Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как по- високите цени на енергията се отразяват на бизнес и институции в Северозапада?

Снимка: Радио Видин

Нова година- нови сметки за ток. В началото на 2022-ра, след като новогодишните празненства поутихнаха, дойде и времето за плащане на сметки. Това безспорно са едни от най- тежките сметки в годината за всяко българско домакинство, бизнес или институция. Преди дни премиерът Кирил Петков обясни кога потребителите на газ и бизнеса на ток могат да очакват помощ. По думите му въпреки, че помощта още не е съгласувана с Европейската комисия, кабинетът няма съмнения, че ще получи подкрепа. Причината е, че такова подпомагане има и в други държави. Сметките за ток на битовите потребители са под мораториум, а тези за февруари ще бъдат по- ниски, обяви още Кирил Петков. Как по- високите цени се отразяват на бизнеса и институциите в Северозапада? 

Малкият и среден бизнес търпи поредния кошмарен удар от началото на тази година и заради по- високите цени и на енергията. Станислав Цветанов е собственик на две заведения за топли закуски във Видин. Според него ситуацията в момента е изключително тежка и е трудно да бъдат направени каквито и да е разчети занапред. 

"Много високи сметки, продажбите падат, липса на хора и хората нямат пари. Цените все още не сме пипали и не мислим да ги пипаме скоро- ще караме по ръба докато можем. Ще есе опитаме да оцеляваме по някакъв начин. Двойно е увеличен тока, за ноември месец токът беше 920 лева за баничарницата, а сега е 2060 лева. Не можем да си позволим да съкратим персонал, трудно е, но и заплати не могат да се намаляват."- коментира Станислав Цветанов.

Юлиян Гузелски е дребен предприемач, който има хранителен обект в централната част на Видин.

"Труден период, по същото време миналата година плащах 420 лева ток, а при същата консумация 1.8 Мвт/ч- 2 Мвт/ч сега платих последния път 1138 лева, което е три пъти повече и е доста трудно. Вдигнахме цените, няма начин, някой трябва да го плати тоя ток. Ще се вдига сега и минималната работна заплата, а това са все разходи- персоналът за сега го запазваме. Получих помощи за октомври и ноември, това беше при предишното правителство- по 110 лева на Мвт, около 200 лева, но при положение, че  токът миналата година е бил 120 лева на Мвт, а сега е 500- 600 и те ти дадат 100 ... "- сподели Юлиян Гузелски.

Училищата в Северозапада са в непрекъснато състояние на "затваряне" и "отваряне" през последните месеци, заради пандемията от коронавируса. Ситуацията е доста динамична и това предполага взимането на бързи и адекватни решения ежедневно. Как се справят, обаче с отоплението през зимата тези институции след повишаването на цените на енергията? Потърсихме инж. Мариета Георгиева, директор на ПГ "Асен Златаров" Видин. 

"Сметката ни за ток е около два пъти и половина по- висока от стандартната, обаче не мога да го нарека изненада, защото  още през ноември получихме анексите и информацията за това, че се преминава към нови цени и че се очаква сериозен ръст. не си представяхме точна как изглежда в цифри, защото и предишния ни договор беше свързан с цените на борсата. Това все пак е Национална и Европейска политика и това е нивото, на което трябва да стане ясно какво, защо и как. Много ми е трудно да прогнозирам дали ще се справим, защото не знам какво точно ще се случи."- каза Мариета Георгиева.

През изминалата седмица Общините в Северна България започнаха да въвеждат една доста странна мярка за икономия на ел. енергия, предвид високите им сметки в началото на годината. Въведена бе практика по изключване на уличното осветление в населените места. Една от първите бе Община Оряхово, чиято сметка за ток за месец декември 2021 г. е над 40 000 лв. Огромната сума буквално е непосилна за малката крайдунавска община. Увеличението на тока, който заплащат през 2021 г. спрямо 2020 г. е с 53%. Потърсихме кмета на населеното място Росен Добрев, който обясни защо са наложени икономии и уличното осветление работи в режим. 

"Това, което се случва е пълен абсурд- аз не мога да повярвам и реално всеки ден и час мисля дали е истина това, което се случва. Реалността ме удря с всичка сила, когато дойде фактурата и сметките са с 300% по- високи. Не 10, не 20, не 30, а 300% по- високи сметки. Цените скочиха толкова много, че просто е невъзможно да платим. Просто нямаме такива приходи. Тук не въпрос дали желаем, дали ни се струват високи, дали е несправедливо и т.н. Но ние нямаме физическата възможност да платим сметки, повишени с 300%. Това е нещо, което страшно много ме измъчва, защото аз съм правил скандал на оперативка сутрин за една несветеща крушка."- подчерта Росен Добрев.

Народният представител от ПП ГЕРБ от видинския район Росица Кирова посочи, че новите управляващи трябва да предприемат спешни мерки, защото в много кратки срокове ситуацията може сериозно да ескалира.

"Когато говорим за бизнеса, някои си представят, че това засяга само големи предприятия, което не е така. Това засяга и малкия семеен бизнес, засяга и аптеките, засяга и малките хлебопекарни, дори и магазинчетата по централната улица, където трябва да се отопляваш през зимата. Ние наистина имаме доста сериозен проблем. Аз се надявам новото правителство да намери някакъв начин да се справи с ценовия проблем. България е на либерализирания пазар и това не е толкова страшно, ако държавата има достатъчно адекватно отношение към проблема."- каза за радио Видин народният представител Росица Кирова

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45