Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът се обяви срещу скока на водата в Монтана

Снимката е илюстративна.
Снимка: Радио Видин Архив

Омбудсманът Диана Ковачева настоя в препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров цените на ВиК услугите да не се променят. Проф. Ковачева е срещу обявените намерения на ВиК операторите за драстичното им увеличение през регулаторен период 2022 г. – 2026 г.

Конкретният повод за новата препоръка до КЕВР е заложеното драстично повишение на цената на водата в гр. Монтана – видно от Доклада на работната група за одобряване на Бизнес плана и ценовото предложение на „ВиК“ ООД гр. Монтана. От него става ясно, че за 2022 г. е предвидено 23% увеличение спрямо цената за 2021 г. (от 3, 115 лв. /с ДДС/, на 3,834 лв. /с ДДС/), а през 2026 г. цената на ВиК услугата се предвижда да скочи с 49% спрямо 2021 г., т.е. от 3, 115 лв. /с ДДС/, на 4,652 лв. /с ДДС/.

„В тежката икономическа ситуация в страната много домакинства ще изпитват още по-големи затруднения при плащане на по-висока цена за водата. Това, като ефектът на доминото, ще доведе до нарастване на несъбираемите вземания на дружеството, а оттам до прекъсване на жизненоважната услуга водоснабдяване“, категорична е Диана Ковачева.

Тя обръща внимание на факта, че ВиК операторът реално не е осъществил необходимите консултации със своите клиенти, а само е заявил намерения за бъдещи действия, които евентуално да доведат до повишаване на потребителската удовлетвореност.

Омбудсманът посочва още, че на 30 ноември 2021 г. четири общини - Вършец, Георги Дамяново, Медковец и Чипровци са гласували „против“ Бизнес плана и ценовото предложение на „ВиК“ ООД гр. Монтана. Като на 31 март 2022 г. общините Вършец и Чипровци отново са гласували „против“ ревизирания бизнес план на този ВиК оператор.

Проф. Ковачева подкрепя представените мотиви към отрицателните съгласувателни становища на изброените общини, защото предложените цени за периода 2022 – 2026 г. са прекалено високи и не отговарят на качеството на услугата. Освен това не се полагат достатъчно усилия за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа, а в редица населени места водата се доставя предимно гравитачно, т.е. така предложената цена е икономически необоснована.

„Видно от констатациите в Доклада на работната група, ВиК операторът не постига 19 /от общо 30/ от определените с Решение № ПК-1/28.05.2021 г. на КЕВР прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите. Част от тях са и единните показатели за ефективност – Непрекъснатост на водоснабдяването, Общи загуби на вода във водоснабдителната система, 

Налягане във водоснабдителната система, Рехабилитация на водопроводната мрежа, Ефективност на изграждане на водомерното стопанство, чието изпълнение/неизпълнение води до корекции в цената на ВиК услугата след третата година на регулаторния период“, пише общественият защитник. 

Допълва още, че от „ВиК“ ООД гр. Монтана е представена писмена обосновка за отклоненията в показателите, която обобщено се свежда до това, че дружеството няма финансова възможност за постигане на предвидените индивидуални цели.

„Работната група е приела тази обосновка, което считам за смущаващо. Многократно съм подчертавала, че реални ползи от увеличението на цената на водата не се наблюдават, тъй като качеството на предоставяне на услугите не се подобрява“, категорична е Диана Ковачева.

Затова тя настоява КЕВР да не позволява необосновано увеличение на цената водата за клиентите на „ВиК“ ООД гр. Монтана

„С оглед на изложеното смятам, че исканото увеличение на цените на ВиК услугите е неоснователно, а и точно в момента на кризи и нецелесъобразно“, заключава омбудсманът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Майсторът на цигулката Марио Хосе гостува на Симфониета-Враца

Симфониета-Враца посреща майстора на цигулката Марио Хосен на 20 септември от 19.00 ч. в градската зала във Враца. Цикълът на Врачанския симфоничен оркестър „Майстори на цигулката“ продължава с концерт със солист Марио Хосен.  Той е  носител на редица отличия и почетен професор по цигулка на Нов български университет, диригент е на Виенския..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Започва "Калимера Враца"

С лятно кино с безплатна прожекция на гръцка комедия още тази вечер в центъра на града започва "Калимера Враца" . Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята дойде през лятото с "Бонджорно Враца", инициатива посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града...

публикувано на 20.09.24 в 12:30

Млада жена загина при катастрофа в Монтанско

26-годишна жена от Чипровци е загинала на място при удар в крайпътно дърво в землището на село Бели мел . Инцидентът е станал вчера, 19 септември, около 16:00 часа. Автомобилът, който тя е управлявала, се е движил с несъобразена с пътните условия скорост, при което е излязъл от пътя и се е ударил в крайпътно дърво .  Причините за катастрофата се..

публикувано на 20.09.24 в 12:05
В Лом представиха проекта за ремонт на общежитието в село Ковачица.

Ученическото общежитие в Ковачица ще бъде възстановено 

Общежитието към Професионалната гимназия по селско стопанство „Дунавска земя“ в с. Ковачица ще бъде основно ремонтирано, съобщават от общинската управа в Лом. Близо 4 700 000 лева е стойността на проекта, който изцяло е финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Анна Йорданова – директор дирекция „Общинска..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Общо 41 жилищни блока са санирани във Видин и Белоградчик

С европейско финансиране и национално съфинансиране са санирани общо 41 жилищни блока във Видин и Белоградчик , съобщават от Областния информационен център. Средствата за изцяло безвъзмездното за собствениците енергийно обновяване на жилищните сгради са от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 (ОПРР). Инвестициите са реализирани..

публикувано на 20.09.24 в 11:56

Районното управление на полицията във Видин издирва собственика на мобилен телефон

РУ-Видин издирва собственика на мобилен телефон „Самсунг“ , съобщават от областната дирекция на МВР. На 1 август видинчанин предал в полицията телефонния апарат – със заключен екран, след като го открил на  пейка в градската градина (зад сградата на съда). До момента в районното управление не е постъпвал сигнал за откраднат или изгубен..

публикувано на 20.09.24 в 10:57

Полицията задържа врачанин за три телефонни измами

29-годишен мъж от Враца е задържан за участие в три телефонни измами , извършени в периода 5-8 септември в областта. След самопризнания и разследване, е установено, че той е съпричастен и към престъпление в Берковица. Повдигнато му е обвинение и е задържан за 72 часа с прокурорско постановление.

публикувано на 20.09.24 в 10:50