Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скрапбукинг или украса за спомени

5
Снимка: личен архив



Наташа Петрова от Видин се занимава със скрапбукинг от четири години. Казва, че за нея започването на това изкуство е цяла история. Влюбва се в скрапбукинга от пръв поглед. Първоначално започва да го практикува като хоби, но след това то се е превръща и в своя професия. Но скрапбукинга не е работа, като всяка друга, това е работа, която постоянно те вдъхновява, казва тя. В началото Наташа започва да изработва картички, но не след дълго се захваща с албуми и фото рамки.


 












А вие чували ли сте за скрапбукинг? 


Това е особено красив начин - за съхраняване, представяне, организиране на лична и семейна история под формата на книга, кутия, картичка, тетрадка и др. Типичните скрапбукинг сувенири включват фотографии, различни извадки от книги, списания, вестници, мисли и т.н. Поставят се различни предмети. Скрапбука е мястото, където ще изразите чувства, сърдечни пожелания, смешни истории и различни спомени. Можете спокойно да дадете път на креативността си, защото тук ограничения няма.


"Скрапбункинга те кара всеки ден да потъваш в някакви мечти - какво би създал, какво би направил, за да зарадва някого. Това първоначално влюбване в скрапбукинга се оказа, че вече четири години ме вдъхновява и ме кара да бъда в един друг, по-различен и по-добър свят", казва Наташа и допълва: 


"Правенето на един албум, наистина отнема доста време. Трябва ти идея, трябва ти вдъхновение, набавяне на материали... Всичко може да ме вдъхнови, но най-вече ме вдъхновяват неща които са свързани с любими герои - "Алиса в страната на чудесата", но има и "Алиса в огледалният свят" - вече направих такъв албум и се чувствам доста стимулирана, доста вдъхновена от тази героиня. Иначе като цяло повече поръчки са естествено бебешки. Правенето на бебешки албуми е едно от любимите ми - розови, сини. Напоследък е доста модерен този цвят аква марин. Хората избират, дори и за момченце нещо по-свежо. Така, че вдъхновенията летят от всякъде. Например има дизайнерски хартии за "Малкият принц", за "Хари Потър" и ако някой харесва тези герои това би ме вдъхновило да направя следващите си албуми."













В скрапбукинга могат да се използват най-различни елементи. Може да се залепят капачки, пощенски марки, панделки,

сушени цветя и етикети, всякакви декорации, най-най-различни елементи. Елементите които Наташа използва за нейните албуми и рамки са безброй. 


"Това е едно необятно море с елементите. Много неща се използват. Като се започне от чипборд елементите, метални елементи, перли, цветя, украсителни ширити, сатенени панделки, тюлени панделки, поляризирани фигурки, най-различен вид рамки, изобщо едно необятно море, в което потъваш и да избираш". 

При скрапбукинга въображението е единственото ограничение!  











Творенията на Наташа Петрова може да разгледате на страницата ѝ AshiNor.


Чуйте цялото интервю в прикачения звук*



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Христос е животът и възкресението на света

В Третата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15