Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИГ-Лом навършва 5 години

Над 2 милиона лева вкара в Лом Местната инициативна група

Снимка: Радио ВИДИН

С Тържествена сесия днес в Лом отбелязват 5 години от учредяването на Местната инициативна група /МИГ-Лом/. Това е една от активно работещите Местни инициативни групи в Северозапада. 

Местните инициативни групи имат за цел да идентифицират и осъществяват стратегията за местно развитие, като вземат решения за разпределянето на финансовите ресурси и управлението им.  

За петте години са постигнати много цели, коментира изпълнителният директор на инициативната група в Лом, Румяна Симеонова:


"Изпълнихме целта на създаването на МИГ-Лом. Още със самото създаване се целеше да се разработи стратегия, с която да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони... Аз мисля, че сме на прав път и ще надграждаме и през следващия програмен период... До момента има обявени 25 процедури, подадени са 73 проектни предложения, 57 от тях са одобрени от местната група, а след това се одобряват от управляващия орган- 27 са одобрени от него. Имаме 36 бенефициенти. В момента имаме 43 сключени договора, като 35 се изпълняват... Общата стойност на безвъзмездната помощ е близо 6 милиона. Най- важното е, че до момента има изплатени над 2 милиона и 200 хиляди лева, които реално са влезли във фирми, община и земеделски производители... МИГ трябва да обединяват партньорите от обществения и частния сектор, да бъдат добре балансирани и представителни за съществуващите местни различни заинтересовани страни в района. На ниво на вземане на решения, представителите на частни и обществени интереси (различни от представителите на държавните и общински институции) трябва да съставляват поне 50% от местното партньорство...", обясни Румяна Симеонова.

 
Председател на Управителния съвет на МИГ-Лом е кметът на града Георги Гаврилов, който е доволен от партньорството си с инициативната група, въпреки, че в началото е подходил скептично.

"Имаме много добро партньорство. Ние, като Община участваме в много проекти. В МИГ-Лом работят доста сериозни специалисти... Да, бях скептично настроен, но навлизайки в работата видях, че нещата се случват. Имаме проекти на стойност близо 800 хиляди лева. Подкрепяме хората с увреждания, възрастните хора и хората с невъзможност над 75 години. Това са важни неща за нашата община, където както и във Видин и в северозападна България има застаряващо население...", обясни кметът.


Тържествена сесия на Общото събрание  на МИГ- Лом, която е днес, 10 февруари от 17:00 часа, може да бъде проследена на живо на Фейсбук страницата на МИГ-Лом.


Чуйте репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да подготвим есенно-зимния си гардероб - съвети за комфорт и стил

Днес в "Модни лабиринти " ще си говорим за подготовката на гардероба за студените месеци , защото тя е ключова за усещането на комфорт и стил през есента и зимата. За много хора това може да се окаже предизвикателство, защото трябва да се балансира между практичност и естетика. Въпреки това, с правилен подход, може да изградим гардероб,..

публикувано на 14.10.24 в 16:30

Виктория Асенова - VikA: Грижете се за своята усмивка

Младата певица Виктория Асенова - VikA , която наскоро представи втория си сингъл "Gimmme love", гостува в "Час при зъболекаря" , за да сподели своята философия за здрави зъби и красива усмивка. Изпълнителката, която е родом от Видин , си спомни и за първото си посещение в зъболекарския кабинет.  "От моя опит със зъболекари знам, че не са чак..

публикувано на 14.10.24 в 16:25

Сибел Мартинова от Видин влиза в книгата "Тя - какво ще готви" с още 20 изявени българки

Преди известно време ви срещнахме със Сибел Мартинова от Видин, която е професионален готвач, сладкар и пекар . Още тогава тя ни сподели за проект, в който ще участва, но решихме да изчакаме докато той не се осъществи. Днес проектът е факт! Сибел е една от избраните двадесет и една българки - готвачи, сладкари, шоколатиери, диетолози,..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

След години чакане: Жители на Видин ще получат достъп до улица

В началото на месец юли ви разказахме за казуса с няколко жилищни блока във Видин, които на практика нямат осигурен достъп до улица . Живущите на ул. "Бдин" №20 споделиха за сериозния проблем - въпреки че официално адресът им е на тази улица, всъщност жилищната им сграда няма излаз нито на "Бдин", нито на която и да е друга улица...

публикувано на 14.10.24 в 15:15

Коя е реалистичната дата за приемането на еврото?

През декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към Еврозоната очакват от Министерството на финансите - този за инфлацията. На 5 октомври Людмила Петкова , служебен вицепремиер и ресорен министър, обяви че в двуседмичен срок след постигането му България ще поиска нова оценка. "Очакваме в края на ноември или най-късно..

публикувано на 14.10.24 в 13:53

„Музикална зона“- Елен Сегара: Да сбъднеш детската си мечта

  Ще ви разкажа историята на френската певица Елен Сегара, която сбъдва детската си мечта да изпее в дует с Жо Дасен неговите най- ярки хитове. Дуетът е виртуален, но всичко в живота на певицата я насочва към този албум. Заглавието му е „Ако не съществуваше“ по едноименната песен на Жо Дасен. Проектът предизвиква огромен интерес във Франция с..

публикувано на 14.10.24 в 09:00

Господ влага в сърцето на всеки един Своето животворящо слово

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия вселенски събор , която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.       "Който има уши..

публикувано на 13.10.24 в 08:00