Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 април 2022 година

Снимка: Радио Видин

Проблемът с преминаващите през уличната мрежа на Видин тежкотоварни камиони, пътуващи за Дунав мост 2, ще бъде решен в най-скоро време. Това обяви народният представител Петър Миланов след среща с представители на Областната дирекция на МВР и Община Видин.


Социално ориентиран и балансиран бюджет 2022 предлага кметът на Община Вършец. Това е най-големия бюджет на Общината, след като за пръв път миналата година надхвърли 10 млн лева.


35 милиона е бюджетната рамка на община Лом за 2022 година. Основна част от средствата ще се използват за ремонтиране и асфалтиране на улици, каза кметът на общината Георги Гаврилов. Постоянното покачване на цените прави бюджета трудно прогнозируем, но ще бъде актуализиран през годината. Той ще бъде гласуван на заседание на местния общински съвет на 20 април. Рамката на бюджета на Община Кула за 2022 година възлиза на 9 милиона 179 хиляди лева. Бюджетът няма да е краен, предстои актуализация в края на юни,каза кметът на Кула Владимир Владимиров:

Месечните помощи за отглеждане на деца са увеличени с над 20 процента. За семейства с едно дете помощта от 40 вече е 50 лева, за две деца - от 90 на 110 лева. Право на подкрепата имат семейства със среден месечен доход на човек до 510 лева. Тези с доходи до 610 лева получават 80% от пълния размер на помощта, обясни за Радио ВИДИН директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов.

Възстановено е спирането на гара Зверино на бърз влак (БВ) №7624 София - Видин, който тръгва по разписание от Централна жп гара София в 17:15 часа, а маршрутът на крайградски пътнически влак (КПВ) №20217 София - Лакатник, тръгващ по разписание от Централна жп гара София в 21:25 ч., е удължен до гара Мездра, като той ще пристига на гара Мездра в 23:27 ч.


С края на извънредната епидемична ситуация затварят ковид структурите в страната, а пациентите с коронавирус се настаняват в инфекциозните отделения. Във Видин ковид секторът засега остава, защото в болницата в града, както и в цялата област, няма инфекциозно отделение. 


Почти двойно намаление на новозаразените с COVID-19 в Северозапада, отчитат здравните власти спрямо вчера. В трите области са регистрирани общо 14 положителни проби. 


Окръжен съд- Видин даде ход на делото за убийството на 31-годишния Теодор Вълчев от Видин. Престъплението е извършено на 19 януари 2019 година в заведение във Видин. Теодор е прострелян с преправен газов пистолет. За убийството е обвинен Александър Стоянов, с когото били в една компания. Днес Съдът е изслушал и приел заключенията на вещите лица по изготвената комплексна съдебна психиатрично-психологична експертиза. Разпитани са двама свидетели, изслушани са  обясненията на подсъдимия и Съдът е предявил на страните веществени доказателства по делото. Делото е отложено за 29 април 2022г. от 9.30ч. 

В Черепишкия манастир пристигнаха група студенти етнолози от Чехия. Те ще работят доброволно в Черепишката Света обител и в почистването край черквата до бившата Духовна семинария.


200 деца се класират за финалния етап на Международния конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие" (на чужди езици "Музиката и танците на моя народ”). Имената им са публикувани на сайта на Дико- Илиевите празници, чието съпътстващо събитие е творческото състезание.


Първа самостоятелна изложба подрежда Марияна Маркова, самодейка в Народно читалище "Надежда 1871" град Оряхово. Около 30 картини живопис ще са част от експозицията "Пролетна радост", каза Боряна Маринова секретар на институцията.


Читалище "Напредък 1898" в село Търнава, община Бяла Слатина организира през целия месец април прояви с участието на деца. Посветени са на Седмицата на детската книга, Маратона на четенето и Великденските празници.


Най- много дъжд в последното денонощие в област Монтана е паднал в района на Вършец- 27 литра на квадратен метър, съобщиха от ХМО Монтана. В равнинната част на най- много е валяло в Лехчево и Бъзовец, съответно 22 и 18 литра на квадратен метър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03