Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ентусиаст от Чипровци създаде крафт бира

Автор:
2
Снимка: Личен архив на Цветомир Стефанов

Млад предприемач от Чипровци сбъдна мечтата си и отвори малка независима пивоварна за крафт бира в планинското градче. 
Крафт бирата е занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари.
Основната разлика спрямо масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. 
При създаването на крафт бира се използват четири съставки - хмел, малц, вода и мая (дрожди). 
Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири. 
Цветомир Стефанов е на 19 години, роден и израснал в град Чипровци, завършва средното си образование във Финансово-стопанска професионална гимназия в Монтана, отскоро е студент в УНСС София, а още по-отскоро е горд собственик и главен технолог в първата в Чипровци и региона пивоварна за крафт бира. 
Как се е запалил по варенето на бира и за една сбъдната мечта - Чипровското пиво - разказа за Радио ВИДИН Цветомир Стефанов:
"Аз още от малък имам предприемачески наклонности. Лятото на 2018 година, покрай баща ми, се запалих по производството на алкохол - вино и ракия. Тогава ми беше много интересно процесите на ферментация, на дестилация. Започнах да разучавам в интернет каква е логиката на тези процеси и така лека полека се засили моето любопитство. Попаднах на един форум, в който прочетох, че можеш да си направиш бира в домашни условия... Стигна се до ноември месец 2018 година, когато се престрашихме и вкъщи, заедно с моите родители, направихме първата варка бира. Резултатът ни хареса. Представихме я на приятели, на роднини - те също харесаха биричката и започнахме да извървим дългия път по регистрация на това броизводство... Рецептите, по които правим бирите, са лично мои, авторски. В момента правим светъл и червен ейл, като планираме в бъдеще да увеличим бройката на стиловете, да пуснем общо 4 стила бира, които да ги има постоянно налични. Като същевременно да пускаме малки серии, лимитирани стилове бирички, които да ги има в точно определено количество за точно определено време... Бирата я произвеждаме само с 4 съставки - малц, хмел, дрожди и вода - няма химии, няма консерванти... Нашата бира в момента е пръсната във всички заведения в Чипровци, лека полека започваме да зареждаме по-големите градове. В Северозапада съвсем скоро ще може да бъде открита на повече места."
Пивоварната е официално отворена и работи от месец и шест дни, похвали се Цветомир, като добави, че всички любители на качественото пиво са добре дошли, дори ще имат възможност да опитат бирата "на прясно от крана".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30