Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 март 2022 година

Снимка: Радио Видин

Още 200 бежанци, бягащи от войната в Украйна, има готовност да посрещне Видин, съобщи кметът Цветан Ценков. Общината ще съдейства за трудова заетост на чуждите граждани, за да ги интегрира по-лесно в обществото.


Откриват нова телефонна линия в помощ на бежанците от конфликта в Украйна, намиращи се в България, съобщиха от БЧК. На телефон 0800 20101 те ще могат да получават информация от консултанти и доброволци на БЧК за възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна. Линията е безплатна и ще бъде отворена всеки работен ден по 12 часа от 8:00 часа сутринта до 20:00 вечерта. Контакт с консултантите може да бъде установен и чрез специално създадения имейл: help@redcross.bg.


Бившата сграда на службата по метрология и стандартизация във Враца ще се превърне в общежитие от отворен тип за хора, които изтърпяват присъди при по-лек режим. Днес беше даден старта на строителните дейности, а на церемонията присъстваха заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, главният секретар на министерството на правосъдието и ръководител на Програмния оператор на Програма "Правосъдие" Десислава Гайдарова, главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Ивайло Йорданов.


Направиха първа копка на строителството на Младежки център в парк "Огоста" в Монтана. Събитието започна с тържествена литургия, отслужена от свещениците Емил и Николай. В България се изграждат Младежки центрове в още три града в страната Бургас, Перник и Габрово, каза кметът на Монтана Златко Живков, който направи първата копка.


15 са новозаразените с COVID-19 в трите области на Северозапада за последните 24 часа. Новите случаи в област Враца са 9, в Монтана - 5, във Видин - 1. 515 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са 9,5% от направените 5423 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.

Областният управител на Враца Стефан Красимиров събра трима депутати от управляващото мнозинство в обща приемна. На една маса, за да отговарят на въпроси на хората, седнаха Деница Симеонова от "Продължаваме промяната", Александър Симов от БСП и д-р инж. Георги Георгиев от "Има такъв народ". Към тях се присъедини областният координатор на "Демократична България – обединение" Владислава Лакова, която представляваше четвъртата партия от коалицията, която не успя да направи депутатски мандат. Край нея седеше и заместник-областният управител Красимир Колев от ДСБ.

От 10 март започва приемът на заявления за абонамент за синята зона във ВидинОт 4 април на нарушителите в зоната за платено паркиране ще бъдат налагани санкции и на автомобилите ще се поставят скоби. До тогава ще тече гратисен период, като водачите ще бъдат предупреждавани.

Пакет от препоръки за промени в нормативните актове и стратегически документи, осигуряващи очното и зрителното здраве на нацията, предлага Сдружение "Ретина България". Пакетът ще бъде обсъден на национална конференция, организирана по проекта "Визия за зрение"

Административният съд във Враца обяви за нищожно Решение на ОИК – Борован, с което предсрочно са прекратени правомощията на кмета на Община Борован и е обезсилено издаденото удостоверение за избор, съобщават от съдебната институция.


Анкетно проучване във връзка с процеса по изработване и съгласуване на Генерален план за организация на движението в Мездра обявиха от общинската администрация. Срокът за попълването на  анкетата е до 30.03.2022 г. 
Фотодокументалната изложба "Иван Вазов – един живот, отдаден на България” е подредена в в изложбената зала на къща музей "Иван Вазов" – Берковица. Поводът- на 7 март се навършват 143 години от идването на Патриарха на българската литература в Берковица.
Започна Великият пост, който ще продължи 7 седмици. Той припомня за 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден. Въздържанието от определени храни (най-вече на тези от животински произход) не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. 

Градинските цветя в саксии са предпочитани от видинчани за 8 март. Това показа репортерска проверка на Радио Видин броени часове преди празника на жената. Розите остават класика за празника, хората определено се интересуват от цената.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03