Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 април 2022 година

Снимка: Радио Видин

Видинчани искат ремонт на булевард "Панония". За ремонта от Общината искат помощ от държавата. Преди близо 10 години основната пътна артерия в града бе изцяло ремонтирана за около 5 млн. лева. Малко след това през 2014 г., заради т.нар. "воден цикъл" част от булеварда беше разкопан.


На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Видинчани поздравиха здравните работници за професионалния им празник и изказаха благодарност за положените грижи по време на пандемията през изминалите две години. По повод Световния ден на здравето от клуб "Будители народни" в Монтана гостуваха на Регионална библиотека "Гео Милев".

ЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи в София оценката на Плана за възстановяване и устойчивост и оцени целите, заложени в плана като амбициозни. Планът за възстановяване и устойчивост, който е с размер над 12 млрд. лева, вече е финализиран. Тези средства са близо 10% от нашата икономика, заяви на съвместната им пресконференция в Министерски съвет Кирил Петков.


Мнозинството в Народното събрание окончателно реши държавното дружество "Български пощи" да бъде извадено от Министерството на транспорта и да бъде прехвърлено на пряко подчинение на вицепремиер, който ще бъде определен с постановление на Министерския съвет.

Малко над 3600 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през март. За 620 посетители причината е била плащане с карта на задължения през ПОС терминал. Това е услугата с най-голям ръст в сравнение със същия месец на миналата година – цели 3 пъти, уточняват от приходната агенция. 


146 на 100 000 души население е заболеваемостта от COVID-19 в област Монтана през последните две седмици. От Регионалната здравна инспекция съобщават, че към 7 април с най- висока са общините Медковец и Лом.


Няма пречки да започне градежа на параклис в двора на врачанската болница. Информацията потвърди изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев.

Нова специализирана апаратура за диагностика и прегледи получи кардиологът от Белоградчик д-р Георги Николов. Апаратурата-  ехограф Vinno 8,  ехограф Vinno E35, 6-канален ЕКГ апарат Contec ECG-600G е закупена със средства по европейски проект от Програмата за развитие на селските райони, на стойност 1 017 971 лева. Ехограф Vinno 8 ще улесни прегледите и работата на лекаря при посещения на пациенти от селата на общината. 

В белоградчишкия храм "Св. Вмчк. Георги Победоносец" се събират средства за изграждане на парапет на стълбите, които водят към църквата. Идеята е да се улесни достъпа до храма, каза отец Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.


Доброволци засадиха плодни дръвчета в Кула. Череши, дюли и сливи са дарени от "Гората.бг" и ще растат на място, определено от Община Кула- "Крайпътен кът за отдих". Инициативата, подета от движение "Северозапазване" и "Гората.бг", е по повод "Седмица на гората".


Нови мебели получи кметството в мездренското село Ослен Криводол. Оборудвани са и стаята за избори, както и библиотеката, която скоро ще бъде отворена. Мебелите са дарение от Инвестиционен фонд и Фондация Един Процент Промяна. 


Новопостроеният физкултурен салон в СУ "Никола Вапцаров" в община Ружинци ще бъде открит официално на 12 април. Салонът е построен със средства от държавния бюджет, съфинансиран от училището и Общината. Общата стойност на инвестицията е близо 600 000 лева, каза кметът на Ружинци Александър Александров.


"Зелено училище" организира  за своите ученици през пролетната ваканция ППМГ "Екзарх Антим Първи" Видин. Инициативата е  посветена на 50-годишния юбилей от създаването на видинската математическа гимназия.


Актьорът от Монтана Стефан Милков бе отличен с наградата "Комедиен хит на сезона" на Чудомировите празници в Казанлък. Моноспектакълът "Чудомирщини” е режисиран от Милослав Милославов


И тази година Сдружението "Бъди добър, прави добро!" организира благотворителна инициатива под надслов "Подари великденска трапеза на човек в нужда в Северозападна България". Дарените хранителни продукти към момента са много малко, което поставя под въпрос кампанията.


В Оряхово започва дарителска кампания  "Великденската благотворителница" в помощ на деца и възрастни в нужда започва в Оряхово. Събират се дрехи, обувки и играчки в сградата на НЧ "Надежда 1871" всеки работен ден в работно време между 9 и 16 ч. до 15 април. Даренията ще бъдат разпределени на децата от Центъра за обществена подкрепа в Оряхово за Великденските празници. 


Детската площадка до надлеза във Видин ще бъде облагородена. Инициативата е на доброволчески клуб от младежи към "Активно общество"- Видин. Доброволците започват да почистват и облагородяват площадката от утре- петък и най- вероятно площадката няма да е единствената, която ще реновират. 

На 30 април в мездренското село Царевец ще бъде възродена една стара традиция- варенето на домашен сапунСред участниците ще има и номинирани в листата на "Живи човешки съкровища" през изминалите години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03