Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания приканва ученици да дарят книги на училищните библиотеки

Автор:
книги
Снимка: РАДИО ВИДИН



С призива "Бъди съвременен будител" кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга за Деня на народните будители - 1 ноември. 

В специално създадената фейсбук страница на инициативата ще бъдат публикувани всички снимки, които изпратят учениците, учителите и училищните библиотекари. Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки е част от националната кампания "Купи 1 книга", възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под наслов "За да я има книгата". За няколко дни тя успява да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и авторитети като Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в една обща кауза - да помогнем на книгата, да я съхраним като ценност и да гарантираме нейното бъдеще

Кампанията "Купи 1 книга. Дари я на своето училище" се провежда за втора поредна година. Освен обновяване на фондовете на училищните библиотеки, организаторите се надяват да предизвикат и провеждането на допълнителни класни и извънкласни занимания, свързани с любимите заглавия на учениците, каза за Радио Видин Полина Стоянова от организаторите:

"След успеха на миналогодишната кампания "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" за втори пореден път ние призоваваме учениците да се превърнат в съвременни будители. В навечерието на Деня на народните будители - първи ноември, да купят една любима своя книга и да я дарят на училищната библиотека. По този начин ние искаме да провокираме децата да се превърнат в добротворци и да споделят със своите съученици и приятели любимите си заглавия... Миналогодишната инициатива надхвърли нашите очаквания, защото тази кампания беше припозната от училища в цяла България и това, което нас ни учуди, беше, че и в много детски градини също реализираха нашия замисъл - като много родители занесоха любими детски заглавия в детските градини и така бяха организирани кътове за четене, това бяха своеобразни библиотеки в самите групи в детски градини, така че кампанията ни се разрасна освен в училищата - също така и в детските градини... Ние в момента осъзнаваме, че голяма част от учениците даряват на училищните библиотеки заглавия, които не са включени в задължителната учебна програма и по този начин се разширява фонда на библиотеките, извън заглавията, които се изучават в училище".

Ако тази инициатива получи достатъчно гласност, ще има голям интерес към нея и мисля, че нашите възпитаници ще откликнат на нейното осъществяване, каза за Радио Видин Росица Найденова- библиотекар на училищната библиотека във видинската езикова гимназия "Йордан Радичков":   

"Съществуването на библиотеката е от създаването на Английската гимназия... Бройката на реалните читатели за тази и миналата учебна година е 217. В самата библиотека - тя разполага с различен вид литература - художествена и научна литература на английски език, художествена литература на немски, френски, руски и на български език, а съвсем отскоро и на испански език. Има юношеска литература, преводна литература, също така справочна литература, много учебници, тестове и помагала, които са свързани с учебната програма по български и английски език... Общият брой е малко над 9000. Най-много се взима литература на английски и на български език, тъй като основният профил на гимназията е английски език... Основните начини, по които се обогатява библиотечният фонд е чрез дарения и чрез проекти, по които кандидатстваме... Традиция е всеки от осмите класове да бъде въведен в библиотеката, да е запознат с нейните функции, с нейните възможности, с това какво могат да ползват те от библиотеката, съответно на всички новопостъпили осмокласници им създаваме картони читателски и те могат да ползват целия библиотечен фонд през цялото време на обучението си от 8 до 12 клас".

Тази инициатива стартира в навечерието на първия учебен ден, но решихме, че първи ноември е един добър повод, за да приканим децата да се превърнат в съвременни будители и да занесат любимата си книга в училище и да я дарят на училищната библиотека, обобщи Полина Стоянова от Асоциация "Българска книга". Кампанията е подкрепена от 
Министерството на образованието и науката.

Повече чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46

Отбелязваме Деня на програмиста

В Деня на програмиста, 12 септември, разговаряме с Емилиян Кадийски от Враца. Той се занимава с програмиране, организира курсове по специалността, участва и в софтуерни компании, част е от екипа на Враца софтуер общество. По думите му, продуктите създадени от програмисти може да бъдат срещнати във всяка една сфера. Въпреки че интересът към..

публикувано на 12.09.24 в 11:30