Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Северозапада с принос при производството на космическа храна

Лиофилизирана храна – сладолед и шоколад и спагети с бекон, произведени в Института по криобиология и хранителни технологии. Експонат на Националния политехнически музей – София.
Снимка: Уикипедия


В Международния ден на авиацията и космонавтиката в "Земята, която ни храни" говорим за постиженията на България. През 2022 година се навършват и 43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. С него България става шестата в света космическа държава. След Русия и САЩ, обаче, страната ни е била третата по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. 

Създател на технологията за производството на храна за космонавти е наш земляк- криобилогът акад. Цветан Цветков, който е роден в монтанското село Стубел. 

Почетен гражданин на Община Монтана с Решение на ОбС:555/09.04.2013 г."Това са храни, които са направени на принципа на сублимационното изсушаване във вакуум, като им се намалява значително масата от 4 до 5 пъти. При добра опаковка срокът на съхранение е до няколко години. Те са леки, удобни са за употреба... Не всичко подлежи на вакуумиране, има много неща от животински произход, които съдържат много мазнини, а те не подлежат на такова съхранение... Подготвят се главно храни, които са в ежедневна употреба..."   

Космическото меню е съобразено с условията в Космоса, то трябва да покрие изискванията на организма от хранителни вещества и да достави около 3000 килокалории на денонощие. Включва протеини, витамини, различни соли, за да се запазят имунната система, костната система, мускулатурата на космонавтите. Продуктите са обработени и вакуумирани, а при приготвянето на храните се спазват изключително строги изисквания:

"Най-строги са изискванията от гледна точка на микробиологията. Не може да се допуснат храни, които биха довели до някаква развала или отравяне на екипажа... Космонавтите ядат богати не протеини, витамини и различни соли храни... плодове, ядки, които са обработени и готови за консумация..." 

Преди 43 години акад. Цветан Цветков е в екипа, създал храните за екипажа Георги Иванов- Николай Рукавишников, въпреки, че не влизат в употреба: 

"Бяха 27 продукта, доколкото си спомням, типично български храни- лютеница, таратор, шкембе чорба... Продължихме да се подготвяме за втория полет- на космонавта Алексанръд Александров, там бяха изпратени храни, които бяха използвани от екипажа...След това вече нещата заглъхнаха и постепенно спряха... Сега отново се работи, заговори се за полети на Марс, на Луната, но това не са прости неща... Въпросът е ако ще се пребивава една-две години, не е лесно човек да се храни, да живее и да не се разболее... Сега се правят опити да се измени ДНК-то на екипажите, за да се пригодят със съответните условия на животи  хранене, нещата са сложни и аз не им завиждам на тези, които ще летят..." 

По професия създателят на технологията за производство на храна за космонавти у нас- акад. Цветан Цветков е криобиолог. Занимава се с нискотемпературно консервиране на биологични материали, които да се съхраняват дългосрочно и да се използват за трансплантации при бедствия, авари и други катаклизми. Създадената по неговата технология храна се използва и от участници в различни експедиции. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Празнична мода: Как да изглеждаме перфектно на сватби и кръщенета

Лятото и ранната есен са сезонът на сватбите и кръщенетата - време за празници, усмивки и красиви спомени. И, разбира се, модата е част от тази магия. От булката, през кумата и шаферките, до кръстниците - всеки има своята специална роля и визия.  При булките тази година тенденцията е към изчистени линии , но с ефектен детайл -..

публикувано на 25.08.25 в 16:30
Георги Павлов - Павлето

112 години от рождението на художника Павлето – спомен за живота и вдъхновението му

По повод 112 години от рождението на Георги Павлов - Павлето , си спомняме за човека и твореца, който превърна малката мансарда на улица "Раковска" в столицата в духовен дом за изкуството. Павлето е роден на 31 август 1913 година в Чипровци . Родителите му още от ранните му години разпознават таланта му и въпреки трудностите застават зад..

публикувано на 25.08.25 в 16:10

Жители на Видин настояват за спешни мерки срещу рушащи се сгради

Все повече жители на Видин изразяват тревога за състоянието на редица стари сгради , които се рушат и представляват реална опасност за минувачите. Само преди дни от една от тях, намираща се в самия център на града, паднаха стъкла . Сградата е дарение от един от големите видински дарители - Тома Лозанов, но от години стои в окаяно състояние ...

публикувано на 25.08.25 в 15:20

Как забраната на рискова съставка в гел лаковете ще се отрази на салоните

От 1 септември влиза в сила нова забрана на Европейския съюз, която сериозно ще засегне козметичната индустрия и най-вече - салоните за маникюр. Химическо вещество, използвано досега в почти всички гел лакове за нокти, вече ще бъде забранено за употреба на територията на ЕС. Засегнатото вещество най-често се използва за бързо втвърдяване на гел..

публикувано на 25.08.25 в 14:30

Националната награда „Йордан Радичков“ отново търси най-добрите разкази

10 автори участват в шестото издание на Националната литературна награда „Йордан Радичков“.  Според регламента в конкурса участват български автори, издали сборник с разкази през 2024 и 2025 година. Те ще бъдат оценени от жури с участието на писатели, представители на Община Берковица и Министерство на културата. Участващите в конкурса творци..

публикувано на 25.08.25 в 13:00

"Неделник" от 24 август 2025 година

„...Затичах се към вкъщи, вдишвайки за пореден път от мистичния въздух. Тук, покрай реката и божествената му сила, се случваха чудеса. Само трябва да повярваш малко по-силно в себе си, да затвориш очи и да вдишаш дълбоко. Да, реших да остана тук, за да градя бъдещето си, както и да откривам нови тайни места, за които ще знаем само аз и..

публикувано на 24.08.25 в 13:05

Да се отнасяме с благоговение и любов един към друг

В единадесета неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание към един евангелски момент, към една притча, изречена от Господ Иисус Христос, която ни дава отговор какви да бъдем и как да се отнасяме към нашите приятели и ближни, и в това да бъдем подражатели на Христа. "Рабе лукави, аз ти простих целия оня дълг, защото ми се..

публикувано на 24.08.25 в 08:00