Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Климат на промяна" за устойчиво бъдеще

Снимка: БГНЕС

В предаването "Еко Свят" днес говорим за климатичните промени и възможните решения, за есетрите- изчезващите господари на Дунав, за тона- как в селата могат да се направят компостери и какви са ползите от ашладисването.

Младежи от 13 държави на Европейския съюз, сред които и България, се събраха в Брюксел за международния финал на турнира по дебати за климата. Събитието е част от кампанията "Климат на промяна"; Кампанията започна миналия април в 13 европейски страни, водена от италианската организация "WeWorld",  подкрепена е от консорциум от 15 организации и институции, чийто представител у нас е фондация "ЕкоОбщност". Организациите работят в посока разясняване на изменението на климата и защо това е важно за хората.

"Младежите сами проучваха темите, които им бяха зададени. Една от темите беше: следва ли климатичните бежанци да имат правата на другите бежанци. Бих казала, че младите хора имат много  отворено виждане и са човешки отворени към темата. Виждат и разбират, че трябва да променим нещо в начина си на живот", обясни Любомира Колчева от "ЕкоОбщност". 

Кампанията "Климат на промяна" ще продължи и през следващата година. Ще има събития, работилници за обсъждане на различни теми, като икономика на благосъстоянието, различна от чисто потребителската икономика, която функционира в момента.

есетриВтората тема в предаването е посветена на есетрите- изчезващите господари на Дунав. Въпреки забраните за улов на есетри, бракониерството процъфтява. Според последното изследване на WWF от 2021 г., месо и хайвер от диви есетри се продават свободно на българския пазар, а броят на конфискуваните незаконно използвани риболовни принадлежности се увеличава. Есетрите, оцелели през последните 200 милиона години, днес са застрашени от изчезване. 


"Последните 50 години са подложени на толкова много натиск от страна човека, както с унищожаване на тяхната естествена среда, така и със свръх улов, че в момента те са най- застрашената група животни в света. В целия Европейски съюз има само в България и в Румъния възпроизвеждащи се популации на есетри и това са в нашия Дунав и Черно море", каза Екатерина Войнова, старши експерт "Опазване на видове" в природозащитната организация WWF.

За да уловят есетрите, бракониерите използват дълги въжета с куки и тежести, които поставят на дъното на Дунав - наричат се кърмаци и са забранени за ползване. Данните обаче показват, че само за 2020 г. от реката са извадени 260 такива въжета - най-много за целия период от 2016 г. насам. Общата дължина на всички заловени кърмаци за периода от българската част на Дунав е над 23 километра, посочват от WWF.

Снимка- Фейсбук: Ослен КриводолИ третата тема в "Еко Свят"- миналия четвъртък в предаването ви разказахме за изграждането на детски център за екологично обучение в село Ослен Криводол, община Мездра. Днес кметският наместник Роман Иванов обясни как се прави компостер, който може да се ползва от всички жители на селото:

"Вместо да се чудят какво да правят тези органични отпадъци да си направят по един компостер... Бионеразградимите да отиват само в кофите за смет... Нашият компостер е 20-кубиков, а той няма да се пълни само и да не се изпразва. Ние в него ще пуснем и калифорнийски червеи, които ще обогатяват торта. И догодина пак може да се пълни. А той лесно се прави. Аз съм го направил от дебели талпи- той е дълъг 20 метра, 1 метър е дълбок и 1 метър е широк."

Пешо Николов от село Ослен Криводол в община Мездра помага активно на местния кмет във всички начинания. През пролетта ще преподава знания по присаждане на плодни дървета върху диви подложки в новоизградения детски център за екологично обучение.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29