Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуцифрен ръст на обявите за работа- съживява ли се икономиката?

Снимка: Архив

Двуцифрен ръст на обявите за работа има във всички сектори, сочи проучване на компания, занимаваща се с кариерно развитие, а в някои сектори той е дори трицифрен. Най- осезаемо е увлечението в ИТ- сектора, където броят на предложенията за работа е нараснал със 110% спрямо юни 2020 г., показват данните. Обявите за работа през юни надхвърлят 50 000, което е увеличение с 67% на годишна база. Спрямо предходния месец май, обаче се наблюдава лек спад от 4%, сочи ежемесечният анализ на пазара на труда на HR компанията. Какво означава това за икономиката ни и положителна ли е тази тенденция? От началото на пандемията ИТ секторът бе сред най-стабилните, като имаше спад на търсенето на нови кадри в него единствено през месеците на втория локдаун- (-ноември и декември 2020 година, когато негативно бяха повлияни и всички останали отрасли. Втори и трети по ръст са секторите "Логистика и транспорт" и "Производство", в които за една година обявите са нараснали почти двойно - с 96% и 91%. Следват секторите "Счетоводство, одит, финанси" (90%), „Хотелиерство и ресторантьорство” (83%),  "Търговия и продажби" (78%), "Маркетинг и реклама", "Административни дейности", "Изкуство", "Строителство" и "Здравеопазване и фармация". Разговаряме с Християн Петков, оперативен мениджър в компанията, извършила въпросното проучване:

"Нещото, което започнахме да правим в началото на пандемията миналата година е да следим малко по- изкъсо динамиката на обявите за работа в онлайн сайтовете в България. Всеки месец предоставяме данни за това какво се случва и всъщност това, което забелязахме през изминалия месец юни е, че нивото на обявите се е покачило с близо 70%." 

Спрямо предходния месец май обаче се наблюдава лек спад от 4%, сочи ежемесечният анализ на пазара на труда на HR компанията, уточни още Християн Петков, оперативен мениджър. Какви бяха ползите от въведената дистанционна работа по време на пандемията и помагат ли днес съвременните технологии на младите хора да намират работа извън родните си места, работейки от дистанция? 

"Когато говорим за млади хора, които тепърва желаят да стартират своето професионално развитие. При всички положения е добре те физически да работят в самата компания сред колегите, с които ще работят, защото том придобиват умения и изобщо навици, които много трудно могат да бъдат придобити при дистанционна работа, било то трудова дисциплина, комуникация със своите колеги, опознаване на екипа, с който ще работят. Това е едно от най- важните неща за всеки един човек, който ще работи в по- голям колектив. От тази гледна точка малко или много е желателно човек да се премести за известно време, за да може да свикне с новата си работа. От там нататък, обаче нещата са много по- улеснени, защото редица компании предоставят възможността да се работи дистанционно."- допълни Християн Петков, оперативен мениджър в компанията, извършила въпросното проучване.

Каква е реалната ситуация в Северозападна България с предлагането и търсенето на свободни работни позиции? Какво казват от Регионалната служба по заетостта в Монтана- сътрудникът ни Любо Андреев разговаря с директора на институцията Светла Узунова.

"Към края на месец май заявените работни места запазват същия обем, както и през предходната година и всъщност най- голям дял имат местата, които са в реалната икономика. Най- много са те в преработващата промишленост- 24%, следвани от държавното управление- 23.5%, селското, горско и рибно стопанство- 16%, търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети- 11%, хотелиерство и ресторантьорство- 8.6% и строителство приблизително 5%. Като най- търсени професии се очертават монтажници, шивачи, селскостопански работници, работници по поддръжка, готвачи, сервитьори и бармани, продавачи, машинни оператори, шофьори, камериери и общи работници, както и специалисти в областта на здравните грижи."- уточни  Светла Узунова, директор на Регионалната служба по заетостта в Монтана.

Излиза ли икономиката ни постепенно от кризата и вярват ли видинчани на въпросното проучване- това проверихме в анкета:

"Аз лично не вярвам, подлагам на съмнение това дали е вярно ... Това е най- вече заради пандемията, хората наемат работници сега ... Не мисля, че излизаме от кризата, може би има някакво минимално увеличение в областта на ИТ сектора, заради пандемията и има много голям възход на тази област ... Икономиката започва да дърпа и не е това, което казват, че била заглъхнала много се жалят. Ние българите обичаме много да се жалим."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45