Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна преброяване на зимуващите водолюбиви птици

Снимка: Радио ВИДИН

Започна 46-тото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. В него се включват повече от 40 екипа с над 100 доброволци и членове на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и участващите партньори. Те ще посетят всички големи водоеми в страната. В Северозападна България 3 екипа с експерти от БДЗП, РИОСВ- Враца и РИОСВ- Монтана, която отговаря и за област Видин, ще броят зимуващите водолюбиви птици. Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици.

"Основните акценти в Северозападната част от страната са на север- поречието на река Дунав от устието на Тимок до Козлодуй, където се концентрират доста голям брой водолюбиви видове птици, както и големите язовири. Най- вече акцентът тук е върху язовир "Огоста", който също така е доста притегателно място за зимуващи водолюбиви видове птици", каза Свилен Чешмеджиев- координатор на зимното преброяване на птиците у нас.

В този регион на страната се срещат големи корморани, сиви чапли, зеленоглави патици, зимни бърнета, неми лебеди, понякога се наблюдават и пеликани на язовир "Огоста". Тези широко разпространени видове са със сходни числености през годините.

"На язовир "Огоста" сме ги засичали няколко пъти. Мястото е важно за този вид. Последните години доста често получавали съобщения и сме наблюдавали къдроглави пеликани там."

Преброяването ще продължи до 16 януари. Първите резултати за цялата страна ще станат ясни в началото на следващата седмица. Участниците в преброяването ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

От Враца до Виена: Пътят на диригента Росен Гергов

В "Прoфесия хоби" ви срещаме с  диригента, роден във Враца, Росен Гергов .  Той е един от най-успешните съвременни български диригенти , с международна кариера и признание. Започва да се занимава с музика още от ранна възраст, като първоначално учи пиано и композиция, а по-късно се насочва към дирижирането. Завършва Националното..

публикувано на 25.10.24 в 13:00

Музеят в Белоградчик обяви национален конкурс за Димитър Списаревски

Исторически музей - Белоградчик организира  Национален конкурс в памет на Димитър Списаревски. Инициативата е посветена на 81 години от саможертвения подвиг на летеца през 1943 година по време на Втората световна война. Конкурсът под надслов "Димитър Списаревски - пътят от "лудата глава" до "живата торпила" е разделен на две категории - авторски..

публикувано на 24.10.24 в 15:55

Видински ученици с филм за отпадъците

Как могат да бъдат ангажирани учениците в творчески процес, който ще ги окуражи да погледнат с други очи средата, в която живеят, да се замислят как могат да я направят по-добра - това е идеята, която стои зад проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" на сдружение "Арте Урбана Колектив".  Целта на проекта..

публикувано на 24.10.24 в 15:32