Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жега е! Как да се разхладим?

басейн
Снимка: РАДИО ВИДИН

След частичното разхлаждане от преди две седмици, предизвикано от бурите и градушките, отново температурите се нажежиха и термометрите започнаха да достигат до 37-40 градуса.  Ако се охлаждаме на климатик, не бива разликата между външната температура да е много голяма, съветва д-р Николай Николов, завеждащ отделението по белодробни болести към видинската болница "Света Петка" и работещ към Медицински център "Свети Димитър" като пулмолог. Възрастните и хората с хронични заболявания трябва да избягват да излизат в часовете от 10 до 15 часа. Повече консумиране на течности и по-често, светли дрехи и да се избягва директната слънчева светлина са също сред съветите на доктора:

"Настъпилите по-горещи дни за белодробните заболявания, както и за всички други заболявания, това е стрес за организма. Повече се отразява на сърдечно-съдовата система, но и белият дроб не е пощаден. Като съвет - климатиците нормализират температурата, но не бива разликата да е твърде голяма, т.е. 3-4 градуса може да има разлика. Ако температурата навън е 40 градуса, може да бъде 27-28 максимум, да докараме в помещението. Има значение и самото раздвижване на въздушния поток в помещението. Ако помещението се ползва само от едно семейство, което постоянно са заедно, няма кой знае какъв риск, но ако е в обществена сграда, тогава съществува сериозен риск от пренасяне на въздушно-капкови инфекции, въобще всякакви вирусни инфекции, защото самото раздвижване на въздушните маси създава условие да пренася от човек на човек инфекциозни частици. Препоръчва се да се прави хигиенизация на климатика. Да се почистват редовно филтрите. В най-топлите моменти да не се излиза навън поне във времето от 10 до 15 часа. Хора с по светъл цвят на кожата, предразположени към някакви заболявания, не е желателно да се излагат на този риск, защото има риск от злокачествени заболявания, най-вече като меланома. Хубаво е да се носи шапка, по-светли дрехи, придвижването де е на по-сенчестите места, повече течности задължително и по-начесто."

Вариант за спасение от жегите, освен басейни, реки, езера и всякакви водоизточници, са планините. Симеон Каменов е работил като планински водач над 30 години. Споделя, че за последно е ходил на море преди повече от 40 години: 

"Аз съм ходил само два пъти на море и то заради децата преди 40-50 години. Само балкана. Това е природата, здравето, да не говорим въздуха, водата каква е. На всяка крачка ти се сменя панорамата, което е много важно за емоционалното чувство на човека. Красотите не могат да се опишат, те трябва да се видят. Както е казал поета - за да почувстваш Пирин, трябва да отидеш в Пирин, иначе не става. За туризма няма възраст и сезони, докато за морето има - 2 месеца в сезон. Мога да ви покажа, да стъпите в сняг през юли, август. Преспи посред лято. Той, за да се запази е по-прохладно. Трябват хубави обувки, ако мисли, че ще прави преходи. Обувките да не са нови.  Да са малко носени, за да знае дали няма да го убиват. 2-3 чифта чорапи. Тениски, защото тениските се изпотяват. За високопланинските хижи, при всички случаи ще му трябва една вълнена жилетка, вечер да я облече. Иначе якетата - по-важно е да са тънки, леки, но да пазят от вятъра. Трябва да има и дъждобранче някакво. Задължително шапка, ако ще и бебешка да е. Важно е групата, ако се състои даже от двама, единия се определя за водач и всички го слушат него и се тръгва рано преди всичко, особено за високите върхове."

Повечето видинчани предпочитат басейните, реката или градската градина за разхлаждане, може би защото планините и високите върхове са далеч от крайдунавския град. Някои предпочитат и бирата показва анкета на радио ВИДИН:

"На басейн по ми харесва, защото е чиста водата... Както сега в градината, в къщи, на сянка... На село... Крия се на работа... Пия бира... На басейн, защото е чистичко... Всеки гледа да се спаси от жегите, решихме на басейн да отидем."

*Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Забавен ВиК ремонт затруднява движението пред Здравната каса във Видин

Повече от година част от булевард "Панония" във Видин е в разкопки, заради ВиК ремонт. Затруднено е движението , тъй като в края на надлеза по булеварда, в посока към здравната каса, преминаването на автомобили е отклонено. В края септември в декларация общински съветници настояха държавата, по-специално Министерството на регионалното развитие..

публикувано на 11.10.24 в 17:01

Магията на амигуруми - как една майка съчетава творчество и професия

Днес имаме удоволствието да ви запознаем с една вдъхновяваща видинчанка, която открива новата си страст по време на майчинството. Симона Пламенова е намерила време да развие истинско изкуство - плетене на играчки. И не какви да е играчки, а тези сладки творения, наречени амигуруми . Амигуруми е не просто плетене на една кука, а японско..

публикувано на 11.10.24 в 16:30

Латино школа във Видин открива група за начинаещи

Латино вълната продължава да залива Видин . Ако преди няколко месеца ви запознахме с Аманда Йорданова и нейната латино школа  " Аmantina Dance Group " , то днес можем да ви кажем, че школата не само че процъфтява, но дори ще открие нова група за начинаещи . Аманда явно знае как да вдъхне латино страст в сърцата на видинчани, защото..

публикувано на 11.10.24 в 16:15

"Великите личности – възход и падение" - книга на немския писател Пат Лауер

"Богатите също плачат" казват хората и немският писател Пат Лауер в своята книга „Великите личности – възход и падение“ се заема да докаже правдивостта в тези думи. В книгата си той разказва историите на пъстра подборка от велики и известни неудачници, губещи или просто хора, дръзнали да заложат всичко и проиграли себе си на рулетката на..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Звезден концерт във Враца - пианистката Донка Ангъчева и диригентът Росен Гергов

Пригответе се за едно наистина вълнуващо музикално преживяване днес във Враца, защото пристигат две музикални звезди директно от Виена - пианистката Донка Ангъчева и известният диригент Росен Гергов , родом от Враца. Те ще застанат пред публиката заедно със Симфониета-Враца в рамките на "Месеца на клавишите" . За пръв път Донка..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Зърнопроизводител: Ниските добиви ще смъкнат рентите

Отпуснатите от правителството 200 млн. лв. обезщетение от т.нар. "украинска помощ" вече са по сметките на земеделците. На среща с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и със земеделския министър Георги Тахов гилдията поиска писмени гаранции за възможностите и сроковете за изплащане на останалите 125 млн. лв. от договорените средства...

публикувано на 10.10.24 в 16:00
Проф. Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Колкото по-топла е атмосферата, толкова по-обилни са валежите

Климатът не е постоянно явление. Той е непрекъснато променящо се във времето и пространството природно явление. Ние сме в период на увеличаване на температурите в глобален мащаб. В това отношение България, Балканския полуостров и Европа не правят изключение, заяви климатологът проф. Георги Рачев. "И оттук всеки си прави изводи, които са му..

публикувано на 10.10.24 в 15:59