"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Участниците в Международната гребна регата по Дунав ТИД (TID-Tour International Danubien) пристигнаха във Видин. По традиция лагерът на гребците е разположен край крепостта "Баба Вида" в града. Такса за достъп е предвидена в новия Закон за ВиК . Тази такса гарантира един задължителен доход за оператора, цената се определя от доставеното..
Публично обсъждане на проект на Общински годишен план за социалните услуги през 2026 г. на територията на община Мездра се проведе на 18 август 2025 г. в Заседателната зала на Община Мездра, съобщават от местната управа. В обсъждането взеха участие представители на Общинската администрация, служители, ангажирани с развитието на социалните услуги на..
Засушаването и честите пожари през последния месец засилват ролята на доброволните отряди по места. Това обясни Светлана Любенова, служител по сигурността на информацията, пожарна безопасност и защита на населението в Община Брегово. Бреговското формирование е създадено още през 2008 година, узаконено е през 2009-а с решение на Общинския съвет...
Изложба на домашни любимци се проведе днес, 18 август, в Кула за 23-та поредна година . Събитието бе част от програмата за традиционния панаир в града, който започна на 14 август. Около 20 домашни любимци бяха показани н а изложбата . Събитието откри Христела Александрова от Общината в Кула: „Радвам се, че мога открия..
Народно Читалище „Развитие - 1927" и кметството в берковското село Боровци се готвят за 9‑ия Фолклорен фестивал на песните, танците, традиционните храни и занаяти. Събитието ще се състои на 23 август от 16:00 ч. на площад „Георги Димитров". Във фолклорната програма ще се включат домакините от ансамбъла за изворен фолклор „Боровчани", а също така и..
Беседка и барбекю ще бъдат изградени в района на водопада Бобука край село Плешивец, обясни кметът на община Ружинци Александър Александров: "От тази година започваме да облагородяваме къта за отдих с поставянето на беседка край водопад Бобука. Този водопад е видим през есенните, зимните и пролетните дни. През лятото се вижда само малко вода,..
Служители на сектор „Пътна полиция“ в Монтана са установили 21-годишен жител на Берковица в района на стадиона в село Стубел след сигнал за произшествие . При проверката младият мъж доброволно е предал полиетиленов плик с 2,3 грама бяло прахообразно вещество, което при полеви тест е реагирало на амфетамин . Задържаният е приведен в ареста..