Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жасмина Бушева-Кацарска: Душата на българина е свързана със земята и с природата




За видинската писателка Жасмина Бушева- Кацарска  Благовещение е специален ден. На днешния празник преди няколко години се ражда идеята за книгата й "Как се раждат самодивите", която преплита в себе си най-различни митични същества, български традиции и обреди. На Благовещение сънува идеята си, а на Еньовден я превръща в реалност. От печат книгата излиза на Водици миналата година,
Днес в семейството на Жасмина празнуват и рождения ден на баща й, но тя споделя, че за нея Благовещение е един от най-светлите и български празници. Смята, че празниците трябва да се празнуват в семейството, да не се прескачат и да се предават от поколение на поколение. Така според нея човек никога няма да забрави корените си, независимо къде се намира.
"За мен този празник е един от най-големите и най-мощните в енергиен и магичен план и смятам, че мъдростта на нашите предци е прекрасно вплетена, дори в днешно време и може да бъде открита в приказките и легендите, както и в българския фолклор, също и в легендите. Има редица обреди, които са много важни, имат важно и пречистващо значение-включително палене на огън, прогонване на злите сили, прогонване на остатъка от зимата и посрещане на младия, новия живот и идващата пролет. Освен това моят баща днес има рожден ден и аз съм дори и генетично свързана с този празник, защото баща ми е роден именно на Благовещение...Аз го празнувам с много любов, защото това е моята нишка, която ме свързва все още с родината ми. Всеки български празник го празнувам в двора. Тук имаме малко дворче, но за мен е напълно достатъчно, защото когато изляза на двора и погледна към слънцето и си казвам...аз не мога и да го кажа без да се разплача...Просто когато изляза на двора и погледна към слънцето си казвам "Същото слънце грее и над моята родна земя". Душата на българина е свързана със земята и с природата." -сподели Жасмина.
Днешният празник за нея и семейството й започва от рано, когато по традиция тя облича носията си, отваря всички прозорци в къщата си в Лондон, където и живее от няколко години и почиства. Събраният боклук палят вечер в двора си, също по стара българска традиция, като за целта предупреждават необходимите институции. Жасмина споделя, че щастието, което носи всичко това за нейния син е сравнимо само с това от подаръците на Коледа. 

"За Георги това е най-радостният момент от годината, съизмерим само с подаръците на Коледа, защото паленето на огън вечерта, който прескачаме всички вкъщи и създаването на този шум, за него това е един момент на празничност. На изключителност. На нещо различно от ежедневието и за Гого този момент е вълшебен... Ние буквално палим огън в двора си, както са го правили старите българи, с боклука и сметта, която успея да събера през деня от къщата и от малкото ни дворче. Палим си огън противно на всички правила и регулации, които забраняват свободното палене на огън без да се уведомят институциите, но аз се погрижих отдавна за това. Уведомила съм институциите, че ние си имаме специален празник, който е свързан с нашата културна идентичност и на този ден в нашия двор се пали огън по всички техни правила за безопасност"- обясни Жасмина Бушева.


Колкото до книгата "Как се раждат самодивите" - скоро Жасмина планира и представянто й в България, не само във Видин, а и в още няколко града в страната.


"В България ще е, категорични сме. С "Живите български корени" сме взели това решение абсолютно единодушно... Ние направихме онлайн представяне, което да върви онлайн, паралелно с изданията на книгата, тъй като книгата вече има второ издание. Първото издание се изкупи буквално за седмици и се наложи да се издаде втори тираж. Паралелно с второто издание пуснахме и онлайн представяне на книгата, което е съвсем кратко. Разбира се, плануваме читателска среща и едно физическо представяне, което предстои да се случи... Не мога, а и не трябва да давам конкретна дата, защото се видя с тази книга, че всичко се случва по някакъв висш план, който ние просто следваме.." - каза авторката.


Огромна нейна все още неосъществена мечта е да създаде български център в Англия. Единственият проблем за това е намирането на помещение, в което да реализира идеята си. Българката е готова да работи безвъзмездно и всеки уикенд да провежда срещи с наши сънародници на острова, които ще могат да се докоснат до нашия фолклор по различен начин. Мечтата на Жасмина е да изложи български носии, автентични неща от бита ни и други български символи в Лондон, като по този начин да доближи родното до откъсналите се от него българи. Надява се да намери съмишленици, които да ѝ помогнат с реализирането на тази нейна мечта, а дотогава ще продължава да пише втората си книга- отново свързана с България и отново разказваща за нея във всичките й форми.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29