Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лешоядите във "Врачански Балкан" създават поколение шеста година

Снимка: ПП Врачански Балкан

Природен парк "Врачански Балкан" е дом на огромен брой птици, като в последните години се полагат усилия за завръщане на белоглавия лешояд, изчезнал преди време от района. Над 60 птици вече шеста година създават поколение, каза директорът на Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" Николай Ненчев:

"Тази година имахме 15 излюпени. Миналата година имахме 13. И те се разселиха вече и в скалите на централната стена, вървят в посока на Искърското дефиле. Оценен е проектът като най-успешният проект в Югоизточна Европа. 15 години работим. В момента продължаваме и го преливаме проекта в един друг проект. Внесохме, първия път 9, вторият път 10, внесохме черни лешояди. Това са картали. Те също са се срещали в България до 50-е години на територията на парка."

До село Долно Озирово има волиерата, където лешоядите се адаптират преди да бъдат пуснати в природата. Изхранва ги Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан", на изградена за целта площадка. Ежегодно са необходими около 60 тона храна /мърша/ и около 2 тона вода. Екипът разполага със специално разрешение за подвижен екарисаж, обяснява Николай Ненчев:

"Ако ние не вземаме тази мърша от стопаните, те са длъжни да извикат екарисаж. Между 300 и 400 лева на тон, даже сега цената е по-висока, говоря с данни отпреди 2 години, струва вземането от екарисаж. Значи, тези птици ни извършват екосистемна услуга за 24 хиляди лева, а ние ги храним срещу 12. От екосистемна гледна точка те са ни на печалба, т.е. спестяват ни едни пари. Храната я получаваме от една специално изградена мрежа, която пак е в контекста на местните ползи. И стопаните са изключително благодарни."

За черния лешояд е предвидено изграждане на площадка за подхранване на една от гламите в община Чупрене. В момента паркът работи по още един проект, свързан с лешоядите и в изпълнение на плана за действие за вида. За черният лешояд има разработен 10-годишен план за действие, в който са разписани конкретни мерки с конкретни пари. Една от мерките е осигуряване на естествена храна за тези птици и затова на територията на село Главаци в община Криводол ще бъдат разселени елени лопатари. Те са непретенциозни към храната и се смята, че отпадът от животните, които се намират на около 3 километра по въздушна линия от волиерата в Долно Озирово, ще бъде естествена храна за лешоядните птици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

В "Музикална зона" на 22 август 2024 слушаме Лука Флорес

Легендарният джаз пианист и композитор има тежка съдба, но въпреки всичко се смята за един от най-интересните представители на италианската джаз сцена. Владее много добре езика на джаза, като страстта му към пианото го превръща в протагонист на един интензивен и изискан пианизъм. Гениалният виртуоз и импровизатор, а по-късно преподавател за..

публикувано на 22.08.24 в 09:00

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00