Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището в Медковец търси архивни материали за 200- годишнината си

Снимка: uchilishtata.bg


200 години образователно дело отбелязва тази година Средно училище "Отец Паисий" в Медковец. Наскоро от ръководството обявиха кампания за събиране на архивни материали, които да подредят в изложба. 



През далечната 1821 г. в местната църква Поп Петър събира децата от населеното място и дава началото на килийното образование в селото. В двора на съвременното училище се пази първата училищна сграда. Тя е построена през 1890 г. и в момента в нея учат ученици от предучилищна възраст, разказва  Маша Викторова, учител по история в училището:


"Началото на образованието ние знаем, че е започнало преди 200 години. Първите сведения за килийното училище в Медковец са от края на 18-ти век. Всъщност е започнало като училище през 1821 г. при местната църква, която е била вкопана в земята достатъчно. И въпреки малките размери на църквата, Поп Петър събира там децата и започва, така да се каже поставя началото на килийното образование на Медковец. Образованието на учениците в община Медковец и въобще в Медковец е по инициатива на местните терзии, които са искали, да имат образовани калфи и чираци. Това е също много интересно, един от нашите бивши преподаватели по история- Дамян Дамянов, прави едно изследване за килийното образование в Медковец и в общината и открива сведения в архивите на Светия Синод за килийно образование в манастира "Пророк Илия" в Сливовик. През 1845 г. медковчани имат много, много известен кмет- кнез Иван Кунин, който е и поборник за национална свобода. Доста недолюбван от османската власт, преследван от нея. Той обаче успява с ерудицията си, с авторитета си да достигне да позицията кнез на Медковец и един от кнезовете в Ломска околия. Неговият принос за светското образование в Медковец е безспорен. По негово настояване започва строежа на нова църква, нова сграда на църковния храм, който е реализиран през периода 1868 - 1870 г. И кое е интересното? Строителството на храма е извършено от същите дюлгери и строители, които по-късно строят в двора на нашето съвременно училище първата училищна сграда на светското ни образование в Медковец. За целта църковното настоятелство отпуска на селото 5 дка земя, които 5 дка земя се предвижда да бъде построена нова сграда на училището. За тази сграда изключителен принос има именно кнез Иван Кунин. Тя е построена и завършена през 1890 г. Сградата се пази и до днес в идеално състояние е, и се използва от нашите ученици, като място, в което учат нашите ученици от предучилищната ни възраст. Там има физкултурен салон за начална степен и също така помещения за извънкласни дейности. След последния ремонт сградата е значително обновена..."


Ако сега учениците пишат на таблети, то преди много време децата не са имали такива удобства. Медковчани се славят с това, че са производители на мед, именно по тази причина възпитаниците на училището в миналото са писали върху табли с пчелен восък. Известен възпитаник на училището е професорът по вътрешни болести и гастроентерология в университетската болница във Варна Искрен Коцев, добавя Маша Викторова. През миналата учебна година учениците са работили върху проект с името на "Отец Паисий", в който са разказали за патрона на училището и за образователното дело в Медковец. Интересен факт е това, че в миналото учениците от Медковец са били пускани в "кукурузоберна" ваканция от главния учител. Това се е случвало, когато е трябвало да се бере царевицата.


По повод юбилея учебното заведение е обявило кампания с цел да събере от свои бивши и настоящи възпитаници, служители, снимков архивен материал, който да изложи. Повече за инициативата, за актуалното състояние на училището и за предстоящото откриване на учебната година, разказва Анелия Монова, директор на училището.

"Смятаме изложба да бъде направена, тука с фотоси от училището, от учебни класове и т.н. Хората, които са наши възпитаници, които са минали през училището, които милеят за училището. Могат да пращат материалите по имейл сканирани, могат да ги пратят и оригинално, ако искат и да пишат адрес, на който да ги върнем. Защото все пак някои снимки са доста стари и хората си ги ползват, нали това е архив, семеен архив... Дано имаме възможност тази учебна година да е в присъствено обучение. Защото първо учениците предпочитат да са тук в училище. Второ- има възможност и за извънкласните дейности, в които те обичат да участват... Значи около 240 ученика вероятно ще бъдат на първия учебен ден... Ние сме след ремонт. Миналата година приключи основен ремонт, сградата отвътре е ремонтирана, площадките, спортните площадки, детската площадка. Игрищата за баскетбол, за волейбол, за мини футбол." 

Честванията на юбилея ще са през май месец догодина.

Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30