Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли строежът на новия път Видин-Ботевград?

Снимка: Областна администрация Видин



Строежът на скоростния път Ботевград-Видин, по подобие на този на АМ "Хемус", е илюзия и манипулация. При строителството му част от трасето не е планирано, посочи преди дни арх. Иван Шишков.

"Магистралата е с един такъв участък, който не е решен. Между Монтана и Мездра не е решен. Участък без решено трасе. От едната страна се строи, от другата страна се строи, но в средата няма трасе".

Не знаем откъде ще мине трасето в Северозападния скоростен път Ботевград-Видин. Има парче от магистралата, което е в средата и не можем да намерим пътя. Има “ин хаус“ поръчка за три от лотовете. Два от тях имат разрешение за строеж, издадени буквално в последните дни на предишното управление на ГЕРБ. Не знаем също и кои са фирмите. След това има участък до Монтана, но подробният устройствен план) е влязъл в съда. От Монтана до Враца пак нямаме трасе, допълни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството в друго свое интервю.

Радио ВИДИН се обърна към Пътната агенция със следните въпроси, чиито отговор все още чакаме:

Чия е вината за констатираните нередности? 

Какви ще са последиците от тази констатация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството? Ще се забави ли изграждането на пътя?

Застрашена и реализацията на проекта за нов скоростен път от Видин до Ботевград, обясни Росица Кирова, народен представител в 45-то и зам.председател на 46-тото НС:

"Проектът е в риск, защото държавата няма, т.е тези, които управляват в момента, нямат приоритет за този път. За тях това е несъществуващо трасе, един експеримент на ГЕРБ. Това не е приоритет. Аз участвам в коалицията ГЕРБ-СДС, защото единствени имат като приоритет този път. Липсата на трасе е безобразна глупост от другарката Комитова. Между Мездра и Враца има обжалване на ниво оценка за въздействие върху околната среда. Има определено трасе, направени проекти, но фабрика за боеприпаси обжалва. Държавата не е постигнала споразумение, останало е на ниво съдебни дела, влачат се три години, но това не значи, че липсва трасе. Това са процедури, през които трябва да се мине. Това не може да спре пътя Видин-Монтана, за който има готови технически проекти, има направени парцеларни планове. За Видин-Ружинци са приключили всички процедури, има влезли в сила разрешения за строеж. Парцеларният план за Ружинци-Монтана е обжалван. През април достигнахме до споразумение с жалбоподателя, дойде новото служебно правителство и вкараха всичко в съда, и до ден днешен се съдят. Когато има решение на Административен съд-Монтана, тогава АПИ ще изпълни решението, така ми каза Комитова".

Редовно правителство е единственият вариант за реализирането на проекта за път, коментира още Кирова.

"Ние в Северозапада, ние във Видин, имаме нужда от този път. Тя не е свързана с нашето желание да живеем в лукс, а с потребност - първична, жизнена, на първо място да сме живи и да имаме връзка с останалата част от света. Искам да има редовно правителство, моля се да има такова. Искам срещу мен да застане редовен кабинет, към когото да отправя въпроси и предложения, с когото да водя диалог. Другарката Комитова обясняваше, че след 4 години ще продължи нещо, ще се възложат нови поръчки. Не приемам този начин на действие. Когато си служебен министър в едно правителство и отговаряш за регионалното развитие, а министърът на финансите ти каже, че няма пари, ти трябва да кажеш "добре". Работата на министъра е да лобира, да обяснява колко е важно, да настоява. Дали са раздадени авансово напред пари или някой е избързал с процедурите, това са технически детайли. Важното е обаче реализацията на това трасе, защото това е глътка въздух за региона".

На 24 февруари тази година бившият премиер Бойко Борисов каза, че строителството на магистралата Видин-Ботевград трябва да бъде завършено до 2 години. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00