Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За празниците заложете на прясно месо, от сигурен производител

Снимка: Радио ВИДИН


Коледните и новогодишните празници по традиция се характеризират с богати трапези и разнообразие от храни. Тогава е и времето, в което има засилено търсене на месни продукти, в частност - на свинско месо. Но как трябва да изглежда то и как да познаем дали е прясно, обяснява Венцислав Кирилов транжор от Видин:


"Да няма вода, то се познава ако има кръв по месото и като пипнеш самото месо, независимо дали е бут, плешка, врат, не трябва да лепка. Позеленяло ли е, пожълтяло ли е- може да не го купувате. Цветът трябва да е червен, защото това е истинското, което е от кланиците в България. Ако е испанско и турско, след два часа пожълтява и позеленява... Взима се повече врат, каре, бон филе, по-скъпите неща, защото в момента си го позволяват... Цените са горе-долу като миналата година." 


Освен традиционното свинско, за Коледа често се купува и месо от пуйка. Традицията по приготвянето на пуйка е по-силна в Америка, отколкото в Европа. Затова вероятно повечето видинчани ще заложат на свинското за празниците, но има такива, които ще предпочетат да приготвят Коледна пуйка, показа анкета на Радио ВИДИН. 


"Свинско ще закупя, предпочитам даже да не е от най-големите магазини. Смятам, че произхода му е по-истински, не знам нещо пакетирано уж свежо месо, като го отвориш вътре е синьо... За Коледа ще е Пуешко, за Нова година ще е свинско... Някоя пуйка и свинско най-вече. За Коледа ще е пуйката. По принцип месата от внос, не е както едно време примерно, всеки да си чува, да си отглежда прясно свинско месо... Е, свинско, традицията е свинско... Купихме някакво там месо от някаква плешка ли беше..." 


Месо, което не е закупено от регистриран обект под ветеринарен контрол, носи риск за здравето, коментира за Радио ВИДИН Валери Велков- началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните във Видин.


"Ние това следим- да не се получи месо, което не е минало кланичен преглед, от кланичен лекар и съответно не са излезли необходимите резултати, специално при свинете за трихинелоза. А може всеки да си заколи вкъщи, но когато е за лична консумация, всеки си носи отговорността. Хубавото е, че има хора които вече колят прасето си вкъщи и въпреки всичко, си носят проба за изследване за трихинелоза... От здравна гледна точка при свинете трихинелозата, която може да зарази хората. Тежко заболяване води до това, че  голяма част от хората примерно се подлагат на скъпо струващо лечение, но никога не се излекуват напълно, тъй като самият паразит, така позиционира в мускулатурата, че става само с хирургични интервенции да се махне. Така че си направете сметка, освен това има и други заболявания, като салмонела и т.н..." 


Заради предстоящите празници от Българската агенция по безопасност на храните извършват засилени проверки на всички хранителни продукти в цялата страна. Те ще продължат до 03.01.2022 г., включително. Всеки гражданин може да подава жалби и сигнали онлайн през платформата на сайта на БАБХ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Център "Свободата да съм" във Видин организира Ден на отворените врати

Ден на отворените врати в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" във Видин ще се проведе тази събота, 9 ноември.  Инициативата ще започне в 10:00 часа с музикално приключение за децата. Програмата продължава с работилници по дърворезба, шевици, картички, които ще продължат до следобед. Лекция за водата, пшеницата, резитбата и..

публикувано на 05.11.24 в 15:00

Видински ученици и преподаватели се хранят в учебен ресторант

  В ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин работят учебна кухня и учебен ресторант. Учениците  приготвят обедно меню по време на  часовете по практика. Всеки от учебното заведение, който  иска да хапне топла храна, може да направи заявка, да плати и да се нахрани в ресторанта. Присъствам на час по практика с десетокласници, които приготвят..

публикувано на 05.11.24 в 14:00

Видинчани дават идеи за градинката пред мола в града

Градинката с форма на триъгълник пред мола във Видин вече е почти готова. Насадени са теменужки, мини рози и вечнозелени растения, има и райграс. В центъра като основен елемент остава паметникът на  загиналите воини във Втората световна война. Оградата е запазена, но на някои места липсва, и това дава възможност вътре да се влиза и да се нарушава..

публикувано на 05.11.24 в 13:00

На Балканите или по-далеч - къде избират да почиват българите?

Последните данни на Националния статистически институт сочат, че през септември българите са направили почти 860 хиляди пътувания в чужбина - това е с над 5% повече спрямо миналата година. Гърция и Турция водят класацията. Само в Гърция са направили над 248 хиляди посещения, а в Турция - 236 хиляди. Следват Сърбия, Румъния и Германия...

публикувано на 04.11.24 в 15:30
 Минчо Николов, доктор по психология, проведе обучение във Видин.

Психолог: Приказкотерапията помага на децата да разбират емоциите си

В рубриката "Децата на фокус" ще обсъдим една тема, която става все по-интересна и полезна за децата - приказкотерапията . Ще говорим за това как тази терапия, която използва силата на приказките, може да помогне на децата да разберат и управляват емоциите си от най-ранна възраст. Връзката между четенето и емоционалното развитие е..

публикувано на 04.11.24 в 15:00

Подгответе автомобила за предстоящата зима

От 11-и до 15 ноември шофьорите ще могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил за зимата в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти (СБА) във Видин и Белоградчик.  Прегледите са спомагателна част от традиционните полицейски операции и засилен контрол по пътищата - т.нар. акция "Зима". Тя ще протече в традиционните..

публикувано на 04.11.24 в 14:23

Лука Йоцов: Един по-малко познат будител от Северозапада

Днес си припомняме личността на проф. Лука Йоцов , който е родом от Враца . Поводът да ви разкажем за него е 145-годишнината от рождението му, която се навърши в края на миналия месец. За корените на неговото семейство научаваме от  Мая Антова от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей във Враца: "Той принадлежи от голямата..

публикувано на 04.11.24 в 14:00