Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Силно начало на сезона на киселото зеле във Видин

Снимка: Радио Видин

Започна сезонът за приготвяне на киселото зеле. Във Видин началото му дадоха производители, които изнесоха продукцията си и създадоха своеобразен зелев пазар на улица "Широка", в близост до изхода на града. Тази година реколтата е слаба, предлагането няма да отговори на търсенето, прогнозира производителка от село Кутово. За земеделците от Флорентин реколтата от зеле е по-добра:

"Хората ще спазят традицията, ама сме много зле, зелето е на 20% завито. Лоша година, сушава. Няма да можем да отговорим на търсенето, много лоша година. Ние, производителите сме на загуба, не можем да си покрием разходите. За съжаление, удари ни и тази вълна, половината са болни,,по болници. Много лошо, ама природата е това. По традиция се търси кьосе, хората са запомнили кьосе, иначе и другото зеле става, има различни сортове... Всяко зеле е хубаво да се сложи в бидонче, всеки има своите предпочитания. Има реколта. Хората си взимат, спазват традицията кой, както прецени, което им харесва, и си взимат."

Снимка: Радио Видин
Цените на зелето варират според сорта и качеството- от 50 стотинки до 1 лев за килограм. Търсеното е много голямо, купчините с прясно зеле бързо намаляват, показа репортерска проверка на Радио Видин. Видинчани са традиционалисти и тази година няма да оставят бидоните празни: 

"Аз малко закъснях този път, може би преди седмица трябваше. Имам едно малко бидонче, защото съм сама и даже ми остава. Взимам кьосе. Махам първите листа и понякога ги мия, отрязвам на кръст, слагам няколко зърна царевица и пълня бидончето, след това морска сол... За първи път ще сложа дюля, така ми казаха едни възрастни жени и ще опитам. После може и на салатка, и готвено със свинско месо, ако има... 15 зелки слагаме, по-малко, по-малко....  Всяка година слагаме. Правим 50 до 100 кг зеле. обичаме зимно време за салатка... Ще купим да има за месцето и за винцето. Сармички правим задължително на Бъдни вечер."...

Киселото зеле има своето запазено място на трапезата на българина. Но освен много вкусно, то е и изключително полезно. Процесът на ферментация го превръща в естествен пробиотик, който ни помага през дългите и студени зимни месеци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Утвърдени художници показват в изложба красотата на природата около Чупрене

В продължение на няколко вдъхновяващи дни живописното село Чупрене - едно от най-красивите кътчета в подножието на Стара планина беше домакин на художествен пленер с участието на 11 художници от цялата страна.  От 25 до 31 май художниците черпеха вдъхновение от природата, културата и духа на региона, а днес покажат сътвореното в изложба. Тя ще..

публикувано на 30.05.25 в 17:10

Около 730 лева е средната пенсия за област Видин

Само в три области в страната средните пенсии надхвърлят 1000 лева - това са София-град, Перник и Бургас. За столицата размерът е най-висок за цялата страна - 1135 лева. Това сочат най-новите данни на Националния осигурителен институт. С пенсия до минималната са повече от 812 000 души. На "тавана" от 3400 лева в момента са 4735-ма пенсионери от..

публикувано на 30.05.25 в 16:10

Как да реагираме, ако намерим малко диво животно

Намирането на малко диво животно в гората или полето предизвиква умиление у хората и често те търсят начин да му помогнат. В други случаи някои прибират животинчето, с цел да го използват за користни цели.  Какво да правим при такива случаи? Ловците са достатъчно компетентни, за да знаят как се действа в подобни ситуации. Затова и потърсихме..

публикувано на 29.05.25 в 17:27

Честит ден на хлебаря и сладкаря!

Днес православните християни празнуват Спасовден, познат още като Възнесение Господне .  Спасовден е подвижен християнски празник, който се празнува 40 дни след Великден и отбелязва момента, когато Исус Христос се възкачва на небето.  На Спасовден празнуват и всички хлебари и сладкари . За първи път празникът на хлебарите и сладкарите..

публикувано на 29.05.25 в 17:10

Над 20 години възстановяват редки и защитени видове във "Врачански Балкан"

Една от дейностите, които изпълняват природните паркове е опазване на области със специфична биологична стойност. Дирекция на природен парк "Врачански Балкан" е създадена като администрация още през 1996 година и още оттогава е натоварена с нелеката задача да изпълнява дейности, свързани основно с опазване и възстановяване на биологичното..

публикувано на 29.05.25 в 17:02

В Синаговци се готвят за празник

С богата музикална и танцова фолклорна програма в Синаговци ще отбележат празника на селото. Гости на тържествата в центъра на видинското село ще са самодейци от близки населени места, от Сърбия и Ансамбъл "Дунав". Очаква се и изложение на старинно оръжие с участието на патриотичен клуб "Бдинци". Празникът на Синаговци се отбелязва винаги на 3 юни,..

публикувано на 29.05.25 в 15:17

Фестивали, изложби, спортни турнири и концерти за празника на Монтана

Изложби, фестивали, Алея на занаятите, фермерски пазар- това са само част от събитията в програмата на Община Монтана за отбелязване на празника на града "Свети Дух".  Програмата започва на 3 юни с изложба на Дружеството на художниците "Тенец" - "Етюди от Северозапада" и ще приключи на 12 юни с тържествена церемония по връчване на знамето на..

публикувано на 29.05.25 в 14:10