Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подарете книга на 14 февруари

Снимка: Радио Видин



14 февруари освен ден на любовта и виното е и Международен ден за даряване на книги. Той възниква преди 10 години по идея на едно 6-годишно моме на име Джак, от Минесота, който забелязал, че в календара липсва ден за подаряване на книги и решава да подари на най-близките си приятели, и на семейството по една книга, знаейки че децата в по-бедните квартали имали по-голяма нужда от книги. Така запалва първо най-близките си хора, чрез майка си, която е посланик на детските книги. Повече от 44 държави се присъединяват към инициативата и чрез голям брой от доброволци организират много уместни кампании, които са насочени към децата и техният достъп до книгите. Кампанията стартира с надслов "Дари книга, подари любов“ и това е един повод да подарим книга на институциите, които се грижат за духовното ни израстване и образование, съхраняват книгата като ценност и озаряват със знания, а именно – училища, библиотеки, читалища. 


В България денят се отбелязва от асоциация "Българска книга".  Акция "Книгодаряване” е естествено продължение на кампанията "Купи 1 книга”, която стартира през април 2019 година, с цел да подпомогне книгата във време на пандемия, да я съхрани като ценност и да гарантира нейното бъдеще. Участниците в "Книгодаряване" се превръщат и в посланици на четенето.


"Защо е важно да даряваме книги? Защото освен, че помагаме на децата и на по-възрастните с този акт, ние всъщност подаряваме бъдеще, подаряваме знание, подаряваме надежда за един по-добър живот. До края на месец февруари всеки един слушател, всеки един представител на бизнеса може да се свърже с училище, читалище, друг вид учебно заведение, в което може да дари голям брой книги в зависимост от това каква възможност има. Аз бих посъветвала вашите слушатели ако решат да дарят книга да се свържат с тези учебни заведения и да попитат какви са техните потребности, и в зависимост от тях да направят своя избор да дарят книга.", уточни Полина Стоянова, член на асоциация "Българска книга".


В Регионална Библиотека "Михалаки Георгиев" в град Видин има осигурена възможност за даряване на книги.  Те обаче трябва да са в добро състояние без липсващи корици или страници, повреди от вода, да не са прогорени или мръсни, да нямат следи от мухъл, надрасквания или подчертавания. 


"Даренията са важна част от развитието и изграждането на библиотечния фонд и подпомагат неговото развитие, тъй като много от специалните сбирки и ценни ресурси на библиотеката са придобити чрез дарения. Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" приветства и насърчава дарения, които са в съответствие с нейните функции, цели и задачи и които отговарят на текущите интереси и приоритети на  читателската аудитория и допълват колекциите по отношение на вид на изданията, тематична насоченост и научност. Във връзка с политиката за приемане на дарения се приемат дарения, които могат да се интегрират в библиотечния фонд, т.е. не са остарели по съдържание или неподходящи за профила на библиотеката, също така се приемат документи само в отлично и в добро физическо състояние, а като дарение приема книги за деца и възрастни, художествена и литература от всички отрасли на знанието...", обясни за Радио Видин Мануела Миткова - библиотекар в отдел "Комплектуване, обработка и каталогизация", в регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  Видин.


Имат ли стари книги в личната си библиотека видинчани и какво правят с тях:


"Ами старите книги си ги пазя, ако мога и имам възможност си ги облепвам, залепвам, не мога да ги обшивам, защото не знам как, но би ми...искам да се науча да ги обшивам, за да мога да ги запазя за по-дълго време... Имам книги от моята баба, много стари книги, библиотеки с книги... Мога да подаря книги в читалище, читалища или пък в библиотеката, но трябва да съм ги пооправила ако са стари, разлепени, скъсани - такива книги не бих дала... Определено, да, бих ги дарила ако има възможност... Разбира се бих ги дарила, не само в библиотека, а в читалище, в училища, навсякъде където има възможност и най-вече за младите хора, за по-малките деца да се учат, да имат този навик да четат книги" 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00