Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контейнери и паркоместа правят движението във Видин опасно?!

Снимка: Радио Видин
Не е необходимо да си експерт по пътна безопасност, за да забележиш, че начертаните на някои места в град Видин клетки за паркиране са в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Това според гражданите на града затруднява видимостта както на пресичащите пешеходните пътеки, така и шофьорите по пътя. Подобен проблем има и с някои от контейнерите за смет, които са поставени на улици, което също затруднява движението и не спомага за пътната безопасност в града. Видинчани споделят, че такива клетки, на които спират коли до пешеходни пътеки и кръстовища не трябва има, защото носят риск, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Опасно е, защото като спрат колите няма видимост. Ще стане това, което става всеки път. Обаче от там, като идва колата от към "Баба Вида", няма видимост. Общината значи, трябва да премести тази пешеходна пътека или тя ще си бъде тука или тези паркинг места да са 20 метра на там. Ние сме толкова изостанали, имам дъщеря професор в Берлин. Там кофите за боклук са вътре на първия етаж в блоковете... Опасно е близо до кръстовището не е желателно да бъде... Не е само това, което трябва да се оправя, няма абсолютно никаква видимост... Опасно е, понякога се притеснявам. Защото някои коли са се засилили и аз спирам да ги изчакам, защото може да ме блъснат..." 


Разговорът с гражданите е направен в близост до пешеходната пътека на улица "Райна Княгиня", която пресича парк "Рова" зад Средно училище "Цар Симеон Велики", именно там е един от примерите за намалена видимост


За пътната маркировка в града отговаря общината. По тази причина се обърнахме към тях за позиция по въпросите с паркоместата и контейнерите за смет. От там ни отговориха писмено:


"Поставянето на хоризонтална маркировка в град Видин е съобразено изцяло с чл. 98, ал. 1, т.5, т.6 и т. 7 от Закона за движение по пътищата и изискванията на Наредбата за организация на движението на територията на Община Видин, както и с указанията на сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Видин. В тази връзка не следва да бъдат променяни очертанията."

Затруднена ли е видимостта според вас?

По отношение на съдовете за събиране на отпадъци, от Общината пишат:


"... Трябва да се има предвид, че на територията на град Видин са поставени между 850 и 900 съда тип "Бобър" и малки съдове в някои квартали с обем 240 л (числото е динамично, поради периодичен ремонт, обработване и реорганизация). Тези съдове са изцяло съобразени с обема и вида на отпадъците, населението на кварталите и инфраструктурата. Конкретно за тези кофи - те се поставят обичайно на тротоара или на определени за тази цел места, но периодично биват премествани, размествани от гражданите. Същата практика се наблюдава и в някои квартали, като жителите изцяло се съобразяват с удобството си. Наясно сме с някои места в града, където е налице недостатъчно пространство за преминаване и разполагане на съдовете, но Ви уверяваме, че се работи в тази насока и след изпълнение на договорите за асфалтиране ще бъде търсено трайно решение, включително и по конкретния казус."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29

Враца се сдоби с модерни спортни площадки

Две нови спортни площадки изградиха във Враца. Те са напълно оборудвани с модерни уреди за така наречения "street fitnes" (уличен фитнес), отговарят на всички стандарти за качество и безопасност. Инициативата е на сдружението "Чемпиънс фактъри" (Champions factory), като общо в страната са изградени 10 фитнеси на открито, в 5 различни града в центрове..

публикувано на 19.09.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06