Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българската баницата е сред най-вкусните ястия в света

Снимка: Радио Видин



За закуска, обяд или вечеря, надали има някой българин, който да не обича баница. Може Може би и заради това любимият на всички специалитет се нарежда в класацията на кулинарната енциклопедия TasteAtlas за най-вкусни такива в световен мащаб. 

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света. 

В същата тази класация, над аржентинската емпанада, дори над турската баклава, се нарежда тя- нейно величество БАНИЦАТА със сирене и яйца.

Оказа се обаче, че традиционната българска баница не е съвсем българска, каза за радио Видин етноботаникът Десислава Димитрова:

"Бих казала, че не сме ние, които сме я открили, защото баницата не е наше уникално ястие. Идеята за тестени кори и плънка между тях я има от Близкия Изток, та до края на Балканския полуостров на Запад. Аз бих казала, че това е наша храна по-скоро регионална, не толкова национална, защото баницата има много разновидности. Баницата никъде другаде не се нарича по този начин, но това не я прави наша. Тя е популяризирана в България, но все пак трябва да сме коректни към другите майстори на точени печива. Храната е преди всичко за това- чрез нея да търсим връзки със своите съседи, по-близки, по-далечни и така да разберем, че в крайна сметка не сме нито уникални, нито различни чак толкова много" - каза Десислава Димитрова.

Тя е родом от Видин и до завършване на гимназия тя живее тук, но много от детските й години преминават в Монтана, при нейната баба, която по думите й е била майстор на баниците. 

"Много силно свързвам баницата с детството си, защото като малка живеех при баба ми в Монтана, която беше голямата майсторка на тези обги. В момента, в който усетя аромата на печени кори и изобщо тази баница, това е моят вкус за детството. Едната ми баба, тази от Монтана, идва от планинските села в Стара планина, а пък другата ми баба беше от Златия, което е плодородната земя по Дунава. Аз от баба ми от Монтана знаех разни такива баници с лапад, с лобода, с такива зелени неща, а пък бабата от Златия ми казваше, че баницата е с яйца и сирене. Дори ето, в един Северозапад, който е общ като ъгъл на България има различни възприятия. Баницата може да се разглежда и като характеристика за статус, т.е. ние от равното можем да си позволим баницата да е богата, да е с яйца и сирене, а онези хора, които са живели по-трудно в планинските райони, те пък са ползвали това, което са можели да използват за баница" -обясни още етноботаникът.

Няма спор, че съвсем заслужено баницата се намира в тази класация и то сред какви ли не други вкусотии от цял свят. Интересното е, че освен българската баница, в класацията влизат и други наши храни, че дори и напитки. Филето "Елена" се нарежда на второ място на най-добрите местни продукти, а родният Мавруд е на почетното трето място на най-добрите вина. 


*Целият материал по темата може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нутрициолог: Медът е най-доброто лекарство от природата

Пчелният мед е един от най-древните натурални продукти. Използван е от векове както за храна, така и за лекарство. Това каза  специалистът по хранене Пламена Антова и обясни, че пчелният мед съдържа много полезни вещества, които го правят изключително полезен.  "Медът съдържа изключително много аминокиселини, някъде около 18, около 27..

публикувано на 10.02.25 в 17:51

Село Бели брег - историята на една предизвестена смърт

Осма поред година питейната вода на монтанското  село Бели брег се кара с водоноска, а причината е влошеното качество на водата от местния водоизточник. ВиК-Монтана още не може да разреши проблема, разказва за патилата на местните кметският наместник, Георги Николов . В селото ползват този водоизточник от 1958 година. Преди 10 години тук..

публикувано на 10.02.25 в 17:30
Д-р Яна Валентинова

Млад зъболекар ще се грижи за денталното здраве на видинчани

Д-р Яна Валентинова е най-младият член на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин. Завършва стоматология през октомври в Медицински университет, Крайова, Румъния. След дипломирането си се връща в родния си град, за да помага на хората от Видин да имат по-красиви усмивки. Разказва, че интересът ѝ към стоматологията се заражда още в..

публикувано на 10.02.25 в 17:12

Козлодуй ще отбележи Трифон Зарезан с дефиле на кукери и традиционни конкурси

Община Козлодуй подготвя богата програма, за да отбележи празника на виното Трифон Зарезан . Част от инициативите ще бъдат и традиционните конкурси за домашно вино и за домашно приготвено мезе. Повече подробности за предвидените събития ни разказа Величка Нейчева - директор на дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Козлодуй...

публикувано на 10.02.25 в 15:30

В "Музикална зона": Иво Тодоров и "Обещай да ме целунеш"

   Днес ви срещам с един много креативен и иновативен човек - директора на дирекция „Дигитални програми” в Българското Национално Радио - Иво Тодоров, поет и създател на цифрово съдържание.  Дни преди празника на влюбените- 14 февруари, Иво Тодоров представя албум с 14 песни, създадени с помощта на изкуствен интелект. Компилацията е със..

публикувано на 10.02.25 в 15:21
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Как да изглеждаме стилно без да харчим много?

В рубриката "Модни лабиринти"  днес ще си говорим за това  как да изглеждаме стилно, без да харчим много . Не е необходимо да купувате скъпи дрехи, за да изглеждате добре. Понякога е достатъчно да се уверите, че дрехите ви са добре скроени и прилягащи на тялото. Един от лесните начини да изглеждате стилно, без да харчите много, е да поддържате..

публикувано на 10.02.25 в 14:00

"Неделник" от 9 февруари 2025 година

Да се повеселим с "Неделник"! Скулпторът Александър Пройнов откри в Монтана изложба наречена „Българи - аз съм част от вас". Тя е финал на цикъла, който творецът започнал преди 27 години.  В месеца на виното и любовта, между двете дати на лозарския празник Трифон Зарезан , ви срещаме с един доказан майстор на ракия от Враца ...

публикувано на 09.02.25 в 14:24