Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозапада с принос при производството на космическа храна

Лиофилизирана храна – сладолед и шоколад и спагети с бекон, произведени в Института по криобиология и хранителни технологии. Експонат на Националния политехнически музей – София.
Снимка: Уикипедия


В Международния ден на авиацията и космонавтиката в "Земята, която ни храни" говорим за постиженията на България. През 2022 година се навършват и 43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. С него България става шестата в света космическа държава. След Русия и САЩ, обаче, страната ни е била третата по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. 

Създател на технологията за производството на храна за космонавти е наш земляк- криобилогът акад. Цветан Цветков, който е роден в монтанското село Стубел. 

Почетен гражданин на Община Монтана с Решение на ОбС:555/09.04.2013 г."Това са храни, които са направени на принципа на сублимационното изсушаване във вакуум, като им се намалява значително масата от 4 до 5 пъти. При добра опаковка срокът на съхранение е до няколко години. Те са леки, удобни са за употреба... Не всичко подлежи на вакуумиране, има много неща от животински произход, които съдържат много мазнини, а те не подлежат на такова съхранение... Подготвят се главно храни, които са в ежедневна употреба..."   

Космическото меню е съобразено с условията в Космоса, то трябва да покрие изискванията на организма от хранителни вещества и да достави около 3000 килокалории на денонощие. Включва протеини, витамини, различни соли, за да се запазят имунната система, костната система, мускулатурата на космонавтите. Продуктите са обработени и вакуумирани, а при приготвянето на храните се спазват изключително строги изисквания:

"Най-строги са изискванията от гледна точка на микробиологията. Не може да се допуснат храни, които биха довели до някаква развала или отравяне на екипажа... Космонавтите ядат богати не протеини, витамини и различни соли храни... плодове, ядки, които са обработени и готови за консумация..." 

Преди 43 години акад. Цветан Цветков е в екипа, създал храните за екипажа Георги Иванов- Николай Рукавишников, въпреки, че не влизат в употреба: 

"Бяха 27 продукта, доколкото си спомням, типично български храни- лютеница, таратор, шкембе чорба... Продължихме да се подготвяме за втория полет- на космонавта Алексанръд Александров, там бяха изпратени храни, които бяха използвани от екипажа...След това вече нещата заглъхнаха и постепенно спряха... Сега отново се работи, заговори се за полети на Марс, на Луната, но това не са прости неща... Въпросът е ако ще се пребивава една-две години, не е лесно човек да се храни, да живее и да не се разболее... Сега се правят опити да се измени ДНК-то на екипажите, за да се пригодят със съответните условия на животи  хранене, нещата са сложни и аз не им завиждам на тези, които ще летят..." 

По професия създателят на технологията за производство на храна за космонавти у нас- акад. Цветан Цветков е криобиолог. Занимава се с нискотемпературно консервиране на биологични материали, които да се съхраняват дългосрочно и да се използват за трансплантации при бедствия, авари и други катаклизми. Създадената по неговата технология храна се използва и от участници в различни експедиции. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Симфониета-Видин с концерт в подкрепа на "Българската Коледа"

Поредица от концерти в подкрепа на "Българската Коледа" представя Симфониета-Видин . Оркестърът вече гостува в София и Стара Загора. Тази вечер е концертът в Пловдив, а в петък програмата ще бъде изпълнена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Според диригента Петър Димитров именно там ораторията "Месия" от Хендел, която е част от програмата..

публикувано на 18.12.24 в 14:00

Библиотеката в Мездра ще награди изявени читатели

Активни читатели на библиотеката към мездренското читалище "Просвета" ще бъдат отличени тази вечер. Общо 18 души ще получат награди от книжната заемна. Над 500 са официално регистрираните читатели, но според библиотечните специалисти реално са много повече. Това обясни главният библиотекар Павлина Русева .  "Може да се каже, че беше добра и..

публикувано на 18.12.24 в 13:00

В мездренско училище си възстановиха библиотеката

Нова училищна библиотека има в Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. В нея има различни видове учебници, но фонда се попълва и с книги. Към момента книгите са 704 броя, до Коледа ще станат 1000, тъй като се получават постоянно дарения, каза директорът Мирослав Павлов: "Ние имаме вече сърце в училището - това се случи..

публикувано на 17.12.24 в 15:05

Д-р Надя Борисова, ортодонт: Профилактиката е инвестиция в здравето на децата

Доброто дентално състояние на детето е основата за неговото добро общо здравословно състояние. Това обясни в "Направление здраве" д-р Надя Борисова, специалист ортодонт със собствена практика в Португалия, един от организирането на Дентална академия у нас. По думите ѝ колкото по-рано се установи даден ортодонтски проблем, толкова по-лесно ще се..

публикувано на 17.12.24 в 12:40

Увеличават местни такси и цени на услуги в община Видин

Община Видин предвижда увеличение на местни такси и цени на някои от услугите, които предоставя на гражданите. Основната причина за изготвяне на проекта за изменение на действащата в момента Наредба е увеличението на размера на минималната работна заплата за страната от 710 лева до 1077 лева от 01 януари 2025 година.   По-голяма част от..

публикувано на 17.12.24 в 12:30

Ученици представят коледна пиеса във Враца

Учениците от СУ "Козма Тричков" във Враца подготвят театрална пиеса в стихотворна форма със заглавие "Недоволни по Коледа" . В нея взимат участие 20 ученици от 5-и до 8-и клас, разказва  Горица Маджарска , преподавател в учебното заведение и автор на представлението: "Пиесата ще бъде част от коледното ни тържество в училище... Децата ще..

публикувано на 17.12.24 в 12:00

Авторка от Видин издаде "Моята първа детска азбука"

Излезе книгата "Моята първа детска азбука" на Ива Колева. Авторката е родом от Видин, но от дълги години живее в София. От 15 години тя е коректор и редактор на художествена литература, също и отговорен редактор към Българската национална телевизия. Любовта ѝ към книгите и поезията се заражда още от ранното ѝ детство , разказва авторката:..

публикувано на 16.12.24 в 16:42