Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължава се срокът за обходи по домовете

Над 60% от населението на област Видин е преброено, около 20 % са предпочели електронен начин

Автор:
Снимка: Радио Видин

В близо 140-годишната демографска история на България досега са извършени 17 преброявания на населението. Първото преброяване на населението на Княжество България е проведено на 31 декември 1880 година, тогава е проведено и преброяване на населението и в Източна Румелия, което по различни причини се смята за неуспешно. Седем години по-късно на 31 декември 1887 е проведено ново преброяване - първото след Съединението на Княжество България с Източна Румелия. През 1892 г.  за първи път се преброяват жилищата (обитавани и необитавани), а също и селскостопанските животни. Следват още дванайсет преброявания, докато се стигне до 2001 година, когато преброяването е първо за новия 21-ви век и за първи път датата и периодът на провеждането не са традиционно в началото или края на декември, а в съответствие с препоръките на Евростат то се провежда март месец. Десет години по-късно - през 2011 година за първи път e използван комбиниран метод за събиране на данни - електронно и класическо. 

Тази година в 18-то преброяване на населението отново можем да се преброим електронно или по класическият начин - с преброител, който посещава домът ни. Срокът за онлайн преброяването изтича на 30 септември, но преброяването чрез обход на домовете се удължава до 10 октомври,  реши на днешното си заседание Министерски съвет.  Промяната се налага, тъй като срокът на онлайн преброяването бе удължен до 30 септември и паралелното провеждане на изследването по двата метода създава известни затруднения в организацията на процеса. Така след приключване на електронното преброяване оставаха само 3 дни, в които да бъдат преброени лицата, които не са попълнили електронна карта. Удължаването на срока за преброяването ще осигури необходимото време преброителите да завършат дейностите си и да съберат цялата необходимата информация.

Във Видин по електронен начин са се преброили около 21 процента от населението, каза  началникът на Отдел "Статистически изследвания - Видин" Цветан Цветков:

"За област Видин електронно преброените лица са около 21 процента. По общини можем да кажем, че най-висок е делът на община Видин 27,8%. община Белоградчик с 16,2% и община Кула с 14,8%, всички останали общини са с под 10% електронно преброени лица. Остават 2 дни до приключване на електронното преброяване, така че всеки, който желае, може да преброи електронно. Знаете, че в момента тече и обхода с преброителите, извършва се преброяване на хартиен носител. Там нещата към днешна дата са следните - за всички общини, с изключение на община Белоградчик, община Димово и община Ружинци, във всички останали общини имаме преброени над 50% от населението с хартиена карта. Като най-голям е процентът на преброените в община Макреш с 88,9%, следвани от община Чупрене - 83,2%...  Електронно преброените лица за област Видин към 6 часа тази сутрин са 17 098 души, с хартиена карта са преброени 32 015 души към вчерашния ден."



Или ако трябва да обобщим- над 60 процента от населението на област Видин вече е преброено, като 40 процента от тях- на хартия, а 21 процента са се преброили електронно. От НСИ съобщиха, че кодът, който се получава при онлайн преброяването, не съдържа никаква лична информация, която може да бъде използвана от друг човек. Затова  хората не бива да се притесняват, че би могло да има злоупотреби с него. Ако по някаква причина ви е невъзможно да предадете кода на преброител - няма да бъдете глобени, а преброяването ви е завършено и валидно, уточняват от националната статистика.  

Преброиха ли се вече видинчани и срещнаха ли трудности?

"Да, да - по домовете, всичко е ОК, бързо мина, справиха се отлично... Идваха вкъщи преброителите, всичко беше точно... Електронно, не ми беше трудно. Много излишни въпроси, според мен... Да, електронно - синът ми ме преброи... Да, две момчета на живо дойдоха, много любезни бяха..."


Данните от проведените преброявания дават възможност да се проследи в рамките на един над стогодишен период развитието на човешкия капитал в България, да се характеризира възпроизводството на населението и неговата териториална мобилност. Малко са страните в света, които разполагат с такава обемна информация за населението и условията, при които то живее.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05