Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ентусиаст от Чипровци създаде крафт бира

Автор:
2
Снимка: Личен архив на Цветомир Стефанов

Млад предприемач от Чипровци сбъдна мечтата си и отвори малка независима пивоварна за крафт бира в планинското градче. 
Крафт бирата е занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари.
Основната разлика спрямо масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. 
При създаването на крафт бира се използват четири съставки - хмел, малц, вода и мая (дрожди). 
Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири. 
Цветомир Стефанов е на 19 години, роден и израснал в град Чипровци, завършва средното си образование във Финансово-стопанска професионална гимназия в Монтана, отскоро е студент в УНСС София, а още по-отскоро е горд собственик и главен технолог в първата в Чипровци и региона пивоварна за крафт бира. 
Как се е запалил по варенето на бира и за една сбъдната мечта - Чипровското пиво - разказа за Радио ВИДИН Цветомир Стефанов:
"Аз още от малък имам предприемачески наклонности. Лятото на 2018 година, покрай баща ми, се запалих по производството на алкохол - вино и ракия. Тогава ми беше много интересно процесите на ферментация, на дестилация. Започнах да разучавам в интернет каква е логиката на тези процеси и така лека полека се засили моето любопитство. Попаднах на един форум, в който прочетох, че можеш да си направиш бира в домашни условия... Стигна се до ноември месец 2018 година, когато се престрашихме и вкъщи, заедно с моите родители, направихме първата варка бира. Резултатът ни хареса. Представихме я на приятели, на роднини - те също харесаха биричката и започнахме да извървим дългия път по регистрация на това броизводство... Рецептите, по които правим бирите, са лично мои, авторски. В момента правим светъл и червен ейл, като планираме в бъдеще да увеличим бройката на стиловете, да пуснем общо 4 стила бира, които да ги има постоянно налични. Като същевременно да пускаме малки серии, лимитирани стилове бирички, които да ги има в точно определено количество за точно определено време... Бирата я произвеждаме само с 4 съставки - малц, хмел, дрожди и вода - няма химии, няма консерванти... Нашата бира в момента е пръсната във всички заведения в Чипровци, лека полека започваме да зареждаме по-големите градове. В Северозапада съвсем скоро ще може да бъде открита на повече места."
Пивоварната е официално отворена и работи от месец и шест дни, похвали се Цветомир, като добави, че всички любители на качественото пиво са добре дошли, дори ще имат възможност да опитат бирата "на прясно от крана".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Честит празник на телефон 112, който никога не дава заето

Днес, 11 февруари, отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112. На днешната дата почитаме усилията, благодарение на които телефонната услуга е ефективна и безпроблемно свързана за всички европейски граждани, като гарантира нашата безопасност. Обявен със Съвместна тристранна декларация на Европейската комисия,..

публикувано на 11.02.25 в 17:05
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче е с две първи отличия в музикален конкурс

Дванайсетокласничката Елена-Стефани Асенова е с две първи отличия "Специални" от участието си в Десетия национален конкурс "Звезден сблъсък" в град Велико Търново. Тя учи в СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин и участва в съревнованието онлайн. "Това е моето първо участие в "Звезден сблъсък"... Двете категории, които избрах, са..

публикувано на 11.02.25 в 16:10

Читалището в Ново село се готви за празника Трифон Зарезан

На 14 февруари Община Ново село ще отбележи празника Трифон Зарезан . Регионът е известен с лозята си и добрите технологии при винопроизводството. Основен поминък на населението е лозарството, а характерна черта - трудолюбието му.  Ритуалът "Зарязване" ще бъде извършен в новите лозя на братята Петьо и Владимир Петрови - собственици на..

публикувано на 11.02.25 в 15:00

Художници от Монтана откриват изложба за 14 февруари

Изложба "Вино и любов" откриват тази вечер творците от Дружеството на художниците "Тенец" в Монтана . Поводът за събитието е 14 февруари, когато се отбелязват Трифон Зарезан и Свети Валентин. В експозицията се включват 15 художници с 35 произведения, каза един от организаторите Таня Василева :  "За втора година организираме такава..

публикувано на 11.02.25 в 14:00

"Шоколадчетата" от Лом ще изнесат концерти в Испания

Вокално група "Шоколадче" от Лом тръгва на турне в Испания . Децата се определят като музикални посланици на България и родния си град. Те ще представят музикалното и фолклорно богатство пред българските общности в чужбина. Какво включва програмата на малките певци разказва музикалният им ръководител Росица Кръстева : "Това е изключително..

публикувано на 11.02.25 в 13:00

Каменоделецът Въто Цолов е дарил паметник и параклис на село Кален

Кален е едно от най-малките села в Община Мездра, но жителите му могат да се гордеят с две придобивки, построени през последните две десетилетия.                                                   На 17. 06. 2006 в село Кален, Община Мездра е открит войнишки паметник - дарение от Въто Цолов Вътов /каменоделец/. Паметникът е висок 5 метра и е направен в..

публикувано на 11.02.25 в 08:37

Нутрициолог: Медът е най-доброто лекарство от природата

Пчелният мед е един от най-древните натурални продукти. Използван е от векове както за храна, така и за лекарство. Това каза  специалистът по хранене Пламена Антонова и обясни, че пчелният мед съдържа много полезни вещества, които го правят изключително полезен.  "Медът съдържа изключително много аминокиселини, някъде около 18, около 27..

публикувано на 10.02.25 в 17:51