Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велики четвъртък, припомня се Тайната вечеря и се боядисват яйцата

Катедралата "Свети Димитър" във Видин
Снимка: Радио Видин
Днес е Велики четвъртък. С богослуженията православната църква припомня как на Тайната вечеря с апостолите Христос е установил светото причастие. Преди нея Иисус измил краката на своите ученици, обясни свещеник Илия Симеонов от видинската епархия:


"С това Христос поучил учениците си, като им показал пример на смирение. Той им казал, че който иска да бъде пръв, трябва да стане слуга на другите. Като седнали на трапезата, Христос разчупил хлаба и казал: "Вземете яжте, това е моето тяло". После благословил чашата с вино и казал: "Пийте от нея всички, това е моята кръв". Така Той установил най-голямото християнско тайнство- светото причастие. Христос, като Бог, знаел всичко, което ще се случи с него. казал на учениците си, че един от тях ще го предаде. Казал, че ще го предаде този, на когото подаде натопен залък хляб. Подал го на Юда Искариот, но това не събудило неговата съвест. Юда излязъл да осъществи своя замисъл, а Христос провел с учениците си последната прощална беседа."

В 9 часа във всички храмове във Видин ще бъде отслужена Света Василиева Литургия и Велик маслосвет, а в 18.30 часа - Последованието на 12-те евангелия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян мотоциклетист без книжка блъсна колоездач в село Попица

Мотоциклет е блъснал 60-годишен велосипедист във врачанското село Попица . Инцидентът е станал вчера, 21 август, малко след 18:30 часа. М отоциклетът е управляван от 35-годишен жител на селото, неправоспособен водач. Пробата му за алкохол е положителна - 2,03 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 22.08.24 в 10:58

Огнеборци потушиха пожар в Белоградчик

Незагасена цигара вероятно е предизвикала пожар снощи под наблюдателната площадка след Мислен камък в Белоградчик , съобщи заместник-кметът на общината Ангел Боянов. Само бързата реакция на пожарникарите от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е предотвратила разрастването на огъня и нанасянето на по-сериозни щети...

публикувано на 22.08.24 в 10:41

Задържан е заподозрян за убийство на възрастна жена в село Мокреш

На 21 август с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Монтана за срок до 72 часа е задържан извършителят на грабеж, придружен с убийство на възрастна жена, съобщават от прокуратурата.  На 09.07.2024 г. 82-годишната жена била нападната в дома си в с. Мокреш , област Монтана. На пострадалата бил нанесен удар с..

публикувано на 22.08.24 в 10:32

Части от Видин ще останат без вода заради ремонт

До 17:00 часа днес ще бъде спряно водоподаването в жилищните комплекси "Химик" и "Съединение", както и в Южна промишлена зона, съобщиха от "ВиК"-Видин. Причината е извършване на строително-монтажни работи за частична реконструкция на канализационен колектор, допълниха от водоснабдителното дружество.

публикувано на 22.08.24 в 10:02

Археолози проучват римските терми в Рациария

Екип от над 70 души проучват римските императорски терми на антична Рациария край село Арчар, които са най-големите на територията на България. Това е пети сезон на тази част от Рациария, римския военен център, римска колония и провинциална столица, каза ръководителят на екипа доц. д-р Здравко Димитров :  „Единственият..

публикувано на 22.08.24 в 09:57

Лятното кино отново завладя Кула

"Лятно кино под звездите"  събра стотици гости и граждани в Кула на най-доброто от българското късометражно кино. Инициативата се проведе в исторически парк "Кастра Мартис" и беше част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis".  „Тук сме за трета година и с всяка следваща има все повече хора, което само може да ме прави щастлив. Повечето..

публикувано на 22.08.24 в 08:17

Отбиват движението между Чирен и Девене

Поради стартирането на строително-ремонтни дейности от днес, 22 август, до средата на септември временно се преустановява движението по пътя между врачанските села Чирен и Девене. Според информация от общинската управа, рехабилитацията на трасето е в участъка от газохранилището. В района е създадена организация на движението, като обходните маршрути са..

публикувано на 22.08.24 в 08:12