Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенцислав Каменов: "Ходя за риба във всяка свободна минута"

2
Снимка: личен архив



Риболовът е хоби на много хора. Една от причините е, че когато си за риба, се откъсваш от суетата и напрежението на всекидневието. Когато си край вода и сред природата, се освобождаваш от стреса, наслаждаваш се на тишината и не се притесняваш за проблемите от живота. Това хоби може да е просто за удоволствие, но може да бъде и спорт, но за това се искат доста познания. 
Сред най-популярните рибари във Видин е Бенцислав КаменовБени притежава голям арсенал от рибарски принадлежности и знае много неща за риболова. Има зад гърба си много уловени риби и многобройни случки, които може да разкаже.

"Спомням си, разбира се, беше отдавна, може би в детските ми години, бил съм на 4-5 годинки, ходехме с моя дядо и с моята баба, тук на една близка местност...Това си ми е хоби, от малък си взимах една въдичка бамбукова от три части, сглабях въдицата и ловях риба... "

Отминалия сезон, Бенцислав го определя като не особено добър, но въпреки това е имало хубав риболов и по река Дунав, и по близките водоеми: 

"Имаше и "мирни" риби хубави хванати, имаше и хищни риби хубави хванати... Сега горе-долу, не беше чак най-лошия сезон...", допълва рибарят. 

Бени споделя, че всяка възможна минута ходи за риба. Стига да има свободно време, никога не пропуска. 

"Най-голямата ми риба съм я хванал на река Дунав. Рибата е сом - миналото лято - 26 кг точно на кантар... Снимах се с него и после го продадох."

Бени притежава две лодки и над 15 въдици.

"Доста въдици имам - за повечето знам, а има някои, за които не знам вече къде са - някъде са по гаража, в шкафа. Имам си специален шкаф за тях, направен, купен и може би са... доста са, наистина са доста, над 15 въдици са. Спининги имам, сега наскоро си купих даже още два нови и само те са ми 7-8, имам и "щека" която е на плувка, имам три "болонезета", имам 5 или 6 "фидера". "



От водоемите Бени обича най-много реката. Макар да я определя като най-трудна за ловене на риба, тя му е в сърцето. 

"Честно казано, най-много си обичам реката. Имаме си такова богатство, така че речният риболов ми е на сърце. По-трудни са в реката, постоянно течение, рибата се движи постоянно, постоянно се мени атмосферно налягане, това оказва влияние на рибата в реката. Докато в язовира по-лесно се ловят рибите, по-лесно се ловят и по-лесно се намират... В морето водата е по-бистра, второто нещо е по-лесно се виждат рибите, по-лесно се откриват. Там те са на големи групи, докато тук при нас на реката особено, нали по язовирите рибата значително е намаляла, поради ред причини- бракониерство, тровене и други неща. Да, морето е по-лесно, най-трудно е на река да се лови...Според мен най-трудни са хищниците да се ловят. Но има една риба, която се лови най-трудно в нашата река, това се нарича распер и приказката която съм чул, най-вероятно е вярна, защото съм я практикувал, казва се "рибата на хилядата хвърляния" и аз съм ходил и съм хвърлял много до припадък и даже продължавам да хвърлям, защото се получава някакво такова механично движение вече, но не я ловиш тая риба. Тя си е там - скача, показва се, играе, весела е, щастлива е, че си хапва рибки, но ти не можеш да я хванеш. Много гадна история се получава и започвам да се дразня някой път..."



Любимите риби на Бенцислав са белите риби - як балък на първо място. Започва да ги лови преди повече от 10 години. Казва, че в началото му е било трудно, тъй като не е имало откъде да се вземе информация как се лови як балък.  Другата му любима риба е сом. 



"...Наскоро почнах, откакто си купих лодката, практикувам "бучката" и обичам да ловя и сом, това са ми двете най-любими риби... Има доста техники, говорим за сонари. Особено такива, по-новите, по-модерните сонари - те виждат триизмерно дъното. Вижда всеки един детайл - камък, всяко едно препятствие дали ще е дърво, виждаш рибите дали са в пасаж, дали са от лявата страна на борда на лодката, дали са от дясната, виждаш скоростта на течението. Това са важни фактори, които спомагат за успешния риболов. Нали, вече лодка, мотор - това също е важно. Трябва да е тих моторът. Моторът да е четиритактов, лодката трябва да е максимално... да се плъзга, да не се чува шляпане на вълни и т.н. Това са най-общо казано.. 

Според Бени има какво да се промени - и във водоемите за ловене на риба, и сред рибарите.

"Аз мисля, че има какво да се промени, даже доста неща има какво да се промени в хората. Особено мисленето на хората е най-важно да се промени, защото ако взимаш от едно място, ловиш риба от едно място и прибираш прекомерно, даже и в билета, в който ти е описано и не ги връщаш тези риби, съответно намалява рибната популация, рибата намалява. Хората, които ходят да го практикуват тоя спорт, това хоби, няма как да ловят, така че на първо място е мисленето. Другото е бракониерство, биене с ток по нашите водоеми, замърсяването... екологията е много важна, това са фактори, които трябва хората на първо място да осъзнаят, че няма как."



Цялото интервю може да чуете в звуковия файл*

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47