Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Войводово - чешкото село

Спокойствието на хората в село Войводово е най-важно, казва Цветелина Димитрова

11
кметство Войводово
Снимка: личен архив



В село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност.
Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.  

Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както и банатски българи - католици в началото на 20 век. Повод за идването им е приетият през 1880 г. Закон за заселване на пустеещите земи в България. Новосъздаденото селище бързо се разраства и през 30-те години на ХХ век наброява вече около 800 жители, над 600 от които са чехи. Чешкото население във Войводово се запазва до 1950  година, когато голяма част от него се връща в  Чехословакия.
Някои все още го наричат чешкото село, въпреки че чехите отдавна са го напуснали.

 Кметски наместник на село Войводово е Цветелина Димитрова, тя е от една година на тази длъжност. Тя е от съседното село Крушовица и всеки ден пътува до работното си място в село Войводово.


80 са жителите на селото, някога са били много повече, но процесът на обезлюдяване е засегнал и това село. Преобладава възрастното население, но има и семейства на средна възраст и по-млади с деца-ученици и деца, които ходят на детска градина в общинския център Мизия, казва Цветелина Димитрова:

"Повечето са възрастни хора в селото. Има и по-млади семейства, имаме новородени. По-големите деца пътуват с автобус до училището в Мизия. Спокойствието е най-важното в селото, инфраструктурата ,чистотата в селото. Имаме лекарски кабинет.  Идват лекар и лаборантка веднъж на 6 месеца. Предстоят ни разговори - да идват веднъж в месеца."

село Войводово, центъра

 
Животът в село Войводово е спокоен, няма кражби по домовете и от дворовете, казва Цветелина Димитрова:

"Асфалтирахме улица с целева помощ от правителството, това е за момента, с община Мизия поддържаме добра комуникация...Нямаме проблеми и оплаквания...Да се подмени останалата част на водопровода е добре. ..Социалните ни прогами са: в момента имаме лични асистенти, те са четирима , има проект "Топъл обяд". С лекарства се снабдяват хората като пътуват до Мизия, имаме автобус ежедневно. "
 

По-голяма част от хората работят на територията на АЕЦ Козлодуй, по-малко са тези, които работят в животновъдството и селското стопанство - обяснява кметският  наместник Цветелина Димитрова:

" Това е основното препитание на хората тук, работят в АЕЦ Козлодуй, центраата се намира на 25-30  км от селото.... Имаме земеделски производители, те са 4-5 човека и предлагат сезонна работа...Повечето хора  отдават земите си под наем "
 
Оказва се, че има интерес за към селото и желание да се купуват къщи тук, обяснява кметският наместник:

 "Има интерес към купуване на къщи от много хора, най-вече от София и от местни жители..Най-вече, защото е тихо, спокойно, селцето е много хубаво, с прави улици, инфраструктурата е добра, няма кражби. Общината е много близо, на 4-5 км, Козлодуй също не е далече..Хората не продават много къщи. В нашето село къщи на 2 етажа няма. На един етаж, с двор може да се намерят на цена от 3 до 8 хил.лв."

Лесно и приятно е да се работи с местните хора, казва Цветелина Димитрова:


  " Хората са добри, задружни, винаги, когато имам нужда от помощ за почистване, за празника на селото и др, събираме се и работим всички заедно, и млади и стари..От община Мизия ни изпращат работници за почистване на селото...Гробищният ни парк е в добро състояние. Имаме идеи - сградата на изоставената детска градина да се реставрира, да се обнови и да се използва, а не да се руши. .."

Формулата за успеха на кметския наместник е в добрата комуникация, разбирателството. И всички да са здрави, за да работим заедно в бъдеще - казва кметският наместник  Цветелина Димитрова.



81-годишният Людвик Йосифов Йосифов е роден в село Войводово в семейство на чехи. Той казва, че е последният останал чех в селото. Но и днес в семейството му говорят на чешки език, въпреки че съпругата му е българка. Спазва доколкото може чешките традиции, чешкия говор и всяка година пътува до Чехия, където живеят негови роднини. Наскоро в село Войводово на посещение беше чешкият посланик, който се срещна с жителите на това чешко село и разговаря с дядо Людвиг.

"Всичките ми роднини са в Чехия. Жена ми е българка. ..Чешки традиции почти нямаме вече. Няма с кой. Вкъщи си говорим на чешки с децата и жената. децата пишат, четат на чешки.....90% от хората са в Моравия, а сестра ми е в Словакия, в Търнава. ..Всичко е различно при чехите, живеят добре...Днес живеем добре, нормално...Работим колкото можем вече..."

Опитваме се да поддържаме селото си в добро състояние, казва Валентина Борисова е библиотекар-секретар в читалището в село Войводово. Тъй като в селото няма детска градина и училище, читалището остава единствената институция, която дава възможност на децата да се събират и да обменят идеи, да творят и да играят заедно. В близкото минало е имало певческа група, в която са участвали по-възрастни жени, но сега тя не е активна .  Фолклорът тук не се различава от традиционния български, но има различни народни носии.

 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00