на новата структура: "Предстои да стартира една от основните дейности по проект..

публикувано на 21.08.24 в 13:20

След сигнал почистиха обществена чешма във Видин

Видинчани се оплакаха от лошото състояние на една от обществените чешми в града. По думите на гражданите водното съоръжение в района на паметника на съпротивата  в Крайдунавския парк е с рушаща се облицовка и в неприветлив вид. Според тях множеството туристи и гости на града не трябва да стават свидетели на подобна гледка и то на такова..

публикувано на 20.08.24 в 15:00

Учители от Мездра обновяват със собствени сили училището си

Мездренски учители успяха със собствен труд да преобразят училището си. Основно училище "Христо Ботев" в Мездра вече има нов интериор, привлекателни и уютни са кабинетите и коридорите, с нови 3D тапети по проект "Обичам моето училище". А химнът на учебното заведение е сложен на фототапет над учителската стая. Така се създава нова и по-добра..

публикувано на 20.08.24 в 14:00

Младежки център – Монтана вече има свое лого

Новосъздаденият Младежки център в Монтана вече има лого.  То е изработено от Бетина Благоева и напълно съответства на целите и идеите на организацията, символизира неподправения младежки дух, енергия и откритост. Кое налага изработването на лого, разказва Александрина Здравкова , образователен съветник и младежки работник към центъра:..

публикувано на 20.08.24 в 13:00