Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите остават в протестна готовност

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Полицаи от цялата страна настояват за 20-процентно увеличение на трудовите им възнаграждения. Искането си мотивират с дисбаланса в заплащането на отделните ведомства от сектор "Сигурност" и инфлационните процеси. Недоволството си от липсата на предвидени пари в бюджета за увеличение на възнагражденията им те изразиха на национален протест пред Народното събрание. Как се стигна до него, обясни Емилян Недялков от полицейския синдикат във Видин. 


"20-те процента тръгнахме да ги обосноваваме от предисторията, която имаме от 2020 година, когато имахме 33, те може би станаха и 36 впоследствие, различни държавни администрации и служители увеличиха с 28% възнагражденията, считано, мисля, че от месец септември, за работата с COVID на първа линия, така беше обосновано. Като в този случай бяха включени колеги от Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" и Главна дирекция "Охрана на съдебната власт", които работят по Закона за Министерството на вътрешните работи и от там се получи един дисбаланс и разлика от 13% между техните възнаграждения и възнагражденията на полицаите и на служителите в МВР... Поставяйки този въпрос за новия бюджет, първоначално нямахме никакви обещания и увеличения и ние започнахме да подготвяме протести. В края на 2020-та се проведоха- и регионални, и национален протест, с искането за 30% увеличение, така че да можем да покрием именно този дисбаланс, който се беше получил. В крайна сметка тогава във всичките тия неща ние получихме 15 и за това ви казвам, че с 13% към настоящия момент ние изоставаме от техните възнаграждения. Останалата част от 20% е обвързана с инфлационните процеси през последните няколко месеца, което рефлектира  върху всички български граждани... Изхождайки от това, че на някои поради законодателен механизъм ще бъдат увеличени техните възнаграждения, а на останалите- не, считаме това за несправедливост, тъй като тези инфлационни процеси влияят върху абсолютно всички. Към настоящия момент нямаме никакви уверения и гаранции, че нещата ще се случат дори и от лятото", обясни Емилян Недялков.


емилиян недялков председател на Синдикалното дружество към Областната дирекция на МВР Видин

Полицаите настояват и за реални реформи в сектора. Очакват всичко, което предстои да се случи, да бъде постигнато с диалог:  

"Нашето искане е да се осъществят наистина реални реформи, които да доведат до подобряване, както вече се изразихме, на услугата "сигурност". От една страна услуга е все едно нещо много обикновено като услуга, но от друга страна е много специфично, тъй като то касае сигурността на гражданите и целта ни е всъщност да се получи такова положение в Министерството на вътрешните работи, така че да се усеща от хората, които са пряко навън, имам предвид от обществото, т.е. те да усещат сигурност, виждайки полицаи, искайки отношение и съответно отношението да бъде адекватно, което предполага вече вътрешни реформи, свързани може би с дублиращи структури, пренасочване на тези хора да отидат на улицата и съответно други промени. Това обаче не знам по какъв начин към настоящия момент би могло да се каже, че ще доведе до нови пари в самото министерство, тъй като бюджетът на министерството е структуриран по такъв начин, че перо "персонал", в което са и възнагражденията при основната част на служителите от МВР, е от порядъка на 90 % от целия бюджет, което е страшно много, т.е. не може да се говори за абсолютно никакви резерви от никъде...  Трябва да стане ясно, че бюджетът в перо "персонал" се формира на база на зает щат, а не на щатни бройки. Заетият щат в министерството е по-малко, отколкото е обявения в правилника- мисля, че е около 49 хиляди... Реално заетият щат може би варира от порядъка на 46-47 хиляди. Със сигурност имаме някъде от порядъка около може би дори и 3-4 хиляди вакантни бройки, като голяма част от тях са именно за полицаи, които са на улицата. Тоест имаме и вакантни бройки на улицата, в същото време недостатъчно полицаи на улицата, в същото време и структури, откъдето би могло да бъдат прехвърлени хора. Но пак казвам за тези неща, не знам по какъв начин ще доведат до увеличаване отнякъде на бюджета на МВР - в заплати, т.е. това е едно решение, което трябва да бъде взето, но дали ще бъде взето заради това, че ще има реформи, които може да доведат до подобряване на сигурността на хората, но не и на повече пари в министерството, не го виждам как. И, както каза колегата, реформите е трябвало да се правят в годините от ръководствата, а те не са правени. А в случая наказани са служителите, защото тези неща не са извършени" , обясни Емилян Недялков. 


Без съгласие за увеличение на заплатите с 20% приключи срещата с премиера Кирил Петков вчера. От своя страна служителите на реда заявиха, че запазват протестна готовност. Предстои да решат под каква форма ще продължат да отстояват исканията си.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 октомври 2024 година

Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат засадени в цветните пространства в центъра и парковете на град Видин. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови.  Към настоящия момент няма данни от българските..

публикувано на 02.10.24 в 18:00

Деца посетиха читалището в село Долна Кремена

Народно читалище ”Просвета 1897” в мездренското село Долна Кремена посрещна деца от детската градина. Те разгледаха изложбата "Златна, благодатна есен", подредена във фоайето. Децата слушаха беседата на председателя на културното средище Бистра Цолова за плодовете, зеленчуците, билките и подправките. Възпитаниците на детското заведение подариха на..

публикувано на 02.10.24 в 16:17

Продължава обновяването на градската улична мрежа в Мездра

Продължава основният ремонт на 17 улици в град Мездра , които са включени в Инвестиционната програма на Община Мездра за 2024 г., съобщават от местната управа. Обновяването на градската улична мрежа се извършва с целеви средства от държавния бюджет на Република България за тази година в размер на малко над 4 720 000 лв. В момента се полагат два..

публикувано на 02.10.24 в 15:08

Спектакълът "Благодаря, България" ще гостува на Белоградчик

Спектакълът "Благодаря, България" ще бъде представен в Белоградчик  на 19 октомври .  Представлението комбинира елементи от съвременен танц, 3D мапинг, фолклорни мотиви и огнено шоу, каза Боян Минков , кмет на общината. "Този спектакъл се явява първи в България след големия му успех в Аржентина, където печелят първо място на едно биенале на..

публикувано на 02.10.24 в 14:00

Националният литературен конкурс "Яна Язова" събра 120 творби

Приключи приемът на творби за участие в Националния литературен конкурс "Яна Язова" . Над 120 са постъпилите стихотворения и разкази на автори от цялата страна, информират от библиотеката при Народно читалище „Постоянство 1856” в Лом . Организаторите напомнят, че резултатите ще бъдат обявени на 14 октомври 2024 г., а наградите ще се връчат на 18..

публикувано на 02.10.24 в 12:26

Полицията разследва опит за телефонна измама в село Липен

Неизвестни извършители са опитали да измамят  възрастно семейство  в   монтанското село Липен .  Потърпевшите са подали сигнал за престъплението на 30 септември. Те заявили, че същия ден, около 13:50 часа,  получили обаждане от скрит номер на домашния им телефон, при което жена се представила за служител на енергийно дружество и им казала, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Двама младежи са задържани за грабеж в село Гара Орешец

Двама младежи , на 16 и 18-годишна възраст, са задържани за грабеж във видинското село Гара Орешец . Престъплението е извършено в местната здравна служба около 04:30 часа на 1 октомври. Извършителите нападнали останалия да пренощува там 53-годишен стоматолог от Белоградчик, като го ударили с метален предмет в лицето. Нападателите отнели чанта в..

публикувано на 02.10.24 в 10:56