Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Благотворни приятели" с каузи за Северозапада

Учредиха стипендия за 5-годишния Ники от Враца

4
Снимка: Архив: Благотворни приятели

Сдружение "Благотворни приятели" учреди стипендия за 5-годишния Николай, чиято майка почина пред Спешното отделение на болницата във Враца. До навършването на пълнолетие, момчето ще получава всеки месец по 200 лева.


"С тези парички искаме да сме в подкрепа на малкия юнак, като той трябва да знае, че всеки месец ще има един сигурен доход, с който да си покрива най-належащите. Той скоро ще е първи клас. Ще има нужда от учебни помагала. Ще има нужда може би от уроци по език, посещаване на някакъв спорт" - разказва Мартин Харизанов от "Благотворни приятели" и добавя, че ще са насреща винаги, когато Ники и близките му имат нужда.


От сдружението купили телевизор и климатик за апартамента в комплекс "Дъбника", където ще живее момчето. Ще осигуряват и почивка за него поне веднъж годишно. Мартин Харизанов разказва, че  скоро щом обявил намерението си, с него се свързала собственичка на хотелски комплекс в курорта "Златни пясъци". Поканила  Ники и негови близки да ѝ гостуват  през лятото. От сдружението се надяват да могат да изпратят  момчето и за седмица на ски училище.


Подкрепата за Ники и неговите близки, е поредната благотворителна инициатива на сдружението, което обединява достойни мъже от Враца, Монтана, Мездра, Бяла Слатина и Оряхово.


""Благотворни приятели" е една организация, която успешно развива разнородна по вид дейност, предимно на територията на Северозападна България. Това сме хора, сред които има представители на бизнеса, общественици, от всички прослойки на обществото, хора, които имат желание да помагат. Голяма част от тях преди самата организация да бъде създадена, са участвали по един или друг начин в благотворителност. Това ни събра. Гледаме, когато разберем, че има някакъв проблем и има нужда от някаква помощ и подаваме на ръка, да се съберем. Всеки от нас дава някаква сума, която към момента не му е проблем. Събираме парите и помагаме." - обяснява Мартин Харизанов.


Една от акциите на сдружението е за родилното отделение на болницата във Враца. Организират вечеря с кауза, за да закупят специализирани легла:


"Искаше ни се да съберем сумата за поне десетина легла. Такава ни беше настройката, обаче какво се получи. Водени от съпричастността към каузата, ние събрахме много повече от желаната сума. Тя набъбна до 34 000 лева." - разказва Мартин Харизанов.  


Получили и още дарения, така че сумата надхвърлила 40 000 лева.  Поръчани са 15 болнични легла, които до края на месеца ще бъдат доставени. Ще бъде извършен и ремонт на отделението:


"Ние осъзнахме, че като цяло доброто е доста заразно, затова може би излизаме и по медии и социални мрежи, веднага след като направихме тази инициатива и събрахме такава сума за врачанската болница, едни много млади и будни деца, все още ученици от град Враца, решиха да се включат и те и организираха благотворителен базар на Коледния базар, на самия площад пред паметника на Христо Ботев. Отвориха щанд, на който събираха пари за АГО-то чрез неща, които те са изработили и продаваха. Сумата, която събраха беше малко над 5000 лева."


Много от инициативите на "Благотворни приятели" са  насочени към младите хора. Желанието е те остават в Северозапада и да имат стимул да се развиват. 


Самият Мартин Харизанов е сред активните младите хора, които остават в Северозапада. С няколко специализации е. Участник е в семеен бизнес и е съдружник във фирма. Член е и на Управителния съвет на "Ботев" Враца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05