Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гаврилов: Критично е състоянието на водоснабдителната инфраструктура в Лом

5
Снимка: Радио Видин


Водопроводът на Лом е на повече от 50 години. Старите тръби често аварират и се налага спиране на водата в отделни квартали, а понякога в целия град. Водоподаването бе нарушено и вчера, 5 октомври. Причината - авария на довеждащ водопровод, захранващ половината град. Местните вече са свикнали с честите аварии и знаят как да посрещат безводието:

"За битовите нужди е трудно, иначе за питейни и за готвенето е добре. Но за другите е много неприятно... Имало е и по-тежки случаи, да нямаме по 4-5 дни. Вече няма такива случаи, стараят се хората колкото се може по-бързо да свършат и да пуснат... По 7-8 дни, по 3-4 дни с малко дете без вода е трудно. Ходим на чешмите в града, пълним туби и топлим... След ремонта не толкова често, но днес пак безводие. Газим вода, жадни сме. Пълним туби и препълваме, въртим водомерите и не е нормално това. Направиха ремонт и дълго време бяхме добре... Преди две-три седмици беше спряла, но възстановиха. Свикнали сме, психологическата нагласа я имаме... Пълним едни 10-литрови туби, в блок да живееш е нещо страшно. Тук, в салона спираме да работим... Вкъщи е страшно, защото не можеш нищо да правиш - изключваш бойлера, не можеш да  се къпеш, носиш вода, за да се изкъпеш, си я топлиш, за готвене също си купуваш вода и това са излишни разходи, а пък ние си плащаме за всичко. Ние всички сме с шахти, канализации нямаме, улицата ни не е оправена..."
Снимка: Радио Видин
Критично е състоянието на водоснабдителната инфраструктура в Лом. Старите тръби не са обновявани, 70% от града няма канализация. Така обрисува ситуацията кметът на Община Лом Георги Гаврилов. По думите му, местната администрация е изготвила нов проект за цялостна подмяна на ВиК инфраструктурата и очаква финансиране от държавата. 

"Ние направихме нов напорен водопровод от помпените станции "Добри дол" до т. нар V 300, което е около 2,5 км, и оттук нататък имам подаден в "Бедствия и аварии" т. нар гравитачен и довеждащ водопровод от V 300 до подстъпите на града. Чакаме отпускането на средства, за да започне възстановяването. Критично е обаче състоянието на мрежата вътре в града, това са тръби на 50-60 години, които по никакъв начин не са подновявани. Преди 10-12 години беше изпуснат воден цикъл, който включваше пречиствателна станция, канализация и водоснабдяване на абсолютно цялата градска мрежа, и асфалтиране. Тъй като този проект е загубен, аз направих препроектиране, отделил съм около 150 000 лева. В момента е готова пречиствателна станция и работим по водопровода. Чакаме финансиране от държавата, защото това са много средства и ние сами, като община, без помощта от държавата няма как да решим проблема... Друг е проблемът, че Лом има проблеми с канализацията и той е основно във високите части. Проблемът е, че такава не съществува, тоест едва 30% от град Лом има канализация, останалото са септични ями и др. Затова моето голямо желание е да се осъществи този воден цикъл, за да можем да запазим града, защото вие се сещате, че една кооперация на 3-4 етажа има 3-4 септични ями. Това е във високата част на града, обикновено започват да поддават сгради - неща, които своевременно и бързо трябва да бъдат решавани..."

За да има Лом модерна пречиствателна станция и нова ВиК инфраструктура, ще са необходими над 100 млн. лева. В момента заради липсата пречиствателно съоръжение срещу държавата се води наказателна процедура. Плащат се неустойки, които биха могли да отидат за строителството на съоръжението, смятат от администрацията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46