Основните сортове грозде в Ново село са гъмза, каберне, мерло и ркацители. Най-неустойчива на дъждовете и осите е новоселската гъмза. Затова още при първото заоблачаване преди две седмици опитните лозари организираха брането й. В отделни масиви тя беше достигнала 22 ⁰ захарни градуса и вече е минала на бурна ферментация в бъчвите. Иван Маджов е доволен и от добивите, които са по-добри от миналата година.
От 650 до 800 кг от декар получават стопаните от белия сорт ркацители. В почивните дни е започнало прибирането и на този сорт, защото там са необходими от 20⁰ до 22 ⁰. По-малък е добивът от каберне и мерло от 500 до 600 кг. Горещото лято не позволи да се налеят зърната, а често се срещат и недозрели гроздове. Земеделските производители берат избирателно или както казваме "на пробир", за да задоволят с добър материал своите редовни клиенти. Част от тях планираха тези количества още при резитбата, защото няма достатъчно пазар в нашия край.
В събота в лозята с новоселска гъмза на най-младата винарна в Ново село с фотосесия бе открит официално гроздоберът. Повече от 30 самодейци от НЧ "Земеделец-1874" участваха в ритуала. Той не е характерен за селото, но беше посрещнат с много емоции от млади и стари, от самодейци, стопани и работници в лозята. Осем млади момичета влязоха в големия съд с прясно набрана новоселска гъмза и с белите си крака превърнаха гроздовите зърна в пенлива розова шира. Асистираха им трима мъже, а отстрани възрастните жени подаваха грозде с кошници и следяха дали повдигнатите поли на белите ризи отговарят на благоприличните норми. После посетихме и винарната с големите бъчви, в които отлежават различни вина – бели, червени и розе, някои от които вече са печелили награди на изложението в Пловдив.
"Социална работилница" за обмен на добри практики между образователни медиатори, социални работници, психолози, ресурсни учители и педагогически съветници се проведе в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Инициативата е част от мероприятията, които се провеждат във връзка с Механизма за обхват на деца и ученици между..
Честването на националния празник на България Трети март в Монтана ще започне в 10:00 ч. на площад „Жеравица“ с церемония по издигане на националното знаме . Младежи в национални костюми от всички фолклорни области ще изнесат трибагреника. Той ще бъде издигнат под звуците на националния химн. По време на ритуала присъстващите граждани..
Благотворителна великденска кампания "Стари традиции за новото поколение" стартират три сдружения за областите Видин , Монтана и Враца . Акцията е насочена към възрастни хора и деца в неравностойно положение, за които да бъдат осигурени хранителни продукти за празника, посочват организаторите . „Великден е време за топлина, споделеност и..
Беседа за кариерното развитие се проведе днес между представители на дирекция "Бюро по труда" - Видин и ученици от 12-и клас на СУ "Петко Рачов Славейков" в града, които завършват професия "Икономист- информатик". Повече за идеята на срещата разказа Александра Рачева, директор на Бюрото по труда: "Всеки един от дванадесетокласниците да ни сподели..
Два благотворителни концерта в подкрепа на музикалния педагог Наталия Делионова организира Обединеният детски комплекс „Ние, врабчетата“ в Монтана . Събитията ще са тази вечер и в сряда. По желание на Наталия, половината от средствата, които са събрани, ще са за 8-годишния Марти, за чиято съдба се разбира от телевизионно предаване. Участниците в..
Изложба под наслов "90 години БНР - Радиото на поколения българи" ще бъде открита утре, 25 февруари, от 17:00 часа в сградата на Националното радио в столицата. Ще бъдат представени фото и архивни документи от фондовете на БНР, Държавна агенция "Архиви“ и Българската телеграфна агенция. Събитието ще бъде предавано и чрез видеовръзка в..
Експерти от различни области обединяват усилия за реализирането на нова експозиция във видинския исторически музей "Конака". За научното съдържание на бъдещата постоянна експозиция е ангажиран екип от Регионален исторически музей - Видин, обясни ръководителят на проекта Ваня Ставрева . "...В екипа са включени експерти от различни области...