"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Дванайсетокласничката в СУ "Димитър Маринов" в град Лом Юанна Венелинова и учителят Огнян Владимиров спечелиха първото място със своя проект " Перла на Северозапада“ . Проектът представлява красива дървена люлка на брега на река Дунав. Срокът на забраната за износ на инсулин и някои антибиотици е удължен с още един месец - до 24 септември,..
На 28 август, четвъртък, в Монтана ще бъде извършена последна дезинсекция ( пръскане против комари ) за сезона, съобщават от Общината. Обработката ще започне от 21:00 часа от крайните квартали на територията на града. Препаратът, с който ще бъде извършена дезинсекцията, не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните,..
Предложение за удостояване на патриарх Даниил със званието "Почетен гражданин на Видин и общината" ще бъде разгледано по време на заседание на временната комисия по символика към Общински съвет Видин. Ще бъде разгледано и предложение за удостояване със същото звание и на Валентин Бобевски - диригент, композитор и педагог. Постоянната комисия по..
Общински съвет - Мездра ще проведе своето поредно редовна заседание на 28 август. Проектът за дневен ред включва 8 точки. Предстои да бъде гласуван Общински годишен план за социални услуги на Община Мездра за 2026 година. Включено е и предложение за актуализиране на Годишна програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2025..
Общинският съвет във Видин ще въведе електронна система за гласуване . Планира се промяната да влезе в действие тази есен. След внедряването на модерната система, съветниците ще се сдобият с електронни устройства, като се очаква тяхната работа да се улесни, а отчитането на гласовете да стане по-прецизно, обясни за Радио ВИДИН председателят на Общинския..
Неизвестни извършители са откраднали 19 палета с литиево-йонни батерии за фотоволтаични системи от ремарке на товарна композиция, паркирано в близост до пътен възел „Ново село“ на стария околовръстен път. Сигналът е подаден от румънски гражданин, а проверката е установила, че кражбата е извършена в периода 22–25 август. По случая е образувано..
На 1 септември в 10:00 часа ще бъде даден старт на асфалтирането на 12 км от основния ремонт на пътя до село Периловец. В момента изпълнителят приключва довършителните дейности по подготовка на трасето преди да стартират асфалтовите работи. Изградена е новата конструкция, довършва се отводняването, каза за Радио Видин общинският кмет Анета Генчева:..