Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се стигне ли до ново затваряне на ресторанти и заведения?

Снимка: Радио Видин

Преди дни представители на ресторантьорския бранш се обявиха против оставането на д-р Стойчо Кацаров на поста министър на здравеопазването. Според тях с представения Национален план за справяне с пандемията, браншът се използва като зле прикрит опит за въвеждане на задължителна ваксинация, се казва в позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. Планът за справяне с пандемията е "безумен", а с него се предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения. При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта не само не се повиши, а спадна над 20 пъти, което показва, че проблемът не е в заведенията, се казва още в позицията. Как коментират ситуацията от бранша? В "недомисления" план, според ресторантьорите се предвижда ново затваряне на заведенията като първа стъпка при следваща вълна. Недоумение буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% ваксиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти. Какви са настроенията в бранша? Потърсихме за коментар Павел Петров, съпредседател на УС на Българската асоциация на заведенията.

"В момента нямаме никаква ясното, ако тръгне нещо да се затваря какви икономически и социални мерки ще бъдат предприети. Още по- малко не сме съгласни със затваряне на нашия бизнес. Има вече ваксини и всеки може да се ваксинира. Не е нужно да се прекъсва икономическия живот на страната. Нямаме нужда отново да се затваря икономиката и обществото ... Ние сме първите, които затварят- първо нощните заведения, след което и дневните, стотици хиляди хора отиват на бюрата по труда, започват да стоят затворени, след което се преориентират и ние ставаме един неконкурентно способен бранш."

Предвидени ли са вече ответни действия от страна на БАЗ в случай, че реално се пристъпи към поредното затваряне на заведения и ресторанти, заради нова вълна на пандемията?

"Българската асоциация на заведенията има Управителен съвет, има и областни структури, с които трябва да се взимат тези решения. След това се съгласуват тези решения с нашите партньори от Сдружение на заведенията в България, от Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал. Всички тези неща ще се вземат предвид, ще се съгласуват и ще направим всичко възможно, за да ограничим фалита на предприемачите." - допълни Павел Петров, съпредседател на УС на Българската асоциация на заведенията.

Борислав Георгиев е собственик на заведение в Лом. Според него в никакъв случай не трябва да се задължават работещите в бранша да се ваксинират. Това е личен акт и ако се наложи заведенията отново трябва да бъдат затворени, смята предприемачът от Лом:

"В стачки няма де се включвам. Предполага се, че щом трябва да се затворят, ще се затворят. Надявам се да не се налага ... Не мога да карам насила персонала ми да се ваксинира. Всеки един от тях има свой собствен избор."

Какво е мнението на Петър Ванков- сервитьор от Видин, който този летен сезон работи на българското Черноморие в Несебър:

"Има много работа, коментираме тук с колеги и има много работа навсякъде ... Ние вече толкова много сме изтръпнали в бранша, особено, че вече нищо не може да ни учуди. Толкова пъти ни затваряха вече. Очаква се наистина и ние всички го очакваме, навсякъде се говори за това. Молим се само да ни оставят и август месец, а след това да правят каквото искат."

Как видинчани коментираха темата? Според някои от тях трябва да се съобразяваме с препоръките на Националния план и заведенията трябва да бъдат затворени, а друга част не са съгласни това да се случи:

"Не е нормално. Те бяха потърпевши през цялото време, а реално не са най- големите заразни огнища. Хранителните магазини и големите вериги не ги затвориха, а реално там хората са много повече и много по- недисциплинирани ... С тези цифри, които изнасят в България не останаха хора. Народът започна да мре само от това- психически тормоз. Крайно време е трябва да се надигне тоя народ, иначе това на нищо не прилича."- са част от мненията на видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05