Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешма край Типченица има нов облик

Снимка: Сергей Цеков

Композиция от 3 атрактивни дървени навеса изработени с ръчен труд облагородяват отскоро района на обществената чешма край село Типченица. Освен да си налеят студена изворна вода, посетителите могат да седнат на пейките с масички и под заслона да си направят барбекю. Новото място за отдих е дело на занаятчията Сергей Цеков:

  

"Нещата ги финансира чичо Иван, той е родом от Типченица и ме потърси, за да му свърша работата. Аз като занаятчия, това си е един вид приложно изкуство, държа нещата да имат своят стил. И от там нататък той ми се довери и мисля, че съумях нещата да имат стил и да изразяват майстория, защото аз съм с убеждението, че България е имала и вярвам, че ще има традиции в майсторията, тази, която аз практикувам - именно дърводелството. Това, което съм изработил е навесна конструкция над чешмата, тя се намира малко преди входа на село Типченица, 300 метра преди да започне селото в букова гора, която я прави с много хубава вода. Много е ползвана, направи ми много хубаво впечатление, че докато работех постоянно спираха коли, хора - жители на селото и хора, които преминаваха за съседните села или по работа. Преди това е имало навес, който не е бил към чешмата а само навес за барбекю. Но там сега в момента се строи пътят Е79 и при маневра на голяма машина са съборили стария покрив, който беше за мен безличен. Аз държах нали, да бъде по-различно конструиран. От там нали, се възстанови самото барбекю, отделно покривче се образува, защото терена е така на дъга, различно и щеше да е по-грозно ако се обхване в един покрив барбекюто и навеса, който го има. За това са на 2 отделни конструкции. Те, де факто, са 3 покривни конструкции една до друга, независими една от друга, но същевременно стилови еднакви нали, за да се следва линията, която има там. Общата квадратура на 3-те навеса е между 80-100 квадрата, което не е малко, мащабно е като работа. И това, което ме радва е защото това е един пример, как едно обществено нещо се прави както трябва. Както са го правили нашите деди, за общественото най-доброто. А сега принципа за съжаление е обърнат."


Около 1 месец е бил необходим на Сергей Цеков за изработката и монтажа на дървена конструкция. За облагородяването на общественото място лични средства е отделил местният жител Иван Иванов, който споделя, че всичко прави от обич към родното място.


"Това ми е родното село и за туй. Да, това е най-важното. Като дълг основно това, което съм благодарение на моите родители и учители, затова се чувствам задължен. И като имам възможности, по примера на предците ни, които са били по-заможни да оставим нещо за поколенията, хубави неща. Трагично беше и за това, на входа на селото е. Сега се надяваме с новият път там да се засили интереса, да направим по-хубаво място за живеене. Радвам се, селото ни е много живо. Привечер почти е пълно там на барбекюто, чешмата, то стана доста приятно така. Водата е букова и е много хубава, не спира целогодишно и почти цяло село, даже има хора от Мездра ходят специално събота и неделя с доста съдове да си налеят от там, че много хубава вода, много студена. Сега особено за лятото е много приятно, че е букова сянка и е хладно през целият ден в тези жеги е само за тази работа. Барбекюто е с фурна, върши добра работа..."


Иван Иванов допълва, че инициативите по облагородяване на Типченица ще продължат и за напред.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца казва: "Buongiorno!"

"Buongiorno, Враца!" - казваме на всички, които са предвидили в рамките на утрешния ден да се потопят в италианската култура под Околчица. Интересни занимания, любопитни срещи, освежаващи напитки и разбира се автентични вкусове от традиционната за Италия кухня - това са само част от нещата, до които може да се докоснете по време на близо..

публикувано на 23.08.24 в 09:30

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Мартин Малчев е млад човек от Видин , на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския..

публикувано на 22.08.24 в 13:52

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25