Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При работа в неприсъствен ден се заплаща с увеличение единствено извънредният труд

Само надницата на официални празници е минимум двойна

Снимка: Радио ВИДИН


Заради съвпадането на 25 и 26 декември 2021 г. с почивните събота и неделя и 01 януари 2022 г. със събота, предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат общо с три дни повече. Следва да се има предвид обаче, че минимум двойно възнаграждение се полага само за работата през дните на официални празници, а ако трудът в тези дни е и извънреден, надницата е четворна.

Как се заплаща трудът по Коледа и Нова година? 

"Съществуват двете хипотези: едната е т.нар работа подневно отчитане на работното време и работа при сумирано отчитане на работното време. Вече как се работи в конкретното предприятие е утвърдено във вътрешния правилник, изготвен от работодателя. При подневно отчитане на работното време работникът следва да получи за работата си на официалните празници надницата си, която да е умножена по 4. Ако се работи на сумирано работно време - надницата се умножава по 2. Трябва да е ясно, че при всички случаи, т.е щом се работи на празничен или почивен ден, се полага допълнително възнаграждение. При подневно отчитане на работното време, когато се работи на 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица, празничните дни се явяват и почивни. За тези дни се полага заплащане на извънреден труд, който представлява удвоената надница за съответния ден. Но тъй като е и официален празник, удвоената надница се удвоява още един път. По този начин работникът ще получи 400 % от своето възнаграждение. Когато работното време е при сумирано отчитане, тогава съответният празничен ден може да се падне работен. Това е според графика на работодателя. За този ден не се изплаща извънреден труд, а само двойна надница заради това, че е празничен", обясни Димитър Петров, директор на Инспекция по труда - Монтана.

За работата на т.нар. неприсъствени дни, с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща по-високо възнаграждение единствено ако трудът е извънреден, като увеличението е със 75%. Неприсъствени са дните 27 и 28 декември 2021 г. (понеделник и вторник) и 03 януари 2022 г. (понеделник).

"Съботата и неделята са почивен ден, но това не е празничен ден. Когато хората работят на подневно отчитане, ако работната смяна е от понеделник до петък, за уикенда се пуска заповед. Тогава за уикенда се пуска заповед. За тях този ден става работен, но като извънреден труд. Ако режимът е сумирано отчитане, то този ден е работен и не се полага заплащане за извънреден труд".

За работещите по трудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден труд. Извънреден в тези дни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят трябва да възложи работата с нарочна заповед за извънреден труд, издадена поне 24 часа по-рано, с която работникът да е запознат срещу подпис. 

Независимо от начина на отчитане на работното време, трудът, положен на официален празник, се заплаща с минимум 100% увеличение. Самият начин на отчитане на работното време - подневно или сумирано, както и дали лицето работи в условията на ненормиран работен ден, имат значение при заплащането на извънредния труд, положен в празнични и почивни дни



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47